Krogar säljer alkohol till minderåriga

Hälften av krogarna i Uppsala säljer alkohol till minderåriga. Det visar en undersökning som Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har gjort.
– Det var skitlätt att handla, säger Anna Thor, 16 år, från UNF.

Ungdomar inom UNF har under två veckors tid testat Uppsalas krogar genom att låta minderåriga provköpa alkohol. Hälften av krogarna, 18 av 35, som fick besök av ungdomarna serverade alkohol till de som var under 18 år.

– Ibland frågade de ingenting och ibland frågade de om leg men när vi sa att vi hade glömt det i bilen fick vi handla ändå, säger Anna Thor som är distriktsordförande i UNF i Uppsala.

Vid varje krogbesök deltog minst två ungdomar från UNF, varav en alltid var minderårig. Ungdomarna besökte restauranger i allt från lyxklass till pizzerior och beställde alltid mat i samband med alkoholbeställningen. Enligt Anna Thor serverade krogar från alla kategorier alkohol.

– Det var bra att hälften av restaurangerna sa nej. Men resultatet gör mig förbannad och jag hoppas att krogarna ska bättra sig, säger hon.

Listan över restauranger har UNF skickat till Uppsala kommun. De ska även meddela krogägarna om sina resultat.

UNF:s ordförande Vidar Aronsson anser att kommunernas tillsyn av serveringstillstånden brister.

– Missköter man sig ska man bli av med sitt tillstånd men det är väldigt sällan som ett serveringstillstånd dras in på grund av bristande alkoholservering. Kommunerna har en närhet till krögarna och näringsintressena som inte är bra, det vore bättre om tillsynen låg på exempelvis staten eller länsstyrelserna, säger han.

För att begränsa försäljningen till ungdomar vill UNF se en lagstiftning som gör det enklare att dra in serveringstillstånd.

– De som ska hindra ungdomar från att köpa alkohol har samtidigt ett kommersiellt intresse i att sälja alkohol. Samtidigt ser de att de inte har någonting att förlora på att sälja till ungdomar eftersom det inte blir några konsekvenser av det, säger Vidar Aronsson.

Men enligt Jan Hedvall som är ordförande i serveringsnämnden i Uppsala har kommunen ett bra tillsynsarbete.

– Vi gör mellan 150 och 200 tillsynsbesök på ett år. Men det är inte så enkelt att dra in tillstånd. Det måste finnas bevis, säger han.

Kommunen jobbar också med utbildningar för att påverka attityderna kring alkoholservering hos krögarna och deras personal.

– Vi vill att krogägarna ska jobba ännu kraftfullare för att få sin personal att be om legitimation, säger Jan Hedvall.

Men vad är det som brister om hälften av krogarna serverar minderåriga?

– Det är svårt att säga. I vissa fall beror det på personalen. Ofta är det ungdomar som serverar ungdomar och de kan tycka att det känns jobbigt att fråga och i vissa fall finns det krögare som inte är särskilt ansvarsfulla.

Joanna Wågström

Mer från Accent