HD sänker straffet i samurajmålet

Av: Pierre Andersson

Högsta domstolen sänkte idag straffet för en man som attackerade sin fru med ett samurajsvärd. Mannen var kraftigt berusad vid tillfället och hamnade enligt domen i ett ”psykosnära tillstånd” – något som gör att han inte anses haft uppsåt att döda.

Mannen har träffat kvinnan med minst tio hugg i huvudet, på ryggen, axlarna och över bålen – något som enligt domen orsakade livshotande skador. I hovrätten dömdes mannen till åtta års fängelse för mordförsök, men hovrätten ändrar nu brottet till grov misshandel och sänker straffet till fem års fängelse.

Målet är principiellt intressant eftersom HD i ett tidigare mål ändrat praxis när det gäller frågan om uppsåt när man är berusad. Kritiker menar att den nya tolkningen kan leda till att människor som begått våldsamma brott kan slippa undan straff genom att skylla på berusning. Högsta domstolen påpekar dock särskilt i den här domen att en vanlig uppsåtsprövning ska göras även i de fall då gärningsmannen är berusad.

I det här fallet menar Högsta domstolen att berusningen visserligen var självförvållad, men eftersom mannen inte brukar bli våldsam på det här sättet när han är berusad kan inte det psykosnära tillståndet anses vara självförvållat. Mannen, som inte minns något alls av själva händelsen, menar att han upplevt ett hot i samband med att han blev väckt av kvinnan och försvarade sig mot det inbillade hotet – något som också styrks av det expertutlåtande som rätten vilar sig tungt emot i domen.

Högsta domstolen kommer fram till att mannen inte kan anses ha haft uppsåt att döda kvinnan, men anser också att det våld han har använt inte står i relation till det inbillade hot han menar sig ha upplevt, och dömer därför mannen för misshandel.

Pierre Andersson

Dela artikeln:
0