Accentpolitik – Accent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Mon, 01 Jul 2019 14:54:59 +0000 sv-SE hourly 1 IOGT-NTO blir flygfritthttp://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-blir-flygfritt/ http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-blir-flygfritt/#respond Sun, 30 Jun 2019 06:00:17 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1655745 Med knapp marginal röstade kongressen för motionen Flygfritt 2020. Det innebär bland annat att inga flygresor ska ske inom IOGT-NTO:s verksamhet.]]>

Med knapp marginal röstade kongressen för motionen Flygfritt 2020. Det innebär bland annat att inga flygresor ska ske inom IOGT-NTO:s verksamhet och att verksamheten även på andra områden ska bli miljömässigt hållbar.

– Jag är jätteglad. Segern är att detta sker på organisationsnivå och inte bara blir individens ansvar, säger Urpo Taskinen från Vittangi, en av de 49 medlemmar från hela landet som undertecknat motionen.

Han påminde kongressen om att han redan på kongressen 1995 – även då i Örnsköldsvik – presenterade Miljöbok – IOGT-NTO:s miljöplattform:

– Detta är en process, men vi måste minska våra utsläpp nu, inte sedan. Och varje kilo räknas, säger Urpo Taskinen som sedan många år slutat köra bil och istället cyklar.

Motion nummer 35 röstades igenom med knapp majoritet, 48 – 46 (4 avstod), och Urpo Taskinen framhåller medmotionären Anja Karinsdotters insats.

– Anja har skrivit grunden i motionen, och jag tror att hennes inlägg från scenen här på kongressen nog var avgörande, säger han.

 

Förbundsstyrelsen, som fick se sitt mildare  förslag om att reducera flygresandet inom organisationen samt att utreda konsekvenserna av resandet inom IOGT-NTO i syfte att minska klimatpåverkan nedröstat, var snabba att hylla resultatet.

– Jag är stolt över våra medlemmar som har fattat detta helt nödvändiga beslut för klimatet, säger förbundsordförande Johnny Mostacero, och fortsätter:

– Det kommer att bli utmanande för oss, men det är också oerhört inspirerande. För hundra år sedan vann vi kampen för allmän och lika rösträtt i Sverige. Nu tar vi genom ett flygfritt vårt ansvar i denna ödesfråga.

 

Kongressen beslutade alltså i enlighet med motionärerernas förslag om följande att-satser:

Att inga flygresor ska genomföras i IOGT-NTO:s verksamhet under 2020, med undantag för nödvändiga resor utanför Europa inom ramen för vårt internationella arbete och IOGT International,

Att från 2021 ska i princip inga flygresor inom Europa genomföras i IOGT-NTO:s verksamhet. Förbundsstyrelsen får i uppdrag att ta fram en policy för eventuella flygresor som bedöms som absolut nödvändiga för verksamheten

Att förbundsstyrelsen tar fram ett system för att deltagare med långa resvägar ska kompenseras för inkomstbortfall, som ska börja gälla redan 2020, samt att utveckla alternativ till långväga resor så som webbinarium, regionala träffar och så vidare.

Att förbundsstyrelsen får i uppdrag att se över IOGT-NTO:s verksamhet även på övriga områden och snarast ställa om till en miljömässigt hållbar verksamhet i linje med den antagna miljöplattformen

Att till kongressen 2021 ska ett program presenteras med förslag på åtgärder som innebär att IOGT-NTO:s verksamhet inte överskrider målen i Parisavtalet.

Att förbundsstyrelsen och IOGT-NTO:s representanter i andra styrelser får i uppdrag att arbeta för att liknande beslut ska fattas i våra närliggande organisationer som till exempel NBV, Våra gårdar och folkhögskolorna.

Samt att även uppmana medlemmar att arbeta för liknande beslut i andra organisationer.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-blir-flygfritt/feed/ 0
UNF rankar Almedalens mingelhttp://www.accentmagasin.se/politik/unf-rankar-almedalens-mingel/ http://www.accentmagasin.se/politik/unf-rankar-almedalens-mingel/#respond Tue, 25 Jun 2019 15:05:05 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655509 De har redan ett samarbete kring Almedalsdrinken – nu fördjupas samspelet mellan UNF och Makthavare.se – UNF ska hissa eller dissa Almedalens mingel.]]>

De har redan ett samarbete kring Almedalsdrinken – nu fördjupas samspelet mellan UNF och Makthavare.se – UNF ska hissa eller dissa Almedalens mingel.

Vi har gått och sniffat på varandra länge. De gillar vår Almedalsdrink och vi gillar deras lista, säger Isabelle Benfalk, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

Almedalsdrinken har blivit tradition på Almedalsveckan i Visby och har serverats sedan 2012 av nätverket Folkrörelser mot droger, där bland andra IOGT-NTO och UNF ingår.

Drinken har tidigare lanserats av UNF och makthavare.se och i år har de valt att samarbeta mer än vanligt. Sajten Makthavare föddes ur en Almedalsblogg, och har sedan vuxit till en inflytelserik webbtidning om politik och samhälle, med en årlig lista där de listar framtidens makthavare.

Precis som tidigare år har de listat alla de bästa mingel som kommer att pågå under politikerveckan, men i år har deras samarbetspartners UNF fått äran att hissa och dissa alla olika mingel; ofta ur ett alkoholfritt- och ungdomsperspektiv.

UNF:arna är exempelvis positiva till samarbetsorganisationen för Sveriges ungdomsförbund, LSU:s mingel: ”Minglet du garanterat kan räkna med. 100% unga. 100% alkoholfritt, och Almedalsdrinken som flödar. Vi spår 5 av 5 Almedalsdrinkar i betyg.”

Men de är däremot betydligt mer kritiska till ett snusmingel som Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen, håller i: ”Pool-party och god mat kan nå alla målgrupper. Men snus och sannolikt sprit låter mindre inkluderande för ett ungt Almedalen.”

Isabelle Benfalk berättar att UNF dessutom kommer att ordna ett eget mingel tillsammans med makthavare.se under Almedalsveckan.
– Mingel under Almedalen handlar ofta om att unga får möta makthavare. Men vi gör en egen twist på det med ungdomsfokus – har vi bjudit in framtidens makthavare från makthavare.se-listan, sedan är det alla nuvarande makthavare som får chansen att träffa dem istället, säger Isabelle Benfalk, som själv tidigare hamnat på makthavarlistan.

Men detta blir Isabelle Benfalks sista besök på politikerveckan i Almedalen i sin roll som ordförande för UNF. Istället ska hon fokusera på sina studier.

– Efter Almedalen kommer jag att leva i civilsamhällescelibat ett halvår. Sedan får vi se, säger hon.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/unf-rankar-almedalens-mingel/feed/ 0
Ingen legalisering i New Yorkhttp://www.accentmagasin.se/politik/ingen-legalisering-av-cannabis-new-york/ http://www.accentmagasin.se/politik/ingen-legalisering-av-cannabis-new-york/#respond Mon, 24 Jun 2019 15:02:10 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655530 New York följer inte i fotspåren av det 30-tal amerikanska delstater som liberaliserat sina cannabislagar.]]>

New York följer inte i fotspåren av det 30-tal amerikanska delstater som liberaliserat sina cannabislagar.

Planen att legalisera cannabis för rekreationellt bruk i New York föll på mållinjen, då lagstiftare inte lyckades enas om hur industrin skulle regleras. När möjligheten att lägga fram nya lagförslag stängdes hade Demokraterna inte lyckats enas. Inte heller ett förslag för avkriminalisering gick fram. Det rapporterar New York Times.

En avkriminalisering hade inneburit sänkt straff för cannabisinnehav samt att vissa cannabisrelaterade domar skulle kunna strykas ur offentliga register.

New York utgör en enorm potentiell marknad för cannabisindustrin. Enligt uppskattningar skulle rekreationell cannabis kunna omsätta 17 miljarder kronor om året. Debatten inom Demokraterna har främst handlat om vem som ska kontrollera denna marknad. Guvernör Andrew M. Coumo ville se en ny myndighet för att reglera marknaden, medan lagstiftare ville få in en skrivelse om att en del av avkastningen från industrin måste återinvesteras i de delar av samhället som drabbats värst av det amerikanska kriget mot droger. När någon sådan garanti inte fördes in fick många demokrater kalla fötter.

Förespråkarna för legalisering hoppades att en legalisering skulle skapa jobb för minoriteter och sätta stopp för en rasistisk tillämpning av narkotikalagarna. Motståndare till förslaget firade i förra veckan vad de menar är en seger över en rovlysten cannabisindustri som utgör ett hot mot grupper i samhället där droger redan är ett stort problem.

55 procent av New York-borna stödjer en legalisering av cannabis enligt en opinionsundersökning som genomfördes av Siena Collage Research Institute. Medicinskt bruk av cannabis har varit lagligt i New York sedan 2016.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/ingen-legalisering-av-cannabis-new-york/feed/ 0
Fentanylföretag i konkurs efter rättstvisthttp://www.accentmagasin.se/politik/fentanylforetag-konkurs-efter-rattstvist/ http://www.accentmagasin.se/politik/fentanylforetag-konkurs-efter-rattstvist/#respond Mon, 24 Jun 2019 04:50:22 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655468 Läkemedelsföretaget Insys Therapeutics dömdes att betala över 2 miljarder kronor för att ha mutat läkare att förskriva deras smärtstillande fentanylsprej. Nu har företaget ansökt om konkurs.]]>

Läkemedelsföretaget Insys Therapeutics dömdes att betala över 2 miljarder kronor för att ha mutat läkare att förskriva deras smärtstillande fentanylsprej. Nu har företaget ansökt om konkurs.

Insys är det första företaget att gå under i den rättsliga process som nu letar efter ansvariga för USA:s pågående opioidkris. Det rapporterar Washington Post.

– Insys ägnade sig åt ett utdraget kriminellt förfarande där de prioriterade sin vinst över tusentals patienters hälsa, sa åklagare Andrew Lelling när domen offentliggjordes.

Läkemedelsföretaget drogs inför rätta av delstaten Michigan för att använt korrupta metoder för att öka försäljningen av sin fentanylsprej subsys. Läkemedlet är en stark smärtstillande opioid som främst tagits fram för cancerpatienter. Insys Therapeutics satte i system att betala för föreläsningar som aldrig ägt rum, till läkare som förskrev deras medicin till sina patienter.

Som Accent tidigare rapporterat befanns fem högt uppsatta ämbetsmän i företaget skyldiga till bedrägeribrott i maj i år. De riskerar nu upp till 20 år i fängelse.

Sedan rättstvisten inleddes har försäljningen av subsys sjunkit kraftigt. Företaget kommer nu att sälja sina tillgångar för att betala skulderna. Liknande rättsprocesser väntar andra läkemedelsföretag, till exempel Purdue Pharma som tillverkar oxycontin.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/fentanylforetag-konkurs-efter-rattstvist/feed/ 0
AP7 bannlyser cannabisaktierhttp://www.accentmagasin.se/politik/ap7-bannlyser-cannabisaktier/ http://www.accentmagasin.se/politik/ap7-bannlyser-cannabisaktier/#respond Wed, 19 Jun 2019 15:28:45 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655486 Vid den halvårsvisa revideringen av sjunde AP-fondens svarta lista har två cannabisföretag lagts till.]]>

Vid den halvårsvisa revideringen av sjunde AP-fondens svarta lista har två cannabisföretag lagts till.

