Förslag på delad åldersgräns i Nya Zeeland

I kväll ska Nya Zeelands parlament rösta om en ny alkohollag. Bland annat föreslås en delning av åldersgränserna för inköp på restaurang och i butik, enligt svensk modell.
Av: Eva Ekeroth

Medan det i Sverige ibland diskuteras om det inte vore mer konsekvent att ha samma åldersgräns, funderar Nya Zeeland på att dela åldersgränserna. Det rapporterar Nya Zeelands TV i dag. Justitieminister Judith Collins tycker att det ”verkar vettigt”.

De förslag parlamentsledamöterna har att välja mellan är att behålla 18 årsgränsen man har idag, att höja till 20 eller att dela åldersgränsen till 18 för servering på restaurang och 20 för inköp i butik.

− Det är viktigt att lagen är genomförbar och begriplig för allmänheten, och min uppfattning är att det här verkar vettigt, säger Judith Collins till TVNZ.

Hon kommer att rösta för den delade åldersgränsen.

− När någon så ung som 18 eller 19 ska dricka alkohol måste det vara bättre att det sker i en bar eller restaurang där det finns personal, säger hon.

I lagförslaget ingår också en begränsning av öppettider för butiker från 7 – 23 och för serveringsställen från 8.00 – 04.00.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0