IOGT-NTO gläds åt att hotet mot monopolet är avvärjt

Beslutet att inte tillåta gårdsförsäljning gläder IOGT-NTO eftersom förslaget skulle hota Systembolagets monopol. Uppdaterad 2012-09-18.
Av: Eva Ekeroth

Maria Larsson är nöjd med att regeringen kunnat lämna besked i frågan

− Många har väntat på vad regeringen skulle komma fram till. Jag har redan tidigare uttalat att jag sett det som svårt att gå fram med det förslag till ”gårdsförsäljning” som framförallt de juridiska remissinstanserna varnat för. Jag är därför glad att även regeringen kommit till samma slutsats, säger Maria Larsson till Accent.

− Beslutet var avgörande. Det har varit ett starkt tryck på regeringen att hitta en lösning som möjliggör gårdsförsäljning. Nu har de visat att de sätter folkhälsan i första hand och inte riskerar monopolet, säger IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt till Accent.

Hon tycker att det är bra att regeringen har lyssnat på opinionen.

− Folk vill ha Systembolaget kvar, säger hon.

Även Lennart Agén, presschef på Systembolaget är glad över beslutet.

− Det var ett mycket klokt beslut som regeringen, efter många turer, har tagit. Det känns bra. I den här frågan är vi alla vinnare, säger han till Accent.

I förra veckan gick ett antal vinodlare ut med att de kommer att trotsa lagen och sälja sina produkter direkt till besökare. Anledningen var att de tröttnat på att vänta på besked från regeringen och att de ville få frågan prövad i EU.

Att vinodlarnas hot skulle påskyndat processen förnekas av Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos Maria Larsson.

− Det handlar nog snarare om att man behövde få ett beslut med sig in i budgetprocessen, säger han.

Helt borta är dock inte förslaget om gårdsförsäljning. Maria Larsson har sagt att frågan ska beredas vidare.

Det oroar Anna Carlstedt, men överskuggar inte glädjen över gårdagens beslut.

− Just idag är vi jättenöjda och glada över att regeringen sett till att rädda monopolet. Kommer det nya förslag får vi titta på dem då, säger hon.

Några alternativa förslag finns åtminstone inte än, och inga som hotar monopolet ska komma i fråga enligt Maria Larsson.

− Regeringens besked är att vi inte kan gå vidare med förslagen i den senaste utredningen om gårdsförsäljning. Men vi ska bereda frågan vidare. Den fortsatta beredningen är öppen för hur vi på bästa sätt skulle kunna underlätta för lokalt producerade produkter, dock med det förbehållet att det inte får innebära något EU-rättsligt hot mot vårt Systembolag, säger hon till Accent.

Dela artikeln:
0