Sammanlagt är det sju nya företag som läggs till på fondens svarta lista, vilket gör att listan nu omfattar 71 företag. Bland dessa sju finns kanadensiska Aurora Cannabis och Canopy Growth. De utesluts med motiveringen att de är involverade i cannabis i strid med internationella konventioner mot narkotika.

Sjunde AP-fonden ska enligt sina egna regler inte investera i företag som inte respekterar mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption. Man investerar inte heller i företag som arbetar med kärnvapen.

Fondens ägande av cannabisaktier uppmärksammades av Drug News tidigare i vår och blev starkt ifrågasatt. Sjunde AP-fonden förvaltar pensionssparande åt fyra miljoner svenskar. Enligt Drugnews var fondens innehav av cannabisaktier värt 63 miljoner kronor vid årsskiftet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/ap7-bannlyser-cannabisaktier/feed/ 0
Systembolagets hemleveranser permanentashttp://www.accentmagasin.se/politik/systembolagets-hemleveranser-permanentas/ http://www.accentmagasin.se/politik/systembolagets-hemleveranser-permanentas/#respond Wed, 19 Jun 2019 04:59:01 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655466 De senaste åren har Systembolaget på försök erbjudit hemleverans av alkohol i delar av landet. Nu permanentas hemleveranserna och utvidgas till hela Sverige.]]>

De senaste åren har Systembolaget på försök erbjudit hemleverans av alkohol i delar av landet. Nu permanentas hemleveranserna och utvidgas till hela Sverige.

Förra veckan beslutade regeringen att ändra sitt avtal med Systembolaget för att tillåta hemleveranserna i hela landet. Ändringarna föreslås gälla från 1 juli.

Regeringen menar att hemleveranserna är ett försök att anpassa sig till nya konsumtionsmönster.

– Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service, och Sveriges restriktiva alkoholpolitik har ett brett stöd. Men för att fortsätta vara relevanta måste också Systembolaget utvecklas, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Försöket inleddes 2012 på ett antal orter. Under åren har försöket utvidgats till att omfatta Askim, Borås, Brämhult, Göteborg, Mölndal, Skåne län, Stockholms län, Uppsala, Västerbottens län och Västernorrlands län. Leveransen tar minst fyra dagar och den som köper måsta ha fyllt 20 år.

Redan förra sommaren föreslog regeringen att försöket skulle permanentas. IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero var då försiktigt positiv till hemleveranserna. Åtminstone ansåg han det bättre att leveranserna görs av Systembolaget än av privata företag.

– Vår inställning är att all ökad försäljning och ökade försäljningskanaler i grunden är negativt. Ska man se något positivt så är det att det här sker under Systembolagets flagg och regi, vilket säkrar upp monopolet, sa han till Accent då.

Systembolaget vet inte i nuläget när hemleveranserna kommer att vara tillgängliga i hela Sverige. Arbetet med att erbjuda tjänsten till fler kunder kommer intensifieras efter att riksdagen tagit beslut i frågan.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/systembolagets-hemleveranser-permanentas/feed/ 0
Cannabisolja med THC bedömd som narkotikahttp://www.accentmagasin.se/politik/cannabisolja-med-thc-bedomd-som-narkotika/ http://www.accentmagasin.se/politik/cannabisolja-med-thc-bedomd-som-narkotika/#respond Tue, 18 Jun 2019 16:32:53 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655461 Idag kom Högsta domstolens utlåtande i målet om ifall så kallad CBD-olja som innehåller små mängder av det rusgivande ämnet THC ska anses vara narkotika eller inte.]]>

Idag kom Högsta domstolens utlåtande i målet om ifall så kallad CBD-olja som innehåller små mängder av det rusgivande ämnet THC ska anses vara narkotika eller inte.

CBD-olja som tillverkas av industrihampa innehåller en liten mängd THC, oftast mindre än 0,2 procent. Produkten, som marknadsförts som välgörande för en lång rad krämpor, har haft en oklar legal status under det senaste året.

I både tingsrätt och hovrätt bedömdes CBD-olja tillverkad av industrihampa inte vara narkotika men riksåklagaren överklagade målet till Högsta domstolen. Nu slår Högsta domstolen fast att även CBD-olja med en liten mängd THC ska anses vara narkotika.

Trots att industrihampa inte anses vara narkotika anser högsta domstolen att detta inte gäller om växten använts till en produkt som innehåller THC.

Angelo Graziano har sålt CBD-olja i flera år och även suttit i fängelse för att ha importerat CBD-olja med THC i. Han säger att han blev lite förvånad över dagens dom. Men han kommer inte sluta handla med oljan.
– Nu behövs jag ännu mer. företag kommer att skrämmas och stänga ner sin CBD-försäljning, säger han.

Peter Moilanen, chef på Narkotikapolitiskt centrum, välkomnar domen.
– Det är bra att detta nu är klarlagt så ingen tvekan föreligger. Det som klassas som narkotika ska förstås betraktas som sådan. I detta fall har ju även Läkemedelsverket varit tveksam, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/cannabisolja-med-thc-bedomd-som-narkotika/feed/ 0
Kampanj för alkoholfri oljefondhttp://www.accentmagasin.se/politik/kampanj-alkoholfri-oljefond/ http://www.accentmagasin.se/politik/kampanj-alkoholfri-oljefond/#respond Tue, 18 Jun 2019 09:57:50 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655436 Oljefondens alkoholproblem är en nystartad kampanj mot norska Oljefondens investeringar i alkoholindustrin – och sprider sitt budskap med väggmålningar av statsministern.]]>

Oljefondens alkoholproblem är en nystartad kampanj mot norska Oljefondens investeringar i alkoholindustrin – och sprider sitt budskap med väggmålningar av statsministern.

Flera av IOGT-NTO:s systerorganisationer i Norge; FORUT, IOGT, Juvente och Blue Cross, står bakom en kampanj för att uppmärksamma att Norges investeringar i alkoholindustrin hindrar utvecklingen i många länder.

Bland annat har man målat norska statsministern och finansministern i Norge på väggar i Uganda där de använder estetiken från afrikansk alkoholreklam, men målningarna framför istället politiska budskap.

– En vägg med statsminister Erna Solberg säger till exempel: ”När du dricker mer, tjänar jag mer!”, med en efterföljande text om att norska investeringar i alkohol hindrar oss från att nå FN:s hållbarhetsmål, säger Ida Oleanna Hagen, generalsekreterare FORUT.

Hon berättar att många i Norge är inte medvetna om de problem som både produkten och alkoholindustrin skapar i utvecklingsländerna, eller ens att Norge har investerat 90 miljarder kronor i alkoholindustrin genom Statens Pensionsfond Global (Oljefonden).

– Vi anser att vi har en dåligt sammanhängande utvecklingspolitik när Norge i ena stunden arbetar för global hälsa, utveckling, jämlikhet, barns rättigheter och FN:s hållbarhetsmål, men i nästa stund investerar i en bransch som motverkar detta. Det måste ändras, säger Ida Oleanna Hagen.

Kampanjen har de döpt till ”Oljefondens alkoholproblem” och deras mål är att frågan ska hamna högre på dagordningen, och det slutgiltiga målet att Oljefonden drar sig tillbaka från alkoholindustrin helt och hållet.

Siv Jensen, finansminister i Norge, på en väggmålning i Uganda. Foto: Forut.

Väggmålningarna, kampanjen i sociala medier, och en rapport om att alkohol utgör ett hot mot FN:s hållbarhetsmål, är bara början. Under hösten kommer de att lansera ytterligare en rapport och ett utbildningsprogram som organisationer och skolor kan använda. De kommer även att följa upp med fler aktiviteter nästa år. Enligt Ida Oleanna Hagen kommer de framöver att satsa på att upplysa beslutsfattare och på att få svar från dem.

– För de har varit väldigt tysta fram till nu och bör komma på rätt bana. Regeringen har också gjort något väldigt bra: de har tillsatt en kommitté som ska utvärdera de etiska riktlinjerna för oljefonden, säger Ida Oleanna Hagen.

Ida Oleanna Hagen. Foto: Forut.

Hittills har engagemanget från allmänheten för kampanjen varit stort och de har fått både positiva och negativa reaktioner, särskilt i sociala medier:

– Det är kul att vi har lyckats få till en debatt kring det här. Flera har varit kritiska till att våra organisationer får stöd från staten, samtidigt som vi kritiserar våra ledande politiker. Men det civila samhället måste berätta när det är något vi tror är fel, även om vi också har ett nära samarbete med norska myndigheter.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/kampanj-alkoholfri-oljefond/feed/ 0
Kanada: Ätbara cannabisprodukter blir tillåtethttp://www.accentmagasin.se/politik/kanada-atbara-cannabisprodukter-blir-tillatet/ http://www.accentmagasin.se/politik/kanada-atbara-cannabisprodukter-blir-tillatet/#respond Tue, 18 Jun 2019 05:01:39 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655449 Från mitten av december i år kommer cannabisprodukter avseddda att äta och dricka att bli tillåtna i Kanada. Legaliseringen kommer även att gälla cannabisextrakt och andra produkter.]]>

Från mitten av december i år kommer cannabisprodukter avseddda att äta och dricka att bli tillåtna i Kanada. Legaliseringen kommer även att gälla cannabisextrakt och andra produkter.

Som Accent tidigare rapporterat kommer den nya lagen att träda i kraft den 17:e oktober och två månader senare kommer produkterna att finnas till försäljning. Det rapporterar CBC.

De produkter som omfattas av den nya lagen är ätbara produkter, som godis, bakverk och läsk, samt cannabisextrakt, salvor, oljor och kosmetika.

Alkohol-, tobaks-, nikotin- eller koffeinhaltiga produkter kombinerade med cannabis kommer att vara förbjudna även i fortsättningen. Restauranger kommer inte heller att få sälja maträtter som innehåller cannabis.

 

Förpackningarna ska vara utformade på sådant sätt att de inte lockar unga att köpa. Förpackningarna måste också vara tydligt märkta med en cannabissymbol, varningstext och innehålla information om THC- och CBD-innehåll, ha sparsamt med loggor och färger samt vara barnsäkra.

Efterfrågan har beräknats vara stor. Marknadsvärdet för produkterna uppskattas till 27,4 miljarder amerikanska dollar per år.

Kritiker har uttryckt oro över att cannabis i godis kan tilltala barn. De vill helst ha ett förbud mot alla former av ätbar cannabis som liknar populära matvaror eller är paketerade för att likna godis.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/kanada-atbara-cannabisprodukter-blir-tillatet/feed/ 0
Företagen som får föra in cannabis i Sverigehttp://www.accentmagasin.se/politik/foretagen-som-far-fora-cannabis-sverige/ http://www.accentmagasin.se/politik/foretagen-som-far-fora-cannabis-sverige/#respond Thu, 13 Jun 2019 11:12:00 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655350 Till och med april i år har 48 företag fått tillstånd av Läkemedelsverket att föra in och/eller hantera cannabis i Sverige. Ett av dem är Enorama Pharma, som satsar på cannabistuggummin för en global marknad.]]>

Till och med april i år har 48 företag fått tillstånd av Läkemedelsverket att föra in och/eller hantera cannabis i Sverige. Ett av dem är Enorama Pharma, som satsar på cannabistuggummin för en global marknad.

