Världens barn

Lokalt engagemang i fokus i Världens barn-insamlingen

I år satsar kampanjen Världens barn på att lyfta fram det lokala engagemanget. "Det är viktigt att visa hur många som vill hjälpa till ute i landet", säger Sara Heine, biträdande generalsekreterare i IOGT-NTO.

45 000 svenskar engagerar sig lokalt i insamlingen varje år, däribland många medlemmar i nykterhetsrörelsen. I år kommer det lokala engagemanget för Världens barn-kampanjen att synas och höras extra mycket i SVT och Sveriges Radio. IOGT-NTO är med och får ta del av de insamlade pengarna – som betyder enormt mycket för nykterhetsrörelsens projekt ute i världen.

Pengarna vi får från Världens barn-insamlingen betyder massor för våra projekt ute i världen, säger Sara Heine, biträdande generalsekreterare på IOGT-NTO.

– Med tanke på hur många som samlar in pengar till Världens barn känns det roligt att man i år lyfter fram just det lokala engagemanget. Det är viktigt att visa hur många som vill hjälpa till ute i landet och det gör ju att ännu fler vill engagera sig.

Sara Heine menar att det blir som allra bäst när engagemanget för Världens barn vävs samman med den vanliga verksamheten.

– Världens barn har ett väldigt starkt varumärke och ger föreningar och enskilda medlemmar bra chans att synas och samarbeta med andra organisationer som också arbetar för solidaritet och allas lika rättigheter.

Inför kampanjveckan, som drar igång sista helgen i september, har IOGT-NTO skickat ut nyhetsbrev till alla distrikt för att peppa medlemmar och föreningar att engagera sig. Man har pratat om kampanjen på kick-offer och samlingar, och flera distrikt har valt att lyfta fram Världens barn i sina höstupptakter.

– Vi har dessutom tagit fram material om några projekt, blanda andra Blue Cross i Kenya. Vi har gjort en treminutersfilm som är perfekt att använda av medlemmar som vill berätta om våra projekt. Även om projektet Big Brother-Big Sister i Bosnien finns bra material att tillgå, säger Sara Heine.

För den som vill engagera sig tipsar Sara Heine om att ta kontakt med Världens barns regionsamordnare eller kommunssamordnare. De kan svara på var det finns insamlingsbössor och hur man gör för att komma igång med insamlingen. Nu finns även möjlighet att ha digitala insamlingsbössor.

– Där kan föreningar till exempel utmana varandra, säger Sara Heine.

Lördagarna 1 och 8 oktober är de stora insamlingsdagarna. Den 7 oktober är det stor gala i SVT1 kl 20.

I Accent nr 7 kommer du att kunna läsa mer om Big brother-Big Sister-projektet i Bosnien, som omnämns i artikeln.

Mer från Accent