Läkare vill starta cannabisbehandling i Norge

En nederländsk psykiater har ansökt om att få importera och använda cannabis i behandling av posttraumatiskt stressyndrom i Norge.
Av: Eva Ekeroth

Redan idag reser norska patienter till Amsterdam för att få medicinsk cannabis, enligt Verdens Gang. Nu vill läkaren komma till dem.

– Jag planerar att öppna en ambulerande praktik, och kommer att resa till Norge var fjortonde dag. Alla ansökningshandlingar är inskickade till norska myndigheter, men ännu kan jag inte börja praktisera här, säger psykiatern Simon Boerboom till Verdens Gang.

Enligt Verdens Gang har Simon Boerboom cirka tio norska patienter med diagnosen posttraumatiskt stressyndorm vilka han behandlar med bland annat medicinsk cannabis.

Läkemedelsverket skeptiskt

Simon Boerboom vill börja importera medicinsk cannabis från Nederländerna till norska apotek. Idag är endast den cannabisbaserade munsprayen Sativex, avsedd för MS-patienter.

Statens Läkemedelserk ställer sig skeptiskt till Simon Boerbooms möjligheter att starta sin verksamhet.

− Reglerna runt förskrivning av sådana här preparat är mycket stränga och jag tror att det blir svårt att få de nödvändiga tillstånden, säger Steinar Madsen på Statens Läkemedelsverk.

Dela artikeln:
0