För två år sedan, 2017, hade 39 företag tillstånd från Läkemedelsverket att föra in, alternativt föra in och hantera, cannabis i Sverige i medicinskt och/eller vetenskapligt syfte. 2018 fick 48 företag tillstånd, och till och med april i år har 48 fått tillstånd.

Enligt Läkemedelsverket har majoriteten av narkotikatillstånden en giltighetstid på 3-5 år och det är i stort sett samma företag som återkommande ansöker om och beviljas tillstånd för narkotikahantering. Under 2018 sökte cirka 160 företag tillstånd, och till och med april i år handlar det om ett 60-tal företag som ansökt. De flesta som fått tillstånd är verksamma inom den farmaceutiska sektorn, men även transportföretag, tullen, och liknande förekommer.

 

Ett av de företag som i slutet av 2018 fick tillstånd att föra in och hantera cannabis är  läkemedelsföretaget Enorama Pharma som har sitt säte i Malmö. De satsar på utveckling av tuggummin med medicinsk cannabis. Företaget har hyrt in sig i Malmö universitets lokaler.

– Universitetet har bra labblokaler och det är en stimulerande miljö i och med att det bedrivs forskning där. Lagstiftningen är strikt för cannabis, så det var smidigast att sköta utvecklingen i Sverige, till skillnad från Indien där vi utvecklat tidigare produkter, säger Enorama Pharmas VD Mats Rönngard.

 

Therése Nordström, föreståndare för forskningscentrumet Biointerfaces vid Malmö universitet, understryker att inga forskare från universitetet samarbetar med företaget; det är enbart lokalerna som hyrs ut.

– Det enda vi kräver i våra kontrakt är att de rapporterar om de innehar brandfarliga kemikalier, så att vi kan garantera säkerheten i huset. Samt att ingen olaglig verksamhet får ske i lokalerna, säger hon.

Therése Nordström hänvisar till att Läkemedelsverket godkänt Enorama Pharmas hantering av cannabis.

– Det förekommer ingen tillverkning i lokalerna enligt uppgift från företaget. De hyr laboratorium enbart för att utföra analyser, säger hon.

 

Enorama Pharma har tidigare utvecklat nikotintuggummin. Nu vill företaget använda samma teknik för att ta fram prototyper för läkemedelstuggummin som innehåller CBD – den substans från cannabisplantan som påstås lindra en rad sjukdomssymptom, men inte ger något rus. Till skillnad från rusgivande substansen THC.

– Vi ser indikationer på att medicinsk cannabis är bra för smärtlindring. Det finns olika synpunkter i den debatten, och vi respekterar och lär oss av den, samt följer debatten på världsmarknaden noga, säger Mats Rönngard, som medger att cannabis är kontroversiellt.

 

Det saknas vetenskapligt stöd för att CBD faktiskt fungerar medicinskt, och bristfällig kännedom om effekterna på lång sikt.

– Vi finner ingen anledning att i dagsläget kommentera olika värderingar av effekten av CBD. Summeringen av detta arbete ska bilda ett beslutsunderlag för hur vi kommer att gå vidare med medicinsk cannabis, säger Mats Rönngard, och fortsätter:

– Hur utvecklingen kommer att se ut i Sverige när det gäller medicinsk cannabis vill vi inte lägga oss i. Det är en fråga för politikerna.

 

Mats Rönngard säger att Sverige inte är företagets primära marknad, utan att de siktar på en global marknad.

Efter en lagändring 2018 blev det tillåtet för danska jordbrukare att odla cannabis. Men att Enorama Pharmas utvecklingslaboratorium ligger i Malmö har inget med närheten till de danska odlingarna att göra enligt Mats Rönngard.

– Det kan vara danska leverantörer, tyska eller holländska. Det har ingen betydelse, säger han.

 

Pierre Andersson, policyrådgivare på IOGT-NTO, ser inga problem i att nya mediciner tas fram:
– Att det forskas fram nya mediciner är förstås bra. Så länge de testas ordentligt för eventuella biverkningar och godkänns och förskrivs enligt gällande regler och riktlinjer ser jag inga problem med det.

Dock reagerar han på att cannabis i olika sammanhang framställs som närmast undergörande.

– CBD har egenskaper som går att använda medicinskt inom vissa områden, men samtidigt ser vi hur cannabis av många nu framställs som någon slags mirakelplanta, och då blir det problematiskt.

Han pekar också på att forskningen hittills inte lyckats belägga att cannabis är en effektiv medicin.

– Det kom nyligen en stor metastudie som visar att cannabispreparat inte är särskilt effektiva för smärtstillande jämfört med det som redan finns. Det finns de som använder medicinsk cannabis mest som ett sätt att göra cannabis mer accepterat och för att bereda väg för en legalisering, och då blir det extra viktigt med en saklig och sansad diskussion, säger Pierre Andersson.

Om Enorama Pharma:  Största ägare är Swede Unipharma Sverige, som äger 50,7 procent, Baulos Capital Belgien, 12 procent,) och DS Group Singapore, 5,5 procent. Den indiska multikoncernen DS Group är bland annat marknadsledande inom oral tobak i Indien.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/foretagen-som-far-fora-cannabis-sverige/feed/ 0
Alkoholfokus i årets Världens barn-insamlinghttp://www.accentmagasin.se/politik/alkoholfokus-arets-varldens-barn-insamling/ http://www.accentmagasin.se/politik/alkoholfokus-arets-varldens-barn-insamling/#respond Wed, 12 Jun 2019 04:23:46 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655315 Alkohol som utvecklingshinder hamnar i fokus under årets Världens barn-kampanj. Inför galan besöker en känd profil IOGT-NTO-rörelsens projekt i Tanzania för att spela in ett tv-inslag.]]>

Alkohol som utvecklingshinder hamnar i fokus under årets Världens barn-kampanj. Inför galan besöker en känd profil IOGT-NTO-rörelsens projekt i Tanzania för att spela in ett tv-inslag.

I år uppmärksammas några av IOGT-NTO:s hjärtefrågor under Världens barn-kampanjen, som genomförs av Radiohjälpen. Insamlingen kickstartar i slutet av september, och kulminerar i en tv-sänd gala den 4 oktober. Enligt Radiohjälpens generalsekreterare, Kristina Henschen, har alkohol hittills varit en alldeles för underrepresenterad aspekt i biståndsvärlden.

– Det är hög tid att vi uppmärksammar problemet, för alkohol och barn går inte ihop. Tyvärr är alkohol fortfarande ett vanligt inslag när man träffas internationellt i affärslivet, biståndet och som diplomater. Det är en olycklig signal när olika projektpartners ska samarbeta, säger hon.

Kristina Henschen konstaterar att alkoholkonsumtion hindrar samhällen från att utvecklas, och påverkar allt från ekonomi och hälsa, till våld och barns situation i många länder. Det finns också en stor risk att biståndspengar går till fel saker; till exempel att underhålla en förälders missbruk istället för ett barns skolgång.

– Det är obehagligt. Jag har själv sett exempelvis hur arbetare i Togo får sina bonusar betalda i läsk eller alkohol. Många väljer alkohol, och så är det på många platser i världen. Även i Sverige för 150 år sedan kunde arbetare få betalt i brännvin, så vårt land har också gjort en resa. Därför kan vi dela med oss av många lärdomar, säger Kristina Henschen.

För att förändra situationen menar hon att medvetenheten kring problemet måste öka. Men det går inte enbart att peka finger åt hur problemen ser ut utomlands – många enskilda personer behöver också rannsaka sig själva och sin egen organisation.

Därför har även Radiohjälpen nyligen antagit riktlinjer där de tar avstånd från alkohol och ser till att aldrig betala för alkoholhaltiga drycker vid representation eller andra sammanhang. Men Kristina Henschen har lagt märke till problemen på andra håll.

– Jag har sett hur folk from organisationer beställer in alkohol i kulturer där det inte är acceptabelt, utan uppfattas negativt. Ur ett maktperspektiv anser jag att det är fel att åka ut i fält och dricka alkohol inför samarbetspartners. Som organisation måste man därför också tänka på att bete sig som en förebild, säger Kristina Henschen.

Inför Världens barn-galan kommer Sveriges television i augusti att besöka IOGT-NTO:s projekt i Tanzania för att spela in ett reportage tillsammans med en känd person. Vem det blir som åker dit är ännu inte helt spikat.

– Vi letar efter någon som kan relatera till alkoholproblematiken och som kan föra ett resonemang kring det, säger Kristina Henschen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/alkoholfokus-arets-varldens-barn-insamling/feed/ 0
Ingen fryst alkoglass i Systembolagets butikerhttp://www.accentmagasin.se/politik/ingen-fryst-alkoglass-systembolagets-butiker/ http://www.accentmagasin.se/politik/ingen-fryst-alkoglass-systembolagets-butiker/#respond Tue, 11 Jun 2019 09:49:32 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655375 Från 1 juli kan inte alkoholisglass och liknande produkter säljas i dagligvaruhandeln utan endast via Systembolaget. Men några frysta glassar kommer inte att säljas i bolagets butiker – åtminstone inte i år.]]>

Från 1 juli kan inte alkoholisglass och liknande produkter säljas i dagligvaruhandeln utan endast via Systembolaget. Men några frysta glassar kommer inte att säljas i bolagets butiker – åtminstone inte i år.

I slutet av maj beslöt Riksdagen att alkoglass, och liknande produkter, från 1 juli ska regleras som alkoholdrycker, så långt det är möjligt. Det betyder att matbutiker inte längre kan sälja alkoholglassar med en alkoholhalt över 3,5 volymprocent, vilket varit fallet med den omdebatterade isglassen.

Den som förväntar sig att kunna gå in på närmsta Systembolag och köpa sig en glass i sommar kommer dock att bli besviken.

– Vi kommer inte att sälja några frysta glassar i våra butiker i sommar. Det beslutet har vi fattat i dag, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

 

Däremot kan glassen hamna i Systembolagets beställningssortiment.

– Vill någon producent eller leverantör placera produkten i vårt beställningssortiment så går det bra, men då säljer vi den ofryst. Till nästa år gör vi en ny bedömning beroende på efterfrågan, säger han.

I Systembolagets sortiment finns redan isglass.

