Här är vinterns alkoholfria festdrinkar

Inför jul och nyår presenterar Accent sju spännande drinkar skapade av Thomas Jordansson, barchef på Cuckoos Nest i Göteborg – exklusivt för Accents läsare.
Av: Jens Wingren

Om du är redo att ta ditt drinkblandande till nästa nivå har Thomas Jordansson utmaningar redo för dig att prova till festsäsongen.
– Det viktiga med jul- och nyårsdrinkar är att de ska se roliga ut så se till att köpa mycket attiraljer att pynta med. Du kan hitta bra grejer i olika hobbybutiker och köpa fina udda glas på second hand, säger han.

 

Jungfru Maria

1,5 dl tomatjuice

8 droppar Worcestershiresås

1 lime

3 drag på saltkvarnen

6 drag på pepparkvarnen

3 stänk tabasco

is

 

Blanda alla ingredienser. Skaka och kasta för att få in mer luft i drinken. Låt isen smälta lite innan servering. Garnera med gurkskivor gnuggade i dillvinäger och flingsalt.

 

”En av mina favoritdrinkar att själv beställa som alkoholfri när jag är ute. Den är uppiggande och rivig, passar perfekt för nyårsdagens brunch.”

 

Svårighetsgrad: 2

 

 

Foto: Jens Wingren

Irländsk julafton

 

1 kopp kaffe

3 cl sockerlag

valnötsbitter och chokladbitter

grädde

apelsinzest

 

Blanda det varma kaffet med sockerlagen och tillsätt bitter efter smak. Toppa med grädden och spruta lite apelsinzest över.

 

”Bra som avec till desserten eller en mysig drink att öppna julklappar till.”

 

Svårighetsgrad: 1

 

 

Foto: Jens Wingren

Guld i mund

 

3cl sockerlag

kantareller

1 cl flytande citronsyra

4 cl vatten

 

Skum

1 ägg

20 cl sockerlag

 

Koka sockerlagen tillsammans med kantarellerna i 30 minuter. Sila av och kyl. Blanda med citronsyran och vatten. Kör ägg och sockerlag i en gräddsifon och spruta ut över drinken. Kantarellerna du kokade med sockerlag kan du torka i en ugn och sedan garnera med.

 

”En komplicerad drink att imponera med.”

 

Svårighetsgrad: 5

 

 

Foto: Jens Wingren

Surt sa björnen

 

½ msk rönnbärsgelé

Torkade och malda björnbär eller björnbärspulver

3 cl citron

3 cl sockerlag

 

Blanda och skaka alla ingredienser.

 

”En mitt-i-måltidendryck som passar bra till alla kålrätter på julbordet.”

 

Svårighetsgrad: 1

 

 

Foto: Jens Wingren

Rosemarried blueberries

 

En näve färska blåbär

En kvist rosmarin

1 lime

3 cl sockerlag

 

Muddla blåbären och blanda ner de övriga ingredienserna. Skaka och sila ner i ett glas. Toppa gärna med lite soda.

 

”En supersimpel välkomstdrink som alltid lyckas.”

 

Svårighetsgrad: 0

 

 

Foto: Jens Wingren

Midvintersol

 

1 halv kopp rooiboste (som gärna fått dra ordentligt)

3 cl sockerlag

1/8 grape

2 cl citron

 

Bara blanda de flytande ingredienserna och pressa ner grapen.

 

”Passar som brunchcocktail eller egentligen när som helst. Testa att toppa den med alkoholfri champagne så blir den ännu festligare!”

 

Svårighetsgrad: 0

 

 

Foto: Jens Wingren

Röda mulen

 

En bit rödkål

4 cl citron

4 cl sockerlag

 

Muddla rödkålen och tillsätt citron och socker. Ska du göra till många kan du koka ett sockerlag med rödkål i.

 

”Till julen är det svårt att hitta säsongsbetonade drinkar. Vi kan inte använda färska jordgubbar för att söta med om vi ska vara ärliga mot säsongen. Men det finns gott om sötma i kålen som vi kan ta till vara på.”

 

Svårighetsgrad: 1

Dela artikeln:
0