Höjd skatt på öl, vin och alkoläsk i Danmark

Idag har det danska folketinget beslutat att höja skatten på en rad onyttiga varor i hälsofrämjande syfte. Skatten på öl, vin och alkoläsk höjs med 1,8 procent årligen fram till 2020.
Av: Eva Ekeroth

− Just idag har en ny lag antagits om indexering av hälsofrämjande skatter. Det kommer att beröra vin, öl, alkoläsk, choklad, godis, glass, mineralvatten och mettat fett, säger Helge H Svendsen på Skatteministeriets avdelning för juridik och samhällsekonomi, till Accent.

Skatten kommer att vara indexerad så att den höjs med motsvarande 1,8 procent varje år fram till år 2020. Det är ett led i den skattereform som folketinget beslutade om 2012.

Ökningen kommer dock inte att tas ut varje år. I stället blir det 3,63 procent 2013, 5,5 procent 2015 och ytterligare 5,5 procent 2018.

Avgiften på spritbaserad alkoläsk kommer procentuellt att bli något högre. Spritskatten blir inte indexuppräknad, så för att slippa göra skillnad på alkoholäsk, beroende på om den är baserad på malt, vin eller sprit, väljer man att låta den spritbaserade höjas lite mer.

Dela artikeln:
0