Stora tedrickardagen

Stora tedrickardagens vinnare bjöd på 50 sorters kakor

Den 18 maj var det åter dags för IOGT-NTOs stora tédrickardag – med 10 000 kronor i vinstpotten. Många distrikt och föreningar deltog, men vann gjorde föreningen Framtiden i Falkenberg med 74 deltagare och 50 sorters kakor på fikabordet.

Den stora tédrickardagen den 18 maj blev en succé hos många föreningar och distrikt, där tanken är att man ska utmana varandra att arrangera den bästa tédrickardagen och på så vis bidra till att sprida en bra idé samt nykterhetsrörelsens verksamhet.

Enligt reglerna ska de som kommer ha med sig kakor – och så står föreningen för té och servering. Den förening som lyckades allra bäst var IOGT-NTO Framtiden i Falkenberg. I den festligt dukade lokalen fanns 74 deltagare som alla hade med sig tio kakor var. Tillsammans bildade kakorna en dignande buffé med torra och mjuka kakor, pajer, hallongrottor, bullar, kringlor och annat gott.

Det var väldigt roligt att det kom så många. Det var ett öppet arrangemang och förutom att vi fikade och drack té så anordnade vi också en tipspromenad på temat té. Ord som Teheran var med till exempel, säger Kerstin Andersson, som tillsammans med maken Bengt var en av eldsjälarna bakom arrangemanget.

Hon berättar att lokalen öppnade klockan 17 och gästerna bjöds på olika sorters té: svart, vit, rött och örtté. Dessutom hade man ordnat med ett lotteri, där vinster hade skänkts från lokala företag och privatpersoner.

En privatperson som har engagerat sig särskilt mycket är medlemmen Lars-Göran Andersson, som från privata besparingar delar ut en vinst på 10 000 kronor till den förening som anordnar tédrickardagen enligt reglerna och som får flesta antal deltagare. Hans filosofi är att folk som dricker té tar det lugnt och sitter ner. Tédrickare krigar inte, så tédrickardagen är ett slags fredsprojekt i det lilla formatet.

Vad föreningen Framtiden ska göra med vinstpengarna vet man inte än.

– Det har vi inte hunnit fundera på. Men något speciellt blir det. De pengarna ska inte gå ini den vanliga verksamheten, säger Kerstin Andersson.

Mer från Accent