Inga planer på att legalisera cannabis i Sverige

Av: Eva Ekeroth

Maria Larsson gav i riksdagen i går tydligt besked om att ingen legalisering av cannabis är att vänta.

− Jag avser inte att ta initiativ till att starta en utredning om att legalisera cannabis. I stället har regeringen vidtagit åtgärder för att förhindra bruk av bland annat cannabis och ge vård till dem som behöver det, svarade Maria Larsson på en interpellation från William Petzäll, politisk vilde sedan han förra året lämnade Sverigedemokraterna.

Enligt riksdagsprotokollet frågade han också om Maria Larsson anser att det finns goda skäl att börja forska på cannabisens lindring av olika sjukdomstillstånd.

− Det finns alltid skäl att forska för att hitta lindring av olika sjukdomstillstånd. Det förekommer en intensiv forskning kring eventuella läkande effekter av cannabinoider och övriga ämnen i cannabis. Det är också en av anledningarna till att vi på senare år har fått större kunskap om skadorna av cannabis, svarade Maria Larsson.

Då frågeställaren inte fanns på plats avslutades överläggningen med detta.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0
 • legalice it

  inkompetenta idiot slute sprida din jävla skräckpropaganda och ge folket vad dem vill. hur kan man göra en växt olaglig ? cannabis kan användas som läkemedel till ex. alzeimers, cancer. mm varför inte utnyttja situationen. medicinsk marijuana borde införas i sverige såsom de 15 delstaterna i usa gjort. btw så 15 andra funderar att också göra. ursäkta slarvskrivet då jag har problem med vissa saker pga konsentrations svårigheter som cannabis hjälper mot men istället pumpas jag med piller ”ritalin eller riktiga namned amfetamin som ”””läkemedel”””.

 • Eva Ekeroth

  Hm, egentligen borde jag ta bort din kommentar eftersom vi inte tillåter påhopp av typen ”Din inkompetenta idiot”, men eftersom det var mig du menade och ingen av våra läsare låter jag det passera. Svordomar är också över gränsen. Tänk gärna på det nästa gång.

 • Jonas Zetterberg

  Sverige lär ju fan vakna och inse att legalisering skulle göra allt bättre.

  • På vilket sätt skulle det ”göra allt bättre” menar du?

   • Anonym

    Jag brukar INTE Cannabis, men det här är min syn på det hela:

    Vid legalisering hade fler vågat gå och söka hjälp, nu vågar ingen eftersom att de genast blir kriminalfall och föräldrar/fru/barn kan lämna en helt och hållet. Det är lagligt att självmedicinera morfin, som blir exakt samma substans som heroin i kroppen (med recept såklart). Men det är inte lagligt att självmedicinera cannabis som ger betydligt mindre skador med ett recept. Vid en cannabis-deal så är där 3 skadliga/farliga subjekt. Substansen i sig (som inte är så värst skadlig trots allt), och langaren och köparen. Vid en legalisering så försvinner två stycken av de här skadliga subjekten. Eftersom att Cannabis är olagligt involveras det med kriminella människor, ofta väldigt farliga människor. Om man skulle legalisera Cannabis och ha ett statligt monopol på det så skulle det inte varit involverat med kriminella människor.
    Ska berätta om en incident som uppstått just p.g.a Cannabisförbudet, detta har jag sett med egna ögon och jag är säker på att det händer sjukt ofta.
    En person röker Cannabis lite då och då, han är långt ifrån ett missbruk. Men han blir upptäckt och tagen till Socialen, han blir involverad med polisen och han får en prick i registret för det hela. Detta kommer såklart ut och hans gamla ordentliga vänner börjar se honom som en pundare (p.g.a Cannabisförbudet). Eftersom att de inte längre vill umgås med honom så börjar han söka sig till de enda vänner han har kvar, langaren och andra människor i langarens omkrets. De håller på med tyngre droger, och en jävla massa annan skit. Han dras långsamt in i detta. Och nu så är han en bråkig 17 åring. Han slåss, han brukar tyngre droger och han går inte i skolan. All denna skit p.g.a ett förbud av en relativt lätt drog.
    I Holland (där Cannabis är lagligt) är medelåldern för en heroinmissbrukare 40 år. I England, där Cannabis är olagligt, är medelåldern för en heroinmissbrukare 19 år. Detta beror mest troligt på att i Holland är Cannabis lagligt, folk får en bättre syn på vad som är lättare droger och vad som är tyngre droger (Källa: SVT). Samhället vi lever i idag har målat upp en bild av ”Alkohol och och andra droger”. Folk ser på det hela som att det finns Alkohol, och det finns droger, vilket man inte får hålla på med. Men de vet knappt skillnaden på drogerna. Droger är enbart droger i detta samhället, samma skit liksom. Och den vrickade synen på allt kan lättare leda till ett missbruk.
    Ja, jag skulle kunna sitta här och mala på hela natten om det här. Men då kommer jag aldrig upp imorgon till jobbet.

    Ha en bra dag!

    • Hej Anonym,

     tack för dina synpunkter. Jag tror dock att du har fel på ett par punkter.

