Folkpartiet säger nej till gårdsförsäljning

Av: Pierre Andersson

Folkpartiet säger nej till gårdsförsäljning av alkohol. Det står klart efter att partiets landsmöte diskuterat frågan sent på lördagskvällen. 

Till Folkpartiets landsmöte fanns två motioner som föreslog att partiet skulle ställa sig positivt till gårdsförsäljning av alkohol. Partistyrelsen sade dock nej och hänvisade istället till att man istället vill göra det enklare att sälja lokalproducerad alkohol via Systembolaget.

Debatten blev lång och intensiv och kom till stora delar att handla om vad gårdsförsäljning skulle innebära för Systembolaget.

– Frågan har utretts två gånger nu utan att man har kommit fram till någon lösning, sade Barbro Westerholm som menade att Systembolagets monopol i högsta grad är hotat om gårdsförsäljning av alkohol införs.

Staffan Werme hänvisade till Folkpartiets tradition av liberala värderingar kopplat till värnandet av sårbara grupper och menade att ett ställningstagande för gårdsförsäljning vore att gå åt fel håll.

– Vi riskerar att bli ett parti som blir socialt oansvarstagande istället för att värna de sårbara.

Christer Winbäck, riksdagsman för Folkpartiet, inledde med att säga att han under debatten om gårdsförsäljning inte längre kände sig så stolt över att representera partiet.

– Hur kan man stå här och påstå att näringspolitiken är den viktiga eller att det bara skulle bli marginella effekter? Det finns starka krafter som kommer att jobba för att det blir större mängder och starkare drycker på sikt. Vi i riksdagsgruppen har lyssnat på utredaren och hon var mycket tydlig med att det inte går att kombinera gårdsförsäljning med monopolet. Hennes förslag innebär att alla producenter i EU får tillgång till den svenska marknaden.

Andra debattörer menade att gårdsförsäljning inte alls skulle medföra några dramatiska förändringar.

– Det handlar inte alls om några spritbutiker inne i stan som några har varit inne på, det är en mycket begränsad försäljning kopplat till en upplevelse vi diskuterar, sade Thomas af Bjur.

Olle Schmidt, ledamot i EU-parlamentet, ville lyfta frågan till en ideologisk nivå.

– Read my lips, jag gillar Systembolaget. Men när pekpinnar står mot den enskildas omdöme så väljer goda liberaler att tro på människan. Det här är också en ideologisk fråga om vi tror att människor ska kunna klara av att de här trettio gårdarna.

Frida Johansson Metso, tidigare ordförande i LUF, tyckte att diskussionen om hur EU-domstolen skulle ställa sig till gårdsförsäljning är ganska ointressant.

– Då har man missat hela poängen med monopolet. Den svenska alkoholpolitiken är baserad på att vi inte vi vill ha in vinstintressen, just för att vi vet hur marknadsekonomin fungerar.

Att mötet till slut avslog motionerna innebär att man formellt står fast vid beslutet från 2009. Detta innebär att man kan tänka sig gårdsförsäljning om det inte hotar Systembolaget och att man ska avvakta den rättsliga prövningen av den finska gårdsförsäljningen. Partistyrelsen påpekar dock att två utredningar nu sagt att det inte är möjligt att kombinera Systembolagets monopol med gårdsförsäljning.

Pierre Andersson

Du kan se hela debatten om gårdsförsäljning från Folkpartiets landsmöte här.

Dela artikeln:
0
 • Thomas Bengtsson

  Tyvärr har folkpartiets nykterhetsivrare fått gehör för sina småskurna förslag om förbud. Märkligt att nykterhetsivrarna är så trångsynta att de tror att gårdsförsäljning, en utomordentligt marginell företeelse inom alkoholdistributionen, skall öka alkoholmissbruket.

  Visst är det trevligt med gårdsförsäljning. Att handla närproducerade lantbruksprodukter. Få möjlighet till produktinformation direkt av producenten. Smakprov på korv och ost etc. Nu väntar jag på att få besöka en gård som producerar traktens viner.

  Dags för IOGT-NTO att tänka om! IOGT-NTO biter sig fast i dogmer som hör hemma i det gamla förbudssverige. Nej! Fritt fram för gårdsförsälning.
  Thomas Bengtsson

 • Pierre Andersson

  Om du kollar på debatten så ser du att den i mycket liten utsträckning handlar om att gårdsförsäljning i sig skulle öka skadorna i någon dramatisk omfattning.

  Snarare handlar argumenten om att två utredare nu kommit fram till att det faktiskt inte går att kombinera vinförsäljning ute på gårdar med Systembolaget. EU-rätten är ganska tydlig där.

 • Thomas Bengtsson

  Visst har du rätt om man går igenom hela materialet. Jag vill väl kanske ge en känga till IOGT-NTO som drivit motståndet mot gårdsförsäljning på det mest smaklösa och rabiata sättet.
  /T

 • Pierre Andersson

  Hur menar du då? Vad jag kunnat se från min horisont så har ju även IOGT-NTO:s argumentation kring gårdsförsäljningen varit fokuserad just på bevarandet av Systembolaget?

 • Thomas Bengtsson

  Varför skall vi bevara det sista monopolet i Sverige? Är det inte dags att tänka om, och inse attIOGT-NTO, står förberedd inför både nya distributionskanaler och systembolagets avveckling.
  /Thomas