Höga tjänstemän med hög utbildning dricker oftast

Svenskarna dricker alkohol allt oftare. Män i övre medelåldern med hög utbildning och hög position i arbetslivet dricker oftast. Minst frekvent dricker unga mellan 16 och 29.

Det framgår av SOM-institutets nya rapport som släpptes igår. Trots att SoRADs mätningar visar att alkoholkonsumtionen i Sverige sjunker, visar SOM-institutets undersökning att andelen svenskar som uppger att de dricker en gång i veckan eller oftare ökat från 28 till 47 procent på knappt tjugo år.

Andelen som dricker en gång i månaden eller oftare har också ökat, från 61 till 73 procent. Andelen som aldrig dricker är däremot konstant. Det är alltså inte fler som dricker, men de som dricker gör det desto oftare.

Både män och kvinnor dricker oftare. Männen som dricker en gång i veckan eller oftare har ökat från 32 till 52 procent och kvinnorna från 23 till 42 procent.

Vin är den dryck man dricker oftast. Var tredje svensk dricker vin minst en gång i veckan. Nästan tio procent gör det flera gånger i veckan. En femtedel gör det aldrig.

Endast tio procent dricker starksprit varje vecka. Knappt en tredjedel gör det aldrig.

En dryg tredjedel dricker aldrig starköl, medan en knapp femtedel gör det minst en gång i veckan.

Starksprit och starksprit är männens drycker. Kvinnorna har gått om männen vad gäller att dricka vin minst en gång i veckan. I undersökningen rapporterade 36 procent av kvinnorna att de drack vin en gång i veckan eller oftare, jämfört med 30 procent av männen. I 2010 års undersökning var fördelningen 30 – 30.

Stockholm utmärker sig. Hela 54 procent dricker alkohol en gång i veckan eller oftare. I övre Norrland är det 31 procent som uppger att de dricker så ofta.

SOM-institutet frågar också hur ofta man dricker sig berusad. Då framstår inte de unga som samma föredöme. I gruppen under 30 år uppger 40 procent att de druckit sig berusade minst en gång per månad. Knappt 30 procent av de unga har aldrig gjort det.

Minst vanligt att man berusar sig var det bland äldre och bland lågutbildade. Mest vanligt bland män, medelutbildade och högre tjänstemän.

Det finns också ett samband mellan berusning och den dryck man väljer. De som dricker starksprit och starköl är de som berusar sig oftast.

SOM-institutet konstaterar att det är märkligt att svenskarnas totalkonsumtion uppges minska när deras mätningar visar att svenskarna dricker allt oftare. Sedan förra året har SOM-institutet med frågor om uppskattad mängd. Frågeställningen ändrades tillårets undersökning så resultatet är svårt att dra säkra slutsatser av, men en tydlig tendens är att de som dricker oftast också dricker mest. SOM-institutet slutsats är att skillnaden i mätningarna ger god anledning till fortsatt analys.

Eva Ekeroth

Mer från Accent