Langning

Folkhälsoinstitutet uppmanar föräldrar vara vaksamma på alkohol

Sista veckan på sommarlovet och är ofta stökig med mycket festande, fylleri och bråk. Syskon, kompisar och kompisars syskon är de som oftast förser ungdomar med alkohol. Statens folkhälsoinstitut genomför en kampanj för att uppmärksamma föräldrar på riskerna.

– Som tonårsförälder kan man lätt känna sig maktlös när det handlar om ungdomars drickande. Men det påverkar mer än man tror att som vuxen sätta tydliga gränser när det gäller alkohol, både gentemot tonåringarna själva och deras äldre syskon och kompisar, säger Sven Andréasson, läkare och alkoholexpert på Statens folkhälsoinstitut i ett pressmeddelande.

De årliga drogvaneundersökningarna som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning gör bland skolelever visar att 40 procent av niondeklassarna och 66 procent av gymnasieeleverna får sin alkohol på det sättet.

En ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut, visar att 35 procent av föräldrarna misstänker att det är den vägen ungdomarna får tag på alkohol.

− När man talar med unga om langning kan man ta upp att både den som langar och tonåringen man langar till kan råka illa ut. Berusade ungdomar löper större risk att utsättas för våld, kränkningar och olyckor. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till fyra år, säger Anne-Lie Magnusson, utredare på Statens folkhälsoinstitut.

Statens folkhälsoinstitut tipsar föräldrar att de ska vara tydliga med att de inte accepterar alkohol före 18 års ålder, att de ska prata med äldre syskon och barnens kompisar och att de ska uttrycka sina åsikter tydligt även inför andra vuxna.

Eva Ekeroth

Mer från Accent