Alkohol

Kanadensiska alkoholbutiker privatiseras

Delstaten Saskatchewan vill privatisera mer än hälften av de 75 statliga alkoholbutikerna.

Delstaten Saskatchewan planerar att privatisera 40 statligt ägda spritbutiker. Det rapporterar CBC-news. Det blir den största förändringen av detaljhandeln för alkohol hittills. Utförsäljningen kommer dock inte att ske förrän efter nästa val som hålls i april 2016.

De aktuella butikerna finns både i stadskärnor och på landsbygden. Förutom privatiserade butiker kommer ett dussintal nya, privata spritbutiker att få tillstånd på olika platser i landet där tillgången på alkohol anses vara låg.

Enligt The Globe and Mail kommer förändringarna också att innebära att alla butiker får möjlighet att hålla öppet från åtta på morgonen till tre på natten. Dessutom får de rätt att sälja kylda drycker. Enligt de nuvarande reglerna gäller olika bestämmelser beroende på vilken typ av butik det är frågan om och om den är belägen i stad eller på landsbygd.

Utförsäljningen väcker känslor och oenigheten är stor. Fackförbundet för offentliganställda citerar på sin hemsida ett uttalande av Don McMorris, minister med ansvar för sprit och spel gjort i The Globe and Mail:

”Vi har haft 70 år av reglerad protektionism inbyggt i det här systemet, och vi blir inte av med allt, men vi tar ett stort första steg, som kanske blir det sista.”

Men spritbutikerna är en kassako för delstaten, och många är oroliga för de minskade intäkterna. Ministerns uttalande bemöts på fackförbundets hemsida av Donna Christianson, ordförande för Sprit- och spelmyndigheten i Saskatchewan.

– Det går inte att rättfärdiga att man prioriterar vinster till privata företag framför samhällets och familjernas intressen. Förtjänsten från de statliga spritbutikerna bidrar till finansieringen av sjukhus, skolor och vägbyggen. Regeringens planerade utförsäljning kommer att dränera statskassan, säger hon.

Hon kräver att regeringen redovisar hur de förlorade intäkterna kommer att drabba invånarna.

Mer från Accent