Kritik mot alkoholförbud: personalen kan inte förvara alkohol i lokalerna

Av: Eva Ekeroth

I ungdomshuset Elektronen i Kungsbacka råder förbud mot att dricka alkohol. En pensionärsförening anmäldes av en av ungdomarna för att de hade vinlotteri i lokalen. Det har föranlett att fritidsnämnden nu vill förbjuda även förvaring av alkohol. I en skrivelse till fritidsnämnden varnar en privatperson för att hårdare regler kan drabba personalen.

Det som bekymrar brevskrivaren är att de anställda som jobbar i lokalen inte kan besöka Systembolaget på lunchrasten och sedan förvara alkoholen på arbetsplatsen till arbetsdagens slut. Det tycker avsändaren är så allvarligt att han eller hon känt sig föranledd att skriva till fritidsnämnden.

Lars Nyström, chef för fritidsförvaltningen, säger till Accent att det inte är den enda skrivelsen som inkommit.

− Det finns de som oroar sig för att vi inte kan dricka lättöl till lunchen också, säger han.

Trots olika medborgares oro för inskränkningar i personalens frihet verkar det inte som om det är något som bekymrar dem själva särskilt.

− Vi tycker att förbudet är bra. Här i huset sitter kommunens folkhälsoavdelning och för oss som jobbar här har det alltid varit självklart att inte förvara alkohol i lokalerna, men om det är oklart för våra hyresgäster så måste vi förtydliga reglerna, säger Lars Nyström.

− Och lättöl får vi dricka. Vi har samma syn på vad som är alkoholfritt som nykterhetsrörelsen, tillägger han. Det har jag informerat politikerna om inför beslutet om regeländringen.

Även de inkomna skrivelserna kommer att ligga till underlag för politikernas beslut.

Eva Ekeroth

Läs mer: http://www.accentmagasin.se/2012/01/pensionare

Dela artikeln:
0