Politik

IOGT-NTO-medlem kan bli partiledare

Farida al-Abani  har länge varit aktiv inom nykterhetsrörelsen och IOGT-NTO. Nu föreslås hon som ny partiledare för Feministiskt initiativ.

Hur känns det?
– Ärofyllt och roligt, läskigt och viktigt. Det är många känslor samtidigt. Jag hade på känn att det fanns en möjlighet att jag kunde bli nominerad av valberedningen, men jag vågade inte tro det på förhand. Det är ett stort uppdrag och helt nytt för mig, så jag känner glädje och förväntan i att detta blir utvecklande för både mig och partiet.

Partiets grundare Gudrun Schyman avgår från posten. Vad tänker du om att många kommer att jämföra dig med henne?
– Ja, jag ersätter en person som inte är vem som helst inom svensk politik. Det kommer stora förväntningar med det, men jag känner mig trygg i att göra det på mitt sätt. Många frågor som hon har drivit är de jag också brinner för, vilket är roligt. Frågor som fredspolitik och synen på folkhälsa är ämnen jag kommer fortsätta att driva. Sedan kanske ledarskapet kommer att vara annorlunda, men hur det kommer att skilja sig åt är jag inte säker på ännu.

Vissa pratar om att det är spiken i kistan för FI när Gudrun Schyman lämnar partiledarposten. Så är det inte.

Vad vill du åstadkomma som partiledare?
– Ett första mål är att trygga medlemsgrupper så att de känner framtidstro. Att de känner att frågor vi driver är viktiga och värda att kämpa för. Vissa pratar om att det är spiken i kistan för FI när Gudrun Schyman lämnar partiledarposten. Så är det inte. Jag har också hjärtefrågor som jag vill lyfta fram; med min folkhälsobakgrund vill jag ge hälsofrågor större tyngd. Det är viktigt att vi är välmående, men även hela planeten och alla djur.

– Jag vill inte bara sätta min egen prägel på partiets politik, utan göra det tillsammans med andra. Vi behöver få in fler röster för att påverka partiets riktning.

IOGT-NTO- rörelsen har gett mig ett brett kontaktnät, folkbildning och engagemang. Vilket är supervärdefullt.

Vad kan ditt engagemang i IOGT-NTO-rörelsen bidra med?
– Partiledarposten i FI är unik i och med att det är ideellt. Så vid sidan om rollen kommer jag att påbörja ett nytt jobb i februari, som verksamhetsutvecklare på  Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Där kommer jag att arbeta nära IOGT-NTO, en rörelse som gett mig ett brett kontaktnät, folkbildning och engagemang. Vilket är supervärdefullt. Jag ser stor vinning i att jobba parallellt med FI och NBV:s frågor, på så sätt kan jag förstå hur mycket som är möjligt att göra.

Andra partier pratar om liberalisering och förskönar bruk av alkohol och droger – det står inte vi för.

Kommer du driva alkohol- och narkotikapolitik inom FI?
– Ja, det är viktigt för mig. Inom FI har vi tidigare tydligt försökt markera mot alkoholnormen och gårdsförsäljning. Förhoppningsvis kan vi synliggöra det ännu mer i vår socialpolitik. Andra partier pratar om liberalisering och förskönar bruk av alkohol och droger – det står inte vi för.

– Många gånger porträtteras alkohol och narkotika som avkoppling, en paus från samhället som är tufft och jobbigt. Men vi måste fråga oss varför folk mår dåligt och behöver den avkopplingen? Kanske behöver folk kortare arbetsdagar eller ett annat pensionssystem, vilket också är saker som orsakar stress och försämrar hälsan.

Hur startade ditt driv för nykterhetsrörelsen?
– Jag har varit nykter hela mitt liv, så det har alltid varit självklart. Men drivet ökade i och med att jag arbetade för en ungdomsorganisation som då hette Smart ungdom, och idag heter Unga drogförebyggare. Där träffade jag andra personer som vågade utmana alkoholnormen.

Vi ville frigöra oss tillsammans, utan att känna oss som nyktra töntar som inte vet hur man har kul.

– Alkohol kan i feministiska sammanhang ses som normbrytande. Man har lyft alkoholen som feminismens räddning, så att vi ska kunna frigöra oss. Det har provocerat mig. Jag blev störd på substansens roll i den feministiska rörelsen och jag mötte folk som kände likadant. Vi ville frigöra oss tillsammans, utan att känna oss som nyktra töntar som inte vet hur man har kul. De personerna fick mig att känna mig trygg och jag slapp äntligen att känna mig ifrågasatt.

FI håller kongress i Sundsvall 8 – 10 februari och fattar då beslut om ny partiledare, styrelse och förslag till EU-lista.

Mer från Accent