– Sedan augusti 2018 har vi fyra artiklar i vårt beställningssortiment. De säljs i förpackningar om fem glassar à 65 milliliter. De är inte frysta när man köper dem, säger Lennart Agén.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/ingen-fryst-alkoglass-systembolagets-butiker/feed/ 0
Råttor triggas av miljön i beroendetesthttp://www.accentmagasin.se/politik/rattor-triggas-av-miljon-beroendetest/ http://www.accentmagasin.se/politik/rattor-triggas-av-miljon-beroendetest/#respond Tue, 11 Jun 2019 04:15:25 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655262 Påminnande triggers i närmiljön gör det extra svårt att bli fri från ett drogmissbruk, enligt en kanadensisk studie. ]]>

Påminnande triggers i närmiljön gör det extra svårt att bli fri från ett drogmissbruk, enligt en kanadensisk studie. 

När en person med tidigare beroende går förbi platser där de tidigare tagit droger, eller om de ser verktyg som de brukade använda under sitt missbruk, så aktiveras hjärnans stimilus-responssystem. Kortfattat: du ser platsen där du brukade röka och kopplar samman detta med en känsla av att må bra.

En ny studie av forskare vid University of Guelph i Kanada, visar att det pågår flera processer i hjärnan som gör det ännu svårare att bli kvitt sitt missbruk. Forskningsresultaten visar att påminnelser i ens miljö aktiverar områden i hjärnan där minnen bearbetas.

 

– Stimuli i vår miljö som byggnader, föremål och platser är normalt sett ganska harmlösa. Men när de kopplas samman med ett drogmissbruk kan de påverka minnesfunktionerna, säger psykologiprofessorn och en av studiens medförfattare, Francesco Leri, till Science Daily.

Det skapar en slags dubbeleffekt där de klassiska stimulans-responsmekanismerna förstärks ännu mer av minnena av droger i närmiljön.

 

Forskningen gick ut på att jämföra råttors minne efter att de fått kokain och nikotin, och hur de uppträdde när de påverkas av miljön som associeras med substanserna.

Råttorna testades antingen med eller utan droger i kroppen. Därefter testades samtliga råttor när de var drogfria. När djuren inte längre var påverkade, visade de mer aktivitet när de befann sig på den plats där de tidigare hade varit påverkade, till skillnad från de testmiljöer där de inte varit drogpåverkade.

Det tyder på att miljön kombinerat med kokain och nikotin kan hjälpa till att stärka minnena i hjärnan. Effekten gör det svårare att behandla beroende, men kan göra att man försöker hitta sätt att använda dessa påminnande miljöer för att så småningom förbättra de terapeutiska metoderna.

– Dessa ledtrådar skapar kraftfulla kognitiva effekter och kan användas för att förbättra lärandet om återhämtningsprocesser, säger Francesco Leri.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/rattor-triggas-av-miljon-beroendetest/feed/ 0
Fler vita än svarta får behandling mot opioidberoendehttp://www.accentmagasin.se/politik/fler-vita-svarta-far-behandling-mot-opioidberoende/ http://www.accentmagasin.se/politik/fler-vita-svarta-far-behandling-mot-opioidberoende/#respond Mon, 10 Jun 2019 04:22:33 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655133 Läkemedel för att behandla opioidberoende ges oftare till vita personer i USA, visar forskning. Detta trots att opioidöverdoserna ökat för landets svarta befolkning.]]>

Läkemedel för att behandla opioidberoende ges oftare till vita personer i USA, visar forskning. Detta trots att opioidöverdoserna ökat för landets svarta befolkning.

Narkotikamissbrukare som är beroende av heroin, fentanyl eller andra opioider, kan ordineras buprenorfin, ett läkemedel som begränsar begäret för opioider och minskar risken för en dödlig överdos.

Men enligt en ny studie från University of Michigan, visar det sig att läkemedlet skrivs ut betydligt oftare till vita missbrukare än till svarta, rapporterar public service-radiobolaget NPR.

Mellan 2012 och 2015, när antalet dödsfall på grund av opioidöverdoser ökade i många amerikanska stater, ökade även antalet besök till läkare eller sjuksköterskor som skriver ut buprenorfin. När forskarna gått igenom 13,4 miljoner medicinska möten som involverade läkemedlet, fann de däremot ingen upptrappning av recept som skrevs ut till afroamerikaner eller andra minoriteter.

– Det är nästan 35 gånger troligare att vita personer har ett buprenorfinrelaterat besök än svarta amerikaner, säger doktor Pooja Lagisetty, medicinsk assistent vid University of Michigan Medical School och en av studiens författare.

Hon säger också att opioidepidemin till stor del blivit porträtterad som en vit epidemi, men att de nu vet att det inte är sant; antalet opioidöverdosfall har ökat snabbare för svarta än för vita i landet.

De flesta vita patienterna antingen betalade (40 procent) eller hänvisade till en privat försäkring (35 procent) för att finansiera sin buprenorfinbehandling. Det faktum att bara 25 procent av besöken betalades via de statliga amerikanska sjukvårdsprogrammen Medicaid och Medicare visar att många av dessa besök kan vara mycket kostsamma för personer med låg inkomst, enligt forskarna.

Dessutom har endast drygt fem procent av läkarna i landet genomgått den särskilda träning som krävs för att skriva ut buprenorfin på recept.

Läkare som studerat rasskillnader rörande beroendebehandling, säger att orsakerna till ojämlikheten går tillbaka till åt 2000 när läkemedlet godkändes. Då ansågs unga patienter i förorter inte vara beroende av heroin på samma sätt som urbana heroinmissbrukare som gick till metadonkliniker för behandling. Detta  enligt Helena Hansen, professor i psykiatri och antropologi, vid New York University:

– Buprenorfin introducerades som privat kontorsbehandling, för en privat marknad, för de med resurser att betala för sig. Så ojämn spridning av buprenorfin för opioidberoende är inte oavsiktligt, säger hon till NPR.

Radiokanalen har även intervjuat några av ledarna i kampen för att minska opioiddödsfall, bland annat Michael Botticelli, chef för Grayken Center for Addiction. Han menar att mer forskning krävs för att minska skillnaderna i behandling mellan svarta och vita.

Han vill veta om ersättningen för statliga försäkringsprogrammet Medicaid är för liten för att locka läkare att arbeta med låginkomstpatienter. Och också om det finns för få läkare som skriver ut läkemedlet, eller om det kan vara så att afroamerikaner själva inte söker upp behandlingen.

– Det här kräver verkligen att vi ser till att vi har en mer jämställd missbruksbehandling för afroamerikaner, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/fler-vita-svarta-far-behandling-mot-opioidberoende/feed/ 0
Varannan störd av cannabisrökhttp://www.accentmagasin.se/politik/varannan-stord-av-cannabisrok/ http://www.accentmagasin.se/politik/varannan-stord-av-cannabisrok/#respond Wed, 05 Jun 2019 04:05:55 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655227 Drygt hälften av alla amerikaner tycker att lukten av cannabis har blivit ett problem. Det visar en ny undersökning. ]]>

Drygt hälften av alla amerikaner tycker att lukten av cannabis har blivit ett problem. Det visar en ny undersökning. 

Trots att majoriteten av befolkningen i USA och Kanada stödjer legalisering av cannabis, är många trötta på att känna den distinkta lukten sticka i näsan.

Hälften av amerikanerna tycker att lukten har blivit ett problem, och en fjärdedel uppger att de uppriktigt hatar stanken av cannabis när de rör sig på gatorna. Det visar en undersökning som genomförts under våren av PSB Research Civilized , Burson Cohn & Wolfe och BuzzFeed News.

Kanadensarna avskyr till och med lukten ännu mer än grannarna i söder. Landet legaliserade cannabis på nationell nivå förra hösten, och där visar undersökningen att tre av fem personer anser att cannabislukt på allmän plats är ett problem. Hälften säger sig ogilla – eller till och med hata – lukten.

Men trots det är majoriteten av USA:s befolkning – 84 procent – för en legalisering av cannabis av medicinska skäl, eller som avkoppling. Tio amerikanska stater har hittills legaliserat drogen och 27 procent av befolkningen uppger att de själva röker cannabis.

Även många av cannabiskonsumenterna i USA uppger att lukten är ett problem; men bara tio procent av dem säger att det är ett stort problem. Siffran kan jämföras med icke-konsumenterna, varav 27 procent säger att cannabis-lukt på gatorna är ett stort problem.

Vuxna över 55 år och personer som lutar åt det konservativa hållet politiskt, tenderade att ogilla lukten mer än unga vuxna och liberala personer.

Undersökningen genomfördes online under mars månad med 1 000 amerikaner och 602 kanadensare.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/varannan-stord-av-cannabisrok/feed/ 0
KO överklagar inte dom mot Miljonlotteriethttp://www.accentmagasin.se/politik/ko-overklagar-inte-dom-mot-miljonlotteriet/ http://www.accentmagasin.se/politik/ko-overklagar-inte-dom-mot-miljonlotteriet/#respond Tue, 04 Jun 2019 13:53:38 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655331 Konsumentombudsmannen, KO, har valt att inte överklaga domen mot Miljonlotteriet i Patent- och marknadsdomstolen, som därmed fastställs.]]>

Konsumentombudsmannen, KO, har valt att inte överklaga domen mot Miljonlotteriet i Patent- och marknadsdomstolen, som därmed fastställs.

Det utdömda beloppet på en halv miljon kronor i marknadsstörningsavgift är betydligt lägre än de tio miljoner kronor som KO ursprungligen yrkade på när de stämde Miljonlotteriet. När Accent intervjuade processrådet Pär Magnusson på Konsumentverket precis efter utslaget var har osäker på om KO skulle överklaga eller inte. Den 3 juni var den sista dagen att överklaga, vilket ingen av parterna gjort.

–  Vi kom till slut fram till att vi inte trodde att vi skulle nå någon större framgång om vi hade försökt höja marknadsstörningsavgiften; vi tyckte att domen var ganska övertygande. Sen finns ju förbuden på plats nu och de är rätt heltäckande. Och det verkar ju också som att Miljonlotteriet har bättrat sig, säger Pär Magnusson.

Miljonlotteriet måste följa sju särskilda förbud för att inte drabbas av ytterligare straffavgifter.

IOGT-NTO har inte heller överklagat.

– Domen är välskriven och välmotiverad och när det kommer till marknadsstörningsavgiften så tar vi till oss av det domstolen säger och tar vårt ansvar, säger Linda Fröström, förbundsjurist.

Detta har hänt

Miljonlotteriet stämdes av konsumentombudsmannen, KO, i december 2017 efter flera klagomål gällande lotteriets telefonförsäljning. Klagomålen inkom under våren och sommaren 2017 och handlade om fall där försäljaren varit otydlig med vad man kan vinna genom Miljonlotteriet, och antytt att kunden varit speciellt utvald och mer eller mindre var garanterad vinst. Flera klagomål handlade också om att personer fått hem lotter utan att de gått med på att teckna en prenumeration.

Miljonlotteriet gjorde under hösten 2017 ändringar i sina rutiner kring telefonförsäljningen och avslutade samarbetet med ett av de telemarketingföretag som tidigare anlitats. Det gjorde dock inte att KO drog tillbaka stämningen.

I januari 2018 tog Patent- och marknadsdomstolen ett interimistiskt beslut som innebar att Miljonlotteriet skulle få dryga böter om de i sin marknadsföring bröt mot ett antal bestämmelser. Beslutet har nu permanentats. Miljonlotteriet menar att man följer branschpraxis i sin telefonförsäljning.

