Ingen höjning av alkoskatten nästa år

Den planerade höjningen av skatten på vin, sprit och öl nästa år blir inte av. Orsaken är att det blir balans i budgeten även utan en skattehöjning samt att företrädare inom regeringspartierna befarar att högre skatt skulle leda till ökad privatinförsel och spitsmuggling.
Av: Jenny Stadigs

Regeringen föreslog tidigare i år att skatten på sprit skulle höjas med 5 procent och skatten på vin och öl med 12,7 procent nästa år. Men nu står det klart att regeringen gör en kovändning och avstår helt från att höja skatten, enligt uppgifter som Svenska Dagbladet tagit del av.

Orsaken är att det blir balans i budgeten även utan en skattehöjning, enligt Svenska Dagbladets källa i regeringskansliet.

Det har även sedan tidigare stått klart att företrädare inom regeringspartierna är emot en höjning av skatten på alkohol. Exempelvis har Johan Pehrson (FP) uttryckt farhågor för att en skattehöjning skulle leda till ökad privatinförsel.

Även Per Åsling (C) har uttalat sig kritiskt om den planerade skattehöjningen och har gett riksdagens utredningstjänst i uppdrag att utreda konsekvenserna.

”Risken är påtaglig att förslaget om att höja alkoholskatterna kommer att undergräva trovärdigheten i vår alkoholpolitik ytterligare genom att den illegala alkoholmarknaden växer sig starkare samtidigt som det inte är särskilt sannolikt att de kalkylerade skatteintäkterna av en höjning kommer att infrias”, skrev han i ett pressmeddelande i fredags.

Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT-NTO, håller inte med. Hon anser att de enda sätten att komma till rätta med smugglingen är att ge polisen och tullen de redskap de behöver samt att bedriva opinionsbildning så att det svenska folket inte ställer upp på att köpa smugglad alkohol.

– Om man skulle försöka komma tillrätta med smugglingen genom skattesatsen så skulle man behöva sänka skatten till noll procent.

Anna Carlstedt tycker att det är upprörande att regeringen nu beslutat att inte höja skatten på alkohol.

– Det är ett obegripligt beslut. Svenska folket är med på att det ska vara lite dyrt och krångligt med alkohol och ändå gör regeringen tvärt om, säger hon.

Dela artikeln:
0