     1. Det är inte lagligt att självmedicinera morfin. Det är en narkotikaklassad substans som måste skrivas ut av läkare. Just nu utvecklas också läkemedel som bygger på vissa komponenter i cannabis – och vad jag förstår kommer de att finnas i Sverige också. Men då som medicin som läkare skriver ut – inte en joint. Inget konstigt i detta.

     2. En legalisering skulle innebära en mycket stor ökning av tillgängligheten. Även om vi har statliga butiker och åldersgränser – det går inte att komma ifrån. Visst, de flesta skulle kanske kunna köpa cannabis redan idag om de lade manken till, men det är fan så mycket besvärligare än att gå på Systembolaget.

     3. Ingen som går till socialen för att söka hjälp får polisen på sig. Jag antar att din vän råkade ut för dem i omvänd ordning, och då blir det förstås påföljd med dagens lagar. Det är tragiskt det som hänt din vän, men jag tycker att det är svårt att dra slutsatsen att det bara är narkotikalagarna som spelar in här. Men jag har verkligen respekt för den här problematiken!

     4. Stigmatisering av missbrukare är ett problem. Alla människor ska bemötas med respekt.

     5. Samtidigt vill jag personligen inte ha ett samhälle där det är allmänt accepterat att röka på. Vi har en socialt accepterad drog i Sverige – alkoholen – och den orsakar ofantliga problem. Vi behöver inte en till.

     6. Du har alldeles rätt i att alkoholen är en drog den med, som på samhällsnivå dessutom ställer till betydligt större bekymmer än narkotika. Men det gör ju ingenting bättre att lägga till fler socialt accepterade droger – det skulle bara leda till större bruk och större missbruk.

     7. Det där med Holland och England.. Vi har en hög medelålder även på heroinmissbrukarna i Sverige, så jag har svårt att se sambandet måste jag säga.

     Ha en bra dag själv!

     • Anonym

      1. Min kära fars kompis var med om en bilkrock, hon hade väldigt ont i hela kroppen. Och därför fick hon Morfin utskrivet av en läkare, och hon en karta som skulle räcka i ett par månader, vilket jag tycker är helsjukt eftersom att det är en väldigt tung drog.

      2. Jag tror inte att det hade ökat. Jag är bara 17 år, och de flesta som brukar Cannabis är ju runt den åldern och uppåt 25 någonstans. Så jag har ju sett tillgängligheten. Jag kan helt ärligt säga som så, att i min ålder är det lättare att få tag på Cannabis än vad det är att få tag på alkohol. Det är för att Cannabisen säljs fritt av langare, det säljs på lekplatser, skolor och dagis. Platser som sånt inte borde få vara på, och enligt mig så är det en lättare drog att få tag på en alkoholen, beror ju kanske på var man bor och sådant med. Hade varit betydligt svårare att få tag på för unga människor om det hade varit lagligt, för då hade ju langarna slutat sälja det. Alkoholbruket minskade i USA efter att det legaliserades, väldigt längesedan dock.

      3. Jag kanske formulerade det på fel sätt där, om man ska få hjälp med rehabilitering så kan polisen blandas in, har jag för mig, jag är bara 17 år som sagt och har kanske inte lika mycket erfarenhet om hur det ligger till med sånt, får ursäkta mig.

      4. Där kan jag inte annat än att hålla med dig.

      5. Alkoholen orsakar ofantliga problem, det har du rätt i. Jag har sett vänskaper förstöras p.g.a alkohol, har sett många slagsmål som orsakats av det. Men helt ärlig så har jag aldrig sett en människa som blivit aggressiv av Cannabis, personer som jag kände för ett par år sedan (som jag slutat umgås med av förståeliga anledningar, t.ex han jag nämnde tidigare) som varit aggressiva, har blivit mindre aggressiva av Cannabis, och jag kan tro att en legalisering av Cannabis hade resulterat i ett minskat alkoholbruk.

      6. Jag tror att som jag nämnde innan så hade färre personer i ung ålder börjat röka Cannabis om det var lagligt eftersom att langarna hade slutat sälja det, eller iallafall hade det inte sålts lika mycket från langare.

      7. Jag menade på att det är olagligt i England och även i Sverige, och människorna i båda länderna har en ganska lik syn på droger eftersom att det olagligt.

      Jag minns när jag gick i 8an, när jag var 14 år. Så kom några jämnåirga kompisar fram till mig och frågade om jag skulle följa med in på skoltoaletten för att prova amfetamin som de hade köpt. Såklart gjorde jag inte det, tyckte bara att det var sjukt. Detta skedde ju just för att många inte vet skillnaden på lätta och tunga droger. Som jag nämnde i min förra text så är den svenska synen på droger ungefär ”Droger som droger, samma sak allting”, inte i alla fall såklart, men väldigt ofta. Tycker det är sjukt att man inte blir informerad om sånt i skolan, det enda man får höra är: ”Knarka inte, det är inte bra”, och det lyssnar ingen på.

      Fortsatt trevlig dag, haha. 🙂

 • Linus

  Men en avkriminalisering hade varit det absolut smartaste!