Narkotikapolitik

Kritiken växer mot Stockholms planer på att lämna ECAD

Stockholm är på väg att lämna nätverket European Cities Against Drugs, som man en gång grundade. Nu vill allt fler förhindra att beslutet klubbas igenom.

”Försvaga inte vår röst för drogprevention!” Det är rubriken på ett öppet brev från tjugo internationella organisationer till Stockholm stads beslutsfattare. I brevet protesterar de tjugo mot Stockholms planer på att lämna nätverket European cities against drugs, ECAD – ett nätverk som bildades 1994 och samlar Europeiska städer kring drogprevention. Brevet publicerades igår i Dagens samhälle.

Bakgrunden är ett förslag från stadens tjänstemän som uppmanar politikerna att lämna ECAD.

– Vi gör regelbundet översyn av stadens internationella arbete och kontakter. Vi finner att ECAD har tappat i betydelse och att medlemskapet kostar för mycket. Vi måste tänka på våra politikers tid och skattebetalarnas pengar, sa Berit Svedberg, avdelningsdirektör på kommunikations- och omvärldsavdelningen, till Drugnews när förslaget lades.

– De säger att det handlar om ekonomi, men det är ju väldigt små bidrag till en strategisk verksamhet. Jag tror att det handlar om politik, säger Hans Lundborg, ambassadör som arbetat många år med narkotika i internationella sammanhang, till Accent.

Han tycker att ECAD har en funktion att fylla.

– ECAD är bra på att samla nätverk och utbyta idéer och kunskap. Dessutom handlar mellanstatligt samarbete oftast om nationer och ganska långsamma processer. Här är det städer som samarbetar. Det är  värt att värna om, säger han.

Inte heller Erik Leijonmarck, ECAD:s direktör tror att det handlar om ekonomi.

– Jag tror att det är tidsandan. Det är också den som gör att de kan få igenom förslaget. Färre bryr sig om de här frågorna och de som gör det är på oftast på ”andra sidan” och försöker medvetet blanda ihop begreppen restriktiv och repressiv politik. Sedan har Stockholm också kritiserat oss för att vi inte nått tillräckligt många städer i Västeuropa. De vill att vi sätter Stockholm på Europakartan – och då menar de västra Europa, säger han.

Han är besviken på hur staden hanterat frågan.

– Vi har ju en representant för Stockholms stad i vår styrelse, men där har inte frågan kommit upp. Frågan har drivits bakom vår rygg. Nu hoppas vi väcka Socialdemokraterna i Stadshuset. Vi tycker de har övergivit frågan och lämnat walk over till Miljöpartiet, som tydligen vill att Stockholm ska göra en helomvändning i narkotikapolitiken, säger han.

Idag skickade Liberalerna i Stockholm ut ett pressmeddelande där de dömer ut förslaget.

– Jag har svårt att se detta på ett annat sätt än som en sänkt ambitionsnivå i Stockholms stads arbete mot droger, när vi egentligen behöver arbeta mer effektivt – inte minst över nationsgränserna – mot droghandel och missbruk, säger Frida Johansson Metso (L), ledamot i socialnämnden.

Även IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero är bekymrad.

– Det sänder helt fel signaler om Stockholm, som en gång var med och grundade ECAD, hoppar av. Det blir väldigt svårt att knyta till sig nya städer då, säger han till Accent.

Mer från Accent