Tillsynspris

Hon hindrar butiker från att sälja öl till barn

Preventionssamordnaren Gabriella Luoma och hennes arbetsgivare Farsta Stadsdelsförvaltning tilldelas Stockholm socialförvaltnings tillsynspris år 2017.

 Gabriella Luomas främsta mål är att minderåriga inte ska få tag i folköl och tobak, som också kontrolleras. Forskning visar att tobaksanvändning oftast börjar i mycket ung ålder.

Alla som säljer folköl eller tobak ska få minst ett besök årligen. Det kan vara allt från kiosker, kvartersbutiker, till stora kedjor. De som är belägna intill platser där ungdomar befinner sig, som till exempel skolor, kan vänta sig flera besök.

– Butikerna ska veta att vi har ögonen på dem, säger Gabriella Luoma.

Hon arbetar bland annat med kontrollköp, där hon låter ungdomar som fyllt 18 år men ser yngre ut att köpa folköl eller tobak. Om ungdomarrna får handla utan att personalen kollar deras id-handlingar inleder Gabriella Luoma en dialog med butiksägaren.

– Ofta är de lite skamsna och kan skylla på att det var många i kö, eller att de såg att ungdomen är 18 år. Men hur ska de veta det om det kanske var tre dagar sedan ungdomen fyllde 18 år?

Till de butiker som följer reglerna och kollar legitimation och skickar socialförvaltningen ett papper där det står ”Tack för att ni inte säljer till ungdomar under 18 år”, berättar Gabriella Luoma.

Vid ett tillsynsbesök  följer man ett protokoll med olika punkter. Ungdomarna får också ett protokoll vid kontrollköp där de svarar på om expediten ser gammal eller ung ut, är man eller kvinna med mera. Alla resultat registreras senare i ett program och butiken får en kopia på protokollet när tillsynsbesöket skett.

Kontrollköpen ger resultat, ju fler som görs desto bättre resultat ser vi.

– Kontrollköpen ger resultat, ju fler som görs desto bättre resultat ser vi. Det är flera som tar legitimation nu, men det är ett långsiktigt arbete, säger Gabriella Luoma.

Gabriella Luoma delar också ut  informationspärmar om vad som gäller vid försäljning av tobak eller folköl. Det är också av vikt med ett så kallat egenkontrollprogram, att butiksägaren går igenom med sina anställda att de har skyldighet att  ta ID-kontroll på personer som ser unga ut, och vad som gäller vid misstänkt langning.  Det är bra om alla anställda får ta del av informationen och har skrivit under i egenkontrollprogrammet.

Om de säljer till någon under 18 år så är det den anställda som sålde varan som åker dit, och inte butiksägaren.

– Eftersom de anställda har skrivit under programmet så är de medvetna om vad som gäller. Om de säljer till någon under 18 år så är det den anställda som sålde varan som åker dit, och inte butiksägaren. Det är en hjälp för butiksägaren.

Gabriella Luoma får priset. Foto: Farsta Stadsdelsförvaltning

Att få  tillsynspriset betyder mycket för Gabriella Luoma, det är en bekräftelse på att det hon gör är viktigt och bra. När hon vill tipsa andra som arbetar med prevention säger hon:

– Det är viktigt att gå in med attityden att handlarna vill göra rätt för sig och föra en god dialog, så man inte går in med stora pekpinnen.

Priset delades ut i februari 2018 och i motiveringen står bland annat:

Genom den preventiva metoden kontrollköp har Gabriella Luoma lyckats få de flesta försäljningsställen i området att förstå hur viktigt det är att ta legitimation upp till 25 år på tobak och folköl. Utan Gabriella Luomas engagemang hade denna framgång inte varit möjlig/.

Socialförvaltningens tillsynspris instiftades 2016 och består av en vandringspokal samt en tavla med vinnarmotivering.

Mer från Accent