Miljonlotteriets ekonomi har länge varit beroende av de kunder som köper lotter via prenumeration och nya prenumeranter har under de senaste åren värvats via telefonförsäljning.

Under 2018 sjönk även Miljonlotteriets omsättning med 23,7 procent till 225 miljoner kronor. Avkastningen blev därför mindre och IOGT-NTO har därför fått skära kraftigt i budgeten för 2019. Nedgången i försäljningen kan delvis ha att göra med att Miljonlotteriet fick mycket dålig publicitet i anslutning till stämningen. Men lotteriets ledning menar också att det generellt blivit svårare att sälja lotter via telefon. I en intervju med Accent hösten 2018 sade Miljonlotteriets vd Jonatan Hjort att telefonförsäljningen kanske inte är hållbar på sikt.

Den 13 maj 2019 kom Patent- och marknadsdostolens utslag i målet: Miljonlotteriet ska betala en halv miljon kronor i så kallad marknadsstörningsavgift, samt betala Konsumentombudsmannens rättegångskostnader.

Ett vite på tre miljoner kronor kan också bli aktuellt om Miljonlotteriet skulle göra sig skyldiga till något av följande:

1. Om betalning krävs för lotter som konsumenten inte beställt.

2. Om telefonförsäljaren ger sken av att konsumenten har, eller kommer att vinna något, när det inte finns en garanterad vinst, eller om möjligheten att vinna kräver ett abonnemang.

3. Om telefonförsäljaren ger sken av att kunden är särskilt utvald eller bor i ett område med extra stor vinstchans.

4. Om telefonförsäljaren inte tydliggör att det rör sig om ett säljsamtal.

5. Om konsumenten inte i början av samtalet informeras att syftet med samtalet är att sälja lotter.

6. Om konsumenten inte tydligt informeras om att erbjudandet enbart kan fås genom en prenumeration.

7. Om konsumenten inte tydligt informeras om vilka vinster som betalas ut som varor och vilka som betalas ut som kontanter.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/ko-overklagar-inte-dom-mot-miljonlotteriet/feed/ 0
Nya Zeeland röstar om cannabislegaliseringhttp://www.accentmagasin.se/politik/nya-zeeland-rostar-om-cannabislegalisering/ http://www.accentmagasin.se/politik/nya-zeeland-rostar-om-cannabislegalisering/#respond Mon, 03 Jun 2019 03:22:41 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655150 En folkomröstning nästa år ska avgöra om önationen ska legalisera cannabis eller inte.]]>

En folkomröstning nästa år ska avgöra om önationen ska legalisera cannabis eller inte.

Som lagförslaget ser ut i nuläget skulle det innebära att personer som fyllt 20 skulle kunna köpa cannabis lagligt och även odla en mindre mängd i hemmet för eget bruk. Det rapporterar Deutche Welle.

Marknaden ska regleras och cannabis ska bara kunna köpas och användas på licenserade platser. Reklam för cannabis kommer inte att tillåtas. Väljarna kommer att få svara antingen ja eller nej till detta förslag.

Justitieminister Andrew Little sa i ett uttalande när omröstningen presenterades att den sittande koalitionsregeringen till satsa på ”en hälsobaserad hållning till droger”. Man vill minimera skadan som drogerna orsakar och ta marknaden ifrån de kriminella krafter som styr handeln med cannabis idag.

Alla nuvarande regeringspartier har enats om att respektera resultatet för folkomröstningen men det finns ännu inget sagt om när en eventuell legalisering skulle äga rum. Omröstningen hålls i samband med landets riksdagsval nästa år.

Nya Zeeland började luckra upp sitt cannabisförbud i december förra året när man gjorde medicinsk cannabis mer lättillgänglig och öppnade för att dödligt sjuka skulle kunna använda drogen utan att åtalas.

Undersökningar visar att runt 80 procent av landets invånare som fyllt 20 någon gång använt cannabis och att 10 procent använder drogen regelbundet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/nya-zeeland-rostar-om-cannabislegalisering/feed/ 0
Norsk pensionsfond avvecklar cannabisaktierhttp://www.accentmagasin.se/politik/norsk-pensionsfond-avvecklar-cannabisaktier/ http://www.accentmagasin.se/politik/norsk-pensionsfond-avvecklar-cannabisaktier/#respond Tue, 28 May 2019 14:11:28 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1655256 Norska statliga pensionsfonden ska avveckla sina aktier i cannabisindustrin. Detta efter att hård kritik riktats mot placeringen.]]>

Norska statliga pensionsfonden ska avveckla sina aktier i cannabisindustrin. Detta efter att hård kritik riktats mot placeringen.

Accent rapporterade i början av maj att den statliga norska oljefonden sedan nyår tjänat 446 miljoner kronor på sitt innehav i cannabisaktier. Oljefonden, även kallad Statens Pensionsfond Utland, är världens största fond och fungerar som en buffert för de norska statsfinanserna.

I början av 2019 hade oljefonden investerat i fem cannabisföretag; de största är Aurora Cannabis och Canopy Growth Cooperation där aktieinnehavet idag är värt över 400 miljoner norska kronor vardera. De två företagen, och Aphira Inc., har specialiserat sig på utveckling och kommersialisering av medicinsk marijuana. De andra två bolagen, Insys Therapeutics och Scotts Miracle Gro, har funnits i oljefondens portfölj sedan 2015 och 2007 och har investerat kraftigt i cannabis de senaste åren.

Nu meddelas att cannabisaktierna ska avvecklas. Exakt vilka företag som omfattas har inte offentliggjorts ännu.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/norsk-pensionsfond-avvecklar-cannabisaktier/feed/ 0
Influencers köpta av alkoholindustrinhttp://www.accentmagasin.se/politik/influencers-kopta-av-alkoholindustrin/ http://www.accentmagasin.se/politik/influencers-kopta-av-alkoholindustrin/#respond Tue, 28 May 2019 05:39:21 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655015 Australiska instagramkändisar sponsras i det fördolda av alkoholindustrin. ”Svårt för ungdomar att urskilja att det är en annons”, enligt myndigheterna.]]>

Australiska instagramkändisar sponsras i det fördolda av alkoholindustrin. ”Svårt för ungdomar att urskilja att det är en annons”, enligt myndigheterna.

En majoritet av Australiens 70 främsta instagrampersonligheter låter sig påverkas av alkoholindustrin – drygt tre fjärdedelar har visat alkoholhaltiga drycker på sitt konto det senaste året. Det visar en studie publicerad av VicHealth, den del av landets hälsomyndighet som arbetar med att främja folkhälsan i delstaten Victoria.

Undersökningen visade att endast en fjärdedel av de sponsrade inläggen avslöjade att de samarbetade med ett alkoholvarumärke.

Under en 12-månadersperiod nämndes alkohol 477 gånger på de 70 personernas Instagramkonton. Av dessa var 12 procent sannolikt sponsrade inlägg, men endast 61 procent av inläggen var transparenta med att de sponsrades.

Om en influencer är transparent med att de sponsras, betyder det att de exempelvis använder hashtags som till exempel #sponsrad, eller #reklam, rapporterar tidningen The Guardian.

Av VicHealths rapport framgår att alkoholvarumärken vanligen samarbetade med influencers på mega- och makro-nivå för att leverera i genomsnitt tre instagramposter för en kampanj, som oftast bestod av att personen poserade med en flaska.

Definitionen ”makro-influencer” syftar på influencers med 10 000 – 100 000 följare, medan mega-influencers har fler än 100 000 följare.

I rapporten står: ”Cocktails, vin och champagne är överlägset de mest populära typer av alkohol som syns redaktionellt och i sponsrade inlägg”, konstaterar rapporten, och: ”Det finns bevis för att influencers använder alkoholhaltiga drycker som rekvisita för att ge glamour och sofistikering till sina bilder.”

VicHealths vd, Lyn Roberts, säger till The Guardian att influencers och alkoholvarumärken kommer undan med att inte avslöja att innehållet är sponsrat, vilket gör att det är svårt för ungdomar att urskilja att de ser en reklamannons.

– Vi vet också att för unga människor som gillar eller följer alkoholvarumärken på sociala medier, är det dubbelt så stor sannolikhet att dricka på riskfyllda nivåer, än de som inte gör det, säger hon.

Resultaten oroar hälsoexperter eftersom Australien saknar en nationell alkoholstrategi (och inte har haft någon sedan 2011). En ny strategi skulle ha publicerats i december, men det finns frågetecken kring huruvida alkoholindustrin själva haft möjlighet att påverka innehåll.

The Guardian har även intervjuat forskaren Julia Stafford på alkoholprogrammet vid Public Health Advocacy Institute. Hon säger att influencers och alkoholvarumärken inte bör reglera sig själva, och avsaknaden av en nationell alkoholstrategi förvärrar problemen:

– Vi behöver fortfarande verka för bättre reglering i traditionell media 2019, vilket vi nått med viss framgång men inte tillräckligt. […] nu pratar vi om sociala medier som är en del av vardagslivet, och regeringen försöker springa ikapp för att försöka hantera problemet.

Julia Stafford är dock osäker på om sociala medier kommer vara en del av den kommande nationella alkoholstrategin i Australien.

– Jag hoppas att det det blir det. Men vi har inte varit överväldigade av vad vi hört om strategin hittills, med tanke på att alkoholindustrin försökt påverka den.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/influencers-kopta-av-alkoholindustrin/feed/ 0
Fentanylsäljare åtalas för dråphttp://www.accentmagasin.se/politik/fentanylsaljare-atalas-drap/ http://www.accentmagasin.se/politik/fentanylsaljare-atalas-drap/#respond Mon, 27 May 2019 12:01:50 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655224 Elva personer dog efter att ha överdoserat den syntetiska opioiden fentanyl. Nu åtalas mannen som sålde drogerna för dråp.]]>

Elva personer dog efter att ha överdoserat den syntetiska opioiden fentanyl. Nu åtalas mannen som sålde drogerna för dråp.

Det var under hösten 2017 som elva män avled efter att ha köpt fentanyl via nätet av en 24-åring från Motala. Den aktuella fentanylvarianten klassades som hälsofarlig vara i oktober 2017 och som narkotika i december samma år.

Förra året dömdes två bröder från Stockholm för grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanylvarianter som orsakade åtta dödsfall. Detta är första gången rubriceringen dråp används i ett liknande fall.
– Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund vid Åklagarkammaren i Linköping i ett pressmeddelande.

Hon menar att mannen har gått systematiskt tillväga, tjänat stora pengar på drogförsäljningen och varit likgiltig inför att fentanylanaloger är dödliga och lätta att överdosera.

Den misstänkte mannen nekar till brott.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/fentanylsaljare-atalas-drap/feed/ 0
Fentanyl såldes med hjälp av mutorhttp://www.accentmagasin.se/politik/fentanyl-saldes-med-hjalp-av-mutor/ http://www.accentmagasin.se/politik/fentanyl-saldes-med-hjalp-av-mutor/#respond Mon, 27 May 2019 05:22:18 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655119 Det amerikanska läkemedelsföretaget Insys Therapeutics anklagas för att ha mutat läkare i syfte att öka förskrivningen av fentanylspray.]]>

Det amerikanska läkemedelsföretaget Insys Therapeutics anklagas för att ha mutat läkare i syfte att öka förskrivningen av fentanylspray.

