Hemleverans

Forskare: ”Vi förväntar oss inga stora effekter av hemleveranserna”

Snart inleds Systembolagets försök med hemleveranser. Forskarna som ska utvärdera försöket tror inte att det kommer att leda till att folk dricker mer.

Den 6 november börjar Systembolagets försök med hemleveranser. Sollentuna är först ut, och kommer att följas av Johanneshov, Bromma och Nacka. Först senare i försöket kommer orter i andra delar av landet.

Thor Norström, professor i sociologi vid Stockholms universitet, och Mats Ramstedt, chef för STAD, ska utvärdera försöket under hela perioden.

– Försöket införs försiktigt. Vid årsskiftet kommer de första orterna vara igång, sedan fyller vi på med orter från andra delar av landet, både storstäder och landsbygd kommer att vara representerade, säger Mats Ramstedt.

Han påpekar att Thor Norström har lång erfarenhet av den här typen av utvärderingar. Han var med redan vid utvärderingen av försöket med lördagsöppet.

– Vi kommer att följa konsumtionsutvecklingen noga, men vi förväntar oss inga stora effekter, säger Mats Ramstedt.

Leveranserna sker till självkostnadspris och bara till privatpersoner på deras hemadress.

Magdalena Gerger. Foto: Eva Ekeroth

– Det här är ingen bastjänst utan kunderna får stå för kostnaden. Det betyder att det kommer att kosta 200-220 kronor att få hem varorna. Leveranstiden blir minst tre dagar. Alla får legitimera sig och varor lämnas inte ut till någon som är under 20 eller märkbart berusad, inte heller om langning kan misstänkas, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.

Företaget Bring Express har fått uppdraget att köra ut varorna.

– Kraven kommer att vara lika stora på deras personal som på vår egen. Alla som kör ut våra varor kommer att ha genomgått en utbildning och certifierats, säger Magdalena Gerger.

Enligt Tobias Åbonde, chef för hemleveranser på Bring Express, har utbildningen testats på personalen förra veckan.

– Nu ser vi fram emot att få komma igång med utkörningarna, säger han.

Magdalena Gerger är inte orolig för att chaufförerna inte ska klara upp hotfulla situationer när de ensamma ska möta kunderna.

– I våra mindre butiker är personalen ganska ensamma så det blir inte så stor skillnad, säger hon.

Anna Carlstedt.

IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt gillar inte hemleveranser.

− De som är drabbade av alkoholens baksidor, antingen själva eller som anhöriga, tycker inte att det behövs en kanal till. Vi vet att ökad tillgänglighet medför ökad konsumtion. Jag blir upprörd när man framställer hemleverans som harmlöst och obetydligt, säger hon till Accent.

Hon anser dock att Systembolaget har bäst förutsättningar att klara av det.

− Måste vi ha hemleveranser är det minst dåliga alternativet att det sköts av Systembolaget, säger hon.

Mer från Accent