Företagets ordförande John Kapoor och ytterligare fyra anställda vid företaget har efter en månadslång förhandling dömts för mutbrott av delstaten Massachusetts. De riskerar upp till 20 år i fängelse. Det rapporterar CBC.

Bland bevisningen finns en video där anställda syns dansa runt en av sina chefer som är utklädd till en sprejflaska med fentanyl. Vittnen har berättat hur attraktiva kvinnor anställdes som säljare för att locka in kunder. En av försäljarna rekryterades enligt vittnen på en strippklubb. Läkare över hela USA ska ha mutats för att öka försäljningen av företagets fentanyl. Mutorna betalades ut som betalning för föreläsningar som aldrig ägt rum.

Rättegången är ett av flera där amerikanska delstater stämt läkemedelsföretag som man anser vara ansvariga för den pågående opioidkrisen i landet. Domen skulle kunna leda till att fler delstater ger sig in i tvister med läkemedelsföretag, tror Andrew Kolodny som forskar om opioidpolitik på Brandeis University.
– Att bara dömma ut böter är inte nog för att hindra de här företagen från att döda folk i sin jakt på vinst, säger han till CBC.

USA har uppskattningsvis 2 miljoner invånare som är beroende av opiater, både i form av lagliga smärtstillande medel och illegala droger som heroin.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/fentanyl-saldes-med-hjalp-av-mutor/feed/ 0
Sverker Olofsson: ” Ids man inte rösta får man inte heller gnälla ”http://www.accentmagasin.se/politik/sverker-olofsson-ids-man-inte-rosta-ska-man-inte-gnalla/ http://www.accentmagasin.se/politik/sverker-olofsson-ids-man-inte-rosta-ska-man-inte-gnalla/#respond Thu, 23 May 2019 11:25:06 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655091 Svenska politiker har länge svikit landsbygden, vilket bidragit till att öka klyftorna mellan mindre och större orter. Det menar Sverker Olofsson, välkänd från SvT:s konsumentprogram Plus och IOGT-NTO-medlem i Västerbotten.]]>

Svenska politiker har länge svikit landsbygden, vilket bidragit till att öka klyftorna mellan mindre och större orter. Det menar Sverker Olofsson, välkänd från SvT:s konsumentprogram Plus och IOGT-NTO-medlem i Västerbotten.

Sverker Olofsson, idag 72 år, har alltid bott i Vännäs i Västerbotten. Uppväxten har bidragit till att frågor om skillnad i välfärd mellan storstäder och övriga landet ligger honom varmt om hjärtat.

– Vi brottas med verkliga problem, men också med fördomar. Vännäs fördel är att vi ligger inom 20 minuters köravstånd från Umeå, medan andra inlandskommuner, som Dorotea, kämpar ännu mer med den verkliga glesbygdsproblematiken, säger han.

Klyftor i ekonomiskt välstånd mellan större och mindre orter ökar, enligt forskare vid Linköpings universitet. Deras studie – som granskat utbildning, IQ och rörelsemönster hos 1,2 miljoner svenska män – visar att personer med högre IQ och utbildning flyttar till storstäderna.

Glesbygdens problem beror alltså inte enbart på de några av de orsaker som brukar tas upp, som dålig infrastruktur, få arbetstillfällen och brist på service, utan också på att många unga och utbildade flyttar därifrån.

– Klar att det finns en dragningskraft för människor att flytta, men avfolkningen har också andra orsaker, som opiononsbildning. Landet framställs som töntigt och tråkigt. Det är klart att människor påverkas av det, säger Sverker Olofsson.

Han tycker att det handlar om att föra en annan typ av resonemang kring glesbygden. Exempelvis kan storstäder ha brist på tandläkare, medan det i Bjurholm (som ligger en bit från Vännäs) finns det gott om bra tandläkare som bestämt sig för att slå sig ner just där.

– Men sådana fördelar pratar man aldrig om i media, säger han.

Det är på landsbygden som Sveriges naturtillgångar finns: gruvorna, timret, vattnet – många av landets viktiga inkomster. Men Sverker Olofsson anser att hanteringen av den svenska landsbygden och Norrlands tillgångar har varit nästintill kolonial.

– Det är orterna som producerar och försörjer storstäderna, men de får alldeles för lite tillbaka. Det är utan tvekan ett stort problem, säger han.

Sverker Olofsson tror att svenska politiker är rädda för att människor på landsbygden slutligen ska säga stopp, och skapa uppror likt ”gula västarna” i Frankrike. Och protester har redan börjat gro i sociala medier i Sverige – nära en halv miljon har nu samlats i gruppen ”Bensinupproret 2.0” på Facebook – som kräver lägre bränslepriser efter att bensinpriset närmat sig 17 kronor litern.

Sverker Olofsson är kluven till bensinupproret, men han förstår varför folk blir missnöjda.

– Politiker vill att vi ska köra mindre, men det baseras på att de själva har fem minuter till närmaste tunnelbana. De förstår inte att de som bor i Sorsele är utelämnade till bilen. Det måste märkas att vi lever under olika förhållanden i debatten, men det gör det inte, för de flesta politiker lever skyddade liv innanför tullarna, säger han.

I valet i höstas menar han att många på landsbygden kände sig svikna av politikerna och visade det tydligt med sina röster.

– Vissa kunde rösta på Vänstern i landstinget, men på Sverigedemokraterna till Riksdagen. Folk väljer ytterligheter, för de vill inte rösta på de mer etablerade partierna eftersom de känner sig så svikna av dem.

Att stadsminister Stefan Löfven (S) höll sitt 1 maj-tal i Umeå, och har annonserat att han i sommar inte deltar i den årliga politikerveckan i Almedalen utan istället kommer att resa runt i landet, tycker Sverker Olofsson är positivt.

– Det betyder något. Jag tycker att man börjar se ett skifte i svensk politik, det är bra att de börjar vakna upp tycker jag.

Valet till Europaparlamentet närmar sig med stormsteg: söndagen den 26 maj avgörs vilka kandidater svenskarna utser för att representera landets partier i Bryssel.

Sverker Olofsson, som själv bland annat modererat en EU-debatt i Vännäs inför valdagen, säger att han inte kan svara på om ett starkare EU är helt bra för landsbygden – men han tror definitivt inte att det är en nackdel.

– Om man rört sig i exempelvis södra Frankrike kan man se hur mycket EU-pengar höjt standarden för tidigare eländiga områden. Jag tror EU har gjort och kan göra mycket för kommunikationen och för malmen här uppe i norra Sverige.

Däremot tycker han att nykterhetsfrågan inom EU är mer problematisk.

– De är skamligt förtjusta i vin och jordbruket som ligger bakom. Vin ses som finkultur och alla har numer en box hemma, därför gynnas det jordbruket alldeles för mycket.

Att rösta i EU-valet ser han därför som en självklarhet för alla, även om många kanske tror att Bryssels politik inte berör dem, eller att de inte är tillräckligt insatta.

– Är det svårt att veta vad man ska rösta på – då får man se till att skaffa mer information. Valet är ett tillfälle att sätta ner foten och visa vad man tycker. Jag har inget förbarmande alls med de som avstår att rösta, det får man fan se till att göra. Och ids man inte gå och rösta, då får man inte säga ett enda pip eller gnälla hädanefter på politiken, säger Sverker Olofsson.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sverker-olofsson-ids-man-inte-rosta-ska-man-inte-gnalla/feed/ 0
Miljardtapp för kanadensisk cannabisjättehttp://www.accentmagasin.se/politik/miljardtapp-kanadensisk-cannabisjatte/ http://www.accentmagasin.se/politik/miljardtapp-kanadensisk-cannabisjatte/#respond Thu, 23 May 2019 05:19:07 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655117 Aurora Cannabis redovisade en förlust på 1,2 miljarder kronor under det senaste kvartalet.]]>

Aurora Cannabis redovisade en förlust på 1,2 miljarder kronor under det senaste kvartalet.

Under samma period förra året backade företaget med 150 miljoner och siffrorna släpptes i förra veckan var digrare än förväntat. Analytiker hade förväntat en förlust på runt 500 miljoner för det aktuella kvartalet.

Men även företagets intäkter har mångdubblats det senaste året; från 121 till 567 miljoner kronor. Aurora Cannabis producerade under det senaste kvartalet över 15 ton cannabis men sålde bara 9 ton. Produktionen har ökat kraftigt efter att företaget investerat i att öppna en ny anläggning i Alberta och utökat sin anläggning i Ontario.

Under kvartalet har man även köpt upp tre mindre cannabisproducenter.

Auroras vd säger i ett pressmeddelande att han är stolt över företaget och att man håller ett stenhårt fokus på den långsiktiga utvecklingen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/miljardtapp-kanadensisk-cannabisjatte/feed/ 0
Svagt engagemang för drogfrågor i rikspolitikenhttp://www.accentmagasin.se/politik/svagt-engagemang-drogfragor-rikspolitiken/ http://www.accentmagasin.se/politik/svagt-engagemang-drogfragor-rikspolitiken/#respond Wed, 22 May 2019 09:56:11 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655079 Under höstens motionstid hade riksdagsledamöterna lämnat cirka 60 förslag om alkohol, narkotika, dopning eller tobak. Inget förslag godkändes av Riksdagen.]]>

Under höstens motionstid hade riksdagsledamöterna lämnat cirka 60 förslag om alkohol, narkotika, dopning eller tobak. Inget förslag godkändes av Riksdagen.

Det råder stiltje i drogpolitiken. Engagemanget för folkhälsan är som bortblåst. Inte ens det faktum att anslaget till åtgärder på alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks- och spelområdena föreslås minska med 100 miljoner nästa år verkar röra upp några känslor.

Om det finns något engagemang så handlar det om att luckra upp alkoholpolitiken. De flesta av de 60 motioner som lagts under höstens allmänna motionstid i Riksdagen innehåller förslag i den riktningen.

– Alkoholfrågan har reducerats till att handla om gårdsförsäljning, sa riksdagsledamoten Karin Rågsjö i en intervju med Accent för en tid sedan.

Ungefär detsamma sa socialminister Lena Hallengren under en debatt anordnad av Alkoholpolitiskt forum för några veckor sedan. Där konstaterar hon också att den debatten egentligen handlar om monopolets vara eller icke vara. Något större tryck från producenterna själva att få sälja har hon inte märkt av.

– De har väl inget emot att få sälja själva, men de skriker inte heller efter det. De är ganska nöjda med att Systembolaget säljer deras produkter, sa hon.

 

En titt på de avslagna motionerna visar att de flesta, 19 stycken, följdriktigt handlar om ”gårdsförsäljning”. Dessutom föreslår sex motioner att monopolet ska avskaffas eller luckras upp genom att livsmedelshandeln tillåts sälja starkare drycker än folköl.

Fyra motioner gäller serveringstillstånd och öppettider. En vill att vinprovningar ska undantas från serveringstillstånd, en annan att alla krogar ska få hålla öppet till klockan 05:00, en tredje att mikrobryggerier ska få servera större mängder öl än idag, och den fjärde att starköl ska få serveras på läktarna under svenska hockeyligans matcher.

 

En motionär föreslår sänkning av åldersgränsen för inköp på Systembolaget till 18 år och en annan att Systembolagets ombud ska få hålla lager.

Elin Lundgren, socialdemokrat och medlem i IOGT-NTO, föreslår förbud mot alkoholreklam.

Kristdemokraterna, KD, har lämnat en omfattande partimotion om hälso- och sjukvården. Flera delar rör alkohol och narkotikaområdet. Bland annat föreslås att hälso- och sjukvården blir huvudman för missbruks- och beroendevården, i stället för det delade huvudmannaskap som idag finns mellan kommuner och landsting/regioner. Något som efterlysts från flera håll, senast av företrädare för svensk förening för beroendemedicin i en debattartikel i Dagens Nyheter.

KD efterlyser också en revidering av ANDT-strategin där de bland annat saknar formuleringar om en restriktiv och solidarisk alkoholpolitik.

 

Om så gott som samtliga motioner rörande alkohol handlar om liberalisering så går meningarna lite mer isär på narkotikapolitikens område. Men även på detta område saknas diskussion. Trots att alla förfasas över att så många dör av narkotikarelaterade orsaker i Sverige verkar det inte engagera politikerna särskilt mycket.

I KD:s motion föreslås utbyggt sprutbytesprogram och ökad tillgång till Naloxon. Partiet föreslår också att riksdagen ska tillkännage ett motstånd mot legalisering av cannabis.

En motionär föreslår att rum för övervakad injektion ska inrättas.

Centerpartisterna Niels Paarup-Petersen och Alireza Akhondi vill att narkotikapolitiken utreds med fokus på hur dödsfallen ska kunna förebyggas och vill särskilt att utredningen tittar på Portugal som avkriminaliserat bruket av narkotika.

Sverigedemokraterna Markus Wiechel och Jennie Åfeldt vill att polisen får större befogenhet för att bekämpa narkotikabrottslighet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/svagt-engagemang-drogfragor-rikspolitiken/feed/ 0
Så vill partierna jobba med alkoholpolitiken i EUhttp://www.accentmagasin.se/politik/sa-vill-partierna-jobba-med-alkoholpolitiken-eu/ http://www.accentmagasin.se/politik/sa-vill-partierna-jobba-med-alkoholpolitiken-eu/#respond Tue, 21 May 2019 04:05:45 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655123 På söndag är det EU-val– men vilka svenska partier vill egentligen skärpa alkoholreklamen? Och vad vill de när det gäller vinproduktionen? IOGT-NTO har analyserat partipolitiken.]]>

På söndag är det EU-val– men vilka svenska partier vill egentligen skärpa alkoholreklamen? Och vad vill de när det gäller vinproduktionen? IOGT-NTO har analyserat partipolitiken.

Valet den 26 maj innebär att svenskarna får utse 21 representanter till Europaparlamentet i Bryssel.

För att reda ut partiernas åsikter kring EU:s alkoholpolitik, har IOGT-NTO gjort en enkät. Därefter har man analyserat och rangordnat partierna efter hur de vill arbeta med att förebygga alkoholskador.

Partienkäten bestod av nio sakfrågor och de har fått en extrapoäng för varje fråga de lovat att jobba aktivt med. Totalt kunde partierna därmed få 18 poäng. Flest poäng fick Feministiskt Initiativ (17), tätt följt av Miljöpartiet (16). Lägst poäng fick Moderaterna (4) och Kristdemokraterna (3).

Men för att bedöma trovärdigheten i partiernas svar, har IOGT-NTO också jämfört resultatet med hur partiernas företrädare och deras partigrupper i EU faktiskt har agerat i dessa frågor under den gångna mandatperioden. Den rangordningen ser något annorlunda ut: Där hamnar Socialdemokraterna högst upp på listan och Moderaterna är sämst i klassen. Feministiskt initiativ hamnar i mitten och Kristdemokraterna näst sist. Miljöpartiet är kvar på andra plats.

Enligt partianalysen har Socialdemokraterna alltså varit mest aktiva på det alkoholpolitiska området under gångna mandatperioden. Ledamöterna har bland annat varit drivande i frågan om en alkoholstrategi på EU-nivå, samt att man ska införa starkare minimiregler för alkoholreklam i TV. Man har också kämpat för att subventioner till vinindustrins marknadsföring ska tas bort, och för att Sverige ska kunna kräva svensk skatt på alkohol som förs in i landet.

Dessutom kandiderar IOGT-NTO:s vice ordförande Andrine Winther till EU för Socialdemokraterna. Även Miljöpartiet har en aktiv nykterist bland kandidaterna,  David Ling, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. Miljöpartiet har också varit drivande i att införa de nya förstärkningarna av transparenskraven kring parlamentarikers lobbyistmöten, samt för att få bort EU-stödet till vinindustrins marknadsföring.

Partianalysen slår fast att Moderaterna är det enda parti vars företrädare aktivt har motarbetat alkoholpolitiska framgångar på EU-nivå. De har röstat emot att förstärka transparenskrav kring parlamentarikers lobbyistmöten och de har opinionsbildat i Sverige för gårdsförsäljning. Deras partigrupp har även motarbetat förslaget att ta bort EU-stödet till vinindustrins marknadsföring utanför EU.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sa-vill-partierna-jobba-med-alkoholpolitiken-eu/feed/ 0
Drickandet ökar i Kina och Indienhttp://www.accentmagasin.se/politik/drickandet-okar-kina-och-indien/ http://www.accentmagasin.se/politik/drickandet-okar-kina-och-indien/#respond Mon, 20 May 2019 04:41:55 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655010 Den globala alkoholkonsumtionen ökar – framförallt på grund av att alkoholkonsumtionen i Kina stigit med 70 procent de senaste 30 åren. ]]>

Den globala alkoholkonsumtionen ökar – framförallt på grund av att alkoholkonsumtionen i Kina stigit med 70 procent de senaste 30 åren. 

Världen konsumerar betydligt mer alkohol än för 30 år sedan, visar ny forskning. Mellan 1990 och 2017 ökade alkoholdrickandet per capita med drygt 0,7 liter. Idag dricker jordens befolkning därför i genomsnitt cirka 6,5 liter per person årligen – en siffra som väntas stiga ytterligare; till 7,6 liter före år 2030. Det är en ökning med 17 procent på ett decennium.

Det visar en studie som publicerats i journalen the Lancet, och som har mätt konsumtionen i 189 länder mellan 1990 och 2017. Det är det ökade alkoholdrickandet i de folkrika länderna Kina och Indien är en bidragande orsak till den globala ökningen.

År 2030 kommer hälften av alla vuxna i världen att dricka alkohol och cirka en fjärdedel kommer att hetsdricka (det vill säga utsätta sin kropp för mycket alkohol på kort tid) minst en gång i månaden.

”Världen är inte på rätt kurs för att uppnå de globala målen och minska skadlig alkoholanvändning”, skriver forskarna. De kräver mer aggressiva motåtgärder som högre skatter och ett förbud mot alkoholreklam, rapporterar tidningen The Guardian.

Före 1990 konsumerades mest alkohol i höginkomstländer, med högst nivåer i Europa. Men de senaste åren har drickandet, framförallt i Östeuropa minskat, medan det ökat i medelinkomstländer som Kina, Indien och Vietnam.

I Kina drack män mer än 11 liter alkohol 2017, framförallt sprit och öl, medan kvinnor drack tre liter. I genomsnitt är det sju liter räknat på hela populationen: en ökning med 70 procent jämfört med 1990.

Även om Kinas drickande fortfarande var mindre än vad amerikaner drack 2017 (cirka 10 liter i genomsnitt), tros länderna byta plats det närmsta decenniet. Kinas vuxna befolkning väntas öka sitt drickande till 10 liter i genomsnitt, medan amerikaners drickande kan komma att sjunka något –  till 9,5 liter, enligt studien.

Lägst alkoholkonsumtion 2017 återfanns i Nordafrika och Mellanöstern; vanligtvis mindre än en liter per vuxen per år. Högst siffror står fortfarande central- och Östeuropa för, där Moldavien toppar listan med 15 liter per person per år. Tätt bakom syns Ryssland, Frankrike och Portugal med 12 liter.

Indiens alkoholkonsumtion ökade med 38 procent under mätningarna, från 4,3 till 5,9 liter per person per år. Vietnam hade samtidigt en 90-procentig ökning, från 4,7 till 9,8 liter per person.

”Den prognostiserade globala ökningen av alkoholanvändningen kan hänföras till ökningar av ekonomisk förmögenhet i låginkomst- och medelinkomstländer, vilket var en av förutsägelserna enligt vår modell”, skriver forskarna i rapporten enligt CNN.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/drickandet-okar-kina-och-indien/feed/ 0
Mona Örjes: ”Ett svek mot barnen”http://www.accentmagasin.se/politik/mona-orjes-ett-svek-mot-barnen/ http://www.accentmagasin.se/politik/mona-orjes-ett-svek-mot-barnen/#respond Fri, 17 May 2019 12:17:57 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655002 Färre barn som lever i familjer med missbruk nås av kommunernas stödinsatser. Endast 2,5 procent av barnen får hjälp, enligt IOGT-NTO:s juniorförbund Junis kommunrapport.]]>

Färre barn som lever i familjer med missbruk nås av kommunernas stödinsatser. Endast 2,5 procent av barnen får hjälp, enligt IOGT-NTO:s juniorförbund Junis kommunrapport.

– Vi är besvikna på att färre barn får stöd än tidigare år. Det gör mig ledsen, arg och orolig för de barnen. För barn som får stöd kan både må bättre här och nu, men chansen är också större att de inte utvecklar psykisk och fysisk ohälsa, eller ett eget missbruk som vuxna, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

För 16:e året i rad släpper Junis Kommunrapporten som redovisar vilket stöd Sveriges kommuner erbjuder till barn i familjer med missbruk. Totalt svarade 75 procent av kommunerna på den enkät Junis skickade ut, det vill säga 219 av landets 290 kommuner.

– Det är svårt att jämföra mellan olika år, eftersom det är olika kommuner som återkommer med svar. Men fler kommuner har svarat än tidigare, ändå visar siffrorna att färre barn nås av stöd, Det är ett svek mot de barnen, säger Mona Örjes.

 

Trenden visar att stödinsatserna minskat under det senaste året, samt att av de minst 100 000 barn som lever i en familj med missbruk, fick enbart 2 500 barn hjälp och stöd under 2018.

– Två och en halv procent, det är en löjligt liten del av de barn som borde vara kända av socialtjänsten. Hundra tusen barn till föräldrar med missbruk är kända i beroendevården – kommunen vet vilka de är. Därför måste det vara bristande rutiner om inte barnen erbjuds stöd, säger Mona Örjes.

Hon menar att alla personer med missbruk bör få frågan ”lever du med barn?” i vården. Även om ett barn inte bor tillsammans med föräldern för tillfället, så kan barnen vara oroliga för sin mamma eller pappa på distans. Enligt Junis ser man att viljan finns i en del kommuner, medan samordning mellan olika instanser i kommuner och regioner saknas. 17 kommuner uppgav att de inte hänvisar till någon stödverksamhet alls för barn.

 

– Om den vuxne svarar ja på frågan om de har barn i sitt liv, måste kommunerna tänka på vilket stöd de kan erbjuda och ha ett paket redo så att man vet hur man agerar. En sådan struktur är helt avgörande, säger Mona Örjes.

Hon konstaterar också att det finns en stark föräldrarätt i Sverige, vilket innebär att minst en förälders godkännande krävs för att barnet ska få stöd och hjälp.

– Det skulle kunna vara en lärare, eller barnet själv, som ser att barnet skulle må bra av en stödinsats. Men säger föräldern nej kan barnet inte ta del av hjälpen. Det är något som enbart kan förändras med lagstiftning.

 

Rapportens viktigaste slutsatser: 

– 219 av landets 290 kommuner svarade på enkäten.

 – 92 procent av de kommuner som svarade uppgav att de hänvisar till någon typ av stödverksamhet.

– Sjutton kommuner uppgav att de inte hänvisar till någon stödverksamhet alls för dessa barn. Två svarade att de inte vet om stödverksamhet erbjuds.

– De vanligaste stödformerna som erbjuds är stödsamtal och stödgrupp.

– Många kommuner har svårt att få kontakt med barnen/rekrytera deltagare till stödverksamheterna.

– Ökad samverkan inom kommunala instanser anses vara den viktigaste åtgärden för att kunna utveckla stödverksamheten för barnen

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/mona-orjes-ett-svek-mot-barnen/feed/ 0
Antalet alkoholproducenter ökarhttp://www.accentmagasin.se/politik/antalet-alkoholproducenter-okar/ http://www.accentmagasin.se/politik/antalet-alkoholproducenter-okar/#respond Fri, 17 May 2019 07:11:57 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654977 Den svenska dryckesbranschen fortsätter att växa enligt branschens egna siffror.]]>

Den svenska dryckesbranschen fortsätter att växa enligt branschens egna siffror.

Enligt Dryckesbranschrapporten 2019 ökade antalet svenska alkoholproducenter under 2018 från 550 till 697. Rapporten tas fram av Livsmedelsföretagen och LRF.

Öl utgör den absolut största kategorin med 526 producenter. 70 producenter tillverkar cider, mjöd, fruktviner och glögg. 97 av företagen tillverkar starksprit. Enligt rapporten finns det idag också 38 vinproducenter i Sverige.

Branchen domineras främst av ett fåtal stora alkoholproducenter som The Absolut Company, Carlsberg, Åbro och Kopparbergs. Men rapportförfattarna vill gärna lyfta fram dryckesnäringens betydelse för landsbygden och vill att gårdsförsäljning ska tillåtas då man tror att det skulle gynna turism.

I rapporten har man även kartlagt företag som tillverkar alkoholfria drycker, vilket handlar om 154 företag.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/antalet-alkoholproducenter-okar/feed/ 0
Picknick, musik och biskopstal på Rissne Pridehttp://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/ http://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/#respond Thu, 16 May 2019 12:08:11 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655023 För fjärde året i rad arrangerar IOGT-NTO-föreningen Blå Linjen pride-picknick i Rissne i Stockholm. Arrangemanget startade som en reaktion på en uppeldad parkbänk.]]>

För fjärde året i rad arrangerar IOGT-NTO-föreningen Blå Linjen pride-picknick i Rissne i Stockholm. Arrangemanget startade som en reaktion på en uppeldad parkbänk.

Fredagen den 17 maj hoppas arrangören Tobias Tengström på riktigt bra väder. För då är det dags att återigen bre ut filtarna vid Rissne Torg för att genomföra Rissne Pride Picknick.

– Det klassiska sättet att fira Pride är med stora paradtåg. Men vi har valt en picknick som är lite mer avkopplande, lugn och städad. Syftet är att visa att Pride är viktigt, oavsett om du är i centrala Stockholm eller i miljonprogramsområden och förorter som Rissne, säger Tobias Tengström .

Picknick-idén föddes 2015 när ungdomar sommarjobbade med att måla bänkar i stadsdelens centrum, och en bänk målades i regnbågsfärgerna, själva symbolen för HBTQ. Men i protest brände någon ner bänken.

– Vi tyckte att det var för jävligt. Så vi valde att arrangera picknicken som en manifestation – för att visa att man ska få älska den man vill och vara den man är, säger Tobias Tengström.

 

Första året picknicken anordnades kom flera ungdomar som försökte dra ner en Pride-flagga. En person som vågade säga ifrån misshandlades sedan. Dessutom målades bänken i regnbågsfärgerna på nytt – men eldades upp en andra gång.

– Det fanns en tydlig konfliktyta då. Jag upplever inte att det är på samma sätt idag, fyra år senare. Klart att man kan få en sur kommentar ibland på stan, men jag tror att det är mer accepterat att genomföra den här typen av arrangemang. Fast det är inte säkert att alla håller med mig om det, säger Tobias Tengström.

 

I år är IOGT-NTO Blå Linjen huvudarrangörer för picknicken, i samarbete med sju medarrangörer. Barn kan prova på graffiti och det bjuds på grillad korv. Förutom musik med El Sistema och brasilianska trummor, kommer även Eva Brunne, biskop i Stockholm stift att hålla tal.
– Det blir väldigt roligt att få dit henne som är öppet lesbisk och kyrkoherde, säger Tobias Tengström.

Än så länge verkar väderprognosen lovande; sol och 14 grader. Tobias Tengströms räknar med åtminstone ett hundratal besökare och hans tips är att ta med en skön filt att sitta på.

– Och enkla saker att äta, som vindruvor, kakor och plocksallad, inget som kräver både kniv och gaffel. Alkohol kan vi tyvärr inte förbjuda någon från att ta med, trots att det är IOGT-NTO som arrangerar. Men vi tycker picknicken framhåller andra viktiga delar från rörelsen, som att vi står upp för allas lika värde.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/feed/ 0
New York förbjuder alkoholreklam på stadens egendomhttp://www.accentmagasin.se/politik/new-york-forbjuder-alkoholreklam-pa-stadens-egendom/ http://www.accentmagasin.se/politik/new-york-forbjuder-alkoholreklam-pa-stadens-egendom/#respond Wed, 15 May 2019 09:48:47 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654960 New York förbjuder alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Policyanalytikern Rebecca Giglio säger till Accent att detta är ett viktigt första steg för att minska alkoholdöden.]]>

New York förbjuder alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Policyanalytikern Rebecca Giglio säger till Accent att detta är ett viktigt första steg för att minska alkoholdöden.

Alkoholreklam på busskurer, tidningskiosker och wifi-kiosker är snart ett minne blott i amerikanska mångmiljonstaden New York, efter att ett förbud drivits igenom i april. Bakgrunden är att politikerna vill minska antalet alkoholrelaterade dödsfall, siffror som inte förändrats på tio år.

En av de som utformat förbudet är Rebecca Giglio, policyanalytiker på New Yorks hälsodepartement. Hon säger till Accent att hon är upprymd efter beslutet:

– Vi är glada och hoppas att detta verkligen kommer att göra skillnad så att färre newyorkare drabbas av alkoholrelaterade skador framöver. Tusentals alkoholreklamer försvinner, vilket betyder att människor inte tvingas se dem lika regelbundet, säger hon.

Förslaget om ett förbud kom till efter att hon och andra på departementet tagit del av ett antal studier om alkoholreklamens inverkan. Därefter modellerade de förbudet efter tre andra amerikanska städer,  som också stoppat all alkoholreklam på offentlig egendom; San Francisco, Los Angeles och Philadelphia.

– Forskningen visar att exponering för alkoholreklam verkligen påverkar hur mycket folk dricker, samt i vilken utsträckning unga personer dricker. Och när folk dricker allt längre ner i åldrarna löper de större risk att så småningom utveckla ett missbruk, säger hon.

Rebecca Giglio berättar också att det visat sig att de fattigare kvarteren i New York, där mestadels afro-amerikaner och latinamerikaner bor, utsätts för betydligt fler alkoholannonser.

– Det är bekymmersamt och något som vi måste vara väl medvetna om, för det kan leda till ökat missbruk bland de grupperna och öka hälsogapen mellan samhällsklasser, säger hon.

Det finns vissa platser som undantas från förbudet i New York: restauranger och exempelvis stadion Citi Field, där försäljning och konsumtion av alkohol redan är godkänd.

Beslutet kommer 1,5 år efter att det delstatliga transportföretaget Metropolitan Transportation Authority började förbjuda alkoholreklam på New Yorks bussar, i tunnelbanevagnar och på stationer.

Men reklamen på stadens egendom kommer inte att försvinna över en natt. Eftersom staden arbetar med reklamföretag som placerar annonser genom långsiktiga kontrakt, kommer alkoholreklamen inte vara helt borta förrän år 2027, enligt tidningen New York Times. Det är då de sista kontrakten löper ut.

– Allt händer visserligen inte på samma gång, men inga kontrakt kommer att förnyas för alkoholföretagen hädanefter, säger Rebecca Giglio.

Förbudet möttes omedelbart av kritik. Bland annat har ordföranden för Distilled Spirits Council, som representerar spritindustrin, pekat på studier som visar att det främst är föräldrar som påverkar huruvida personer under 21 år dricker – inte reklam. Därför menar de att förbudet är ineffektivt. Rebecca Giglio håller inte med.

– Reklam påverkar mycket. Dessutom är detta inte det enda steget vi ska ta för att motverka alkoholkonsumtionen i staden, även om det är ett av de stora och viktiga. Vi tittar just nu på andra faktorer som påverkar hur mycket människor dricker, exempelvis vill vi att vårdgivare ska bli bättre på att kommunicera med patienter och undersöka om de har ett missbruk.

Drygt tre procent av det statsägda annonsutrymmet tillägnades alkoholreklam i New York. Förbudet innebär därmed att staden kommer att förlora drygt 2,7 miljoner dollar i reklamintäkter.

– Det är en stor inkomst. Men när vi ser till vilken stor hälsomässig belastning alkoholen innebär, så är ett förbud trots allt välmotiverat.

Det gjordes 110 000 alkoholrelaterade akutbesök i New York i 2016, och 2 000 personer dog på grund av alkoholrelaterade orsaker (allt från motorfordonsolyckor till leversjukdomar) samma år. Enligt Rebecca Giglio har antalet alkoholrelaterade dödsfall legat på samma nivå i ett decennium i New York.

– Därför är det dags att göra något för att minska antalet. Allt eftersom alkoholreklamen försvinner kommer vi nu att fortsätta att mäta och följa utvecklingen gällande antal sjukhusbesök och dödsfall, men också samla in information gällande hur folk beskriver sitt drickande, för att se om reklamförbudet ger effekt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/new-york-forbjuder-alkoholreklam-pa-stadens-egendom/feed/ 0