Accentpolitik – Accent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Fri, 24 May 2019 13:00:30 +0000 sv-SE hourly 1 Sverker Olofsson: ” Ids man inte rösta får man inte heller gnälla ”http://www.accentmagasin.se/politik/sverker-olofsson-ids-man-inte-rosta-ska-man-inte-gnalla/ http://www.accentmagasin.se/politik/sverker-olofsson-ids-man-inte-rosta-ska-man-inte-gnalla/#respond Thu, 23 May 2019 11:25:06 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655091 Svenska politiker har länge svikit landsbygden, vilket bidragit till att öka klyftorna mellan mindre och större orter. Det menar Sverker Olofsson, välkänd från SvT:s konsumentprogram Plus och IOGT-NTO-medlem i Västerbotten.]]>

Svenska politiker har länge svikit landsbygden, vilket bidragit till att öka klyftorna mellan mindre och större orter. Det menar Sverker Olofsson, välkänd från SvT:s konsumentprogram Plus och IOGT-NTO-medlem i Västerbotten.

Sverker Olofsson, idag 72 år, har alltid bott i Vännäs i Västerbotten. Uppväxten har bidragit till att frågor om skillnad i välfärd mellan storstäder och övriga landet ligger honom varmt om hjärtat.

– Vi brottas med verkliga problem, men också med fördomar. Vännäs fördel är att vi ligger inom 20 minuters köravstånd från Umeå, medan andra inlandskommuner, som Dorotea, kämpar ännu mer med den verkliga glesbygdsproblematiken, säger han.

Klyftor i ekonomiskt välstånd mellan större och mindre orter ökar, enligt forskare vid Linköpings universitet. Deras studie – som granskat utbildning, IQ och rörelsemönster hos 1,2 miljoner svenska män – visar att personer med högre IQ och utbildning flyttar till storstäderna.

Glesbygdens problem beror alltså inte enbart på de några av de orsaker som brukar tas upp, som dålig infrastruktur, få arbetstillfällen och brist på service, utan också på att många unga och utbildade flyttar därifrån.

– Klar att det finns en dragningskraft för människor att flytta, men avfolkningen har också andra orsaker, som opiononsbildning. Landet framställs som töntigt och tråkigt. Det är klart att människor påverkas av det, säger Sverker Olofsson.

Han tycker att det handlar om att föra en annan typ av resonemang kring glesbygden. Exempelvis kan storstäder ha brist på tandläkare, medan det i Bjurholm (som ligger en bit från Vännäs) finns det gott om bra tandläkare som bestämt sig för att slå sig ner just där.

– Men sådana fördelar pratar man aldrig om i media, säger han.

Det är på landsbygden som Sveriges naturtillgångar finns: gruvorna, timret, vattnet – många av landets viktiga inkomster. Men Sverker Olofsson anser att hanteringen av den svenska landsbygden och Norrlands tillgångar har varit nästintill kolonial.

– Det är orterna som producerar och försörjer storstäderna, men de får alldeles för lite tillbaka. Det är utan tvekan ett stort problem, säger han.

Sverker Olofsson tror att svenska politiker är rädda för att människor på landsbygden slutligen ska säga stopp, och skapa uppror likt ”gula västarna” i Frankrike. Och protester har redan börjat gro i sociala medier i Sverige – nära en halv miljon har nu samlats i gruppen ”Bensinupproret 2.0” på Facebook – som kräver lägre bränslepriser efter att bensinpriset närmat sig 17 kronor litern.

Sverker Olofsson är kluven till bensinupproret, men han förstår varför folk blir missnöjda.

– Politiker vill att vi ska köra mindre, men det baseras på att de själva har fem minuter till närmaste tunnelbana. De förstår inte att de som bor i Sorsele är utelämnade till bilen. Det måste märkas att vi lever under olika förhållanden i debatten, men det gör det inte, för de flesta politiker lever skyddade liv innanför tullarna, säger han.

I valet i höstas menar han att många på landsbygden kände sig svikna av politikerna och visade det tydligt med sina röster.

– Vissa kunde rösta på Vänstern i landstinget, men på Sverigedemokraterna till Riksdagen. Folk väljer ytterligheter, för de vill inte rösta på de mer etablerade partierna eftersom de känner sig så svikna av dem.

Att stadsminister Stefan Löfven (S) höll sitt 1 maj-tal i Umeå, och har annonserat att han i sommar inte deltar i den årliga politikerveckan i Almedalen utan istället kommer att resa runt i landet, tycker Sverker Olofsson är positivt.

– Det betyder något. Jag tycker att man börjar se ett skifte i svensk politik, det är bra att de börjar vakna upp tycker jag.

Valet till Europaparlamentet närmar sig med stormsteg: söndagen den 26 maj avgörs vilka kandidater svenskarna utser för att representera landets partier i Bryssel.

Sverker Olofsson, som själv bland annat modererat en EU-debatt i Vännäs inför valdagen, säger att han inte kan svara på om ett starkare EU är helt bra för landsbygden – men han tror definitivt inte att det är en nackdel.

– Om man rört sig i exempelvis södra Frankrike kan man se hur mycket EU-pengar höjt standarden för tidigare eländiga områden. Jag tror EU har gjort och kan göra mycket för kommunikationen och för malmen här uppe i norra Sverige.

Däremot tycker han att nykterhetsfrågan inom EU är mer problematisk.

– De är skamligt förtjusta i vin och jordbruket som ligger bakom. Vin ses som finkultur och alla har numer en box hemma, därför gynnas det jordbruket alldeles för mycket.

Att rösta i EU-valet ser han därför som en självklarhet för alla, även om många kanske tror att Bryssels politik inte berör dem, eller att de inte är tillräckligt insatta.

– Är det svårt att veta vad man ska rösta på – då får man se till att skaffa mer information. Valet är ett tillfälle att sätta ner foten och visa vad man tycker. Jag har inget förbarmande alls med de som avstår att rösta, det får man fan se till att göra. Och ids man inte gå och rösta, då får man inte säga ett enda pip eller gnälla hädanefter på politiken, säger Sverker Olofsson.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sverker-olofsson-ids-man-inte-rosta-ska-man-inte-gnalla/feed/ 0
Miljardtapp för kanadensisk cannabisjättehttp://www.accentmagasin.se/politik/miljardtapp-kanadensisk-cannabisjatte/ http://www.accentmagasin.se/politik/miljardtapp-kanadensisk-cannabisjatte/#respond Thu, 23 May 2019 05:19:07 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655117 Aurora Cannabis redovisade en förlust på 1,2 miljarder kronor under det senaste kvartalet.]]>

Aurora Cannabis redovisade en förlust på 1,2 miljarder kronor under det senaste kvartalet.

Under samma period förra året backade företaget med 150 miljoner och siffrorna släpptes i förra veckan var digrare än förväntat. Analytiker hade förväntat en förlust på runt 500 miljoner för det aktuella kvartalet.

Men även företagets intäkter har mångdubblats det senaste året; från 121 till 567 miljoner kronor. Aurora Cannabis producerade under det senaste kvartalet över 15 ton cannabis men sålde bara 9 ton. Produktionen har ökat kraftigt efter att företaget investerat i att öppna en ny anläggning i Alberta och utökat sin anläggning i Ontario.

Under kvartalet har man även köpt upp tre mindre cannabisproducenter.

Auroras vd säger i ett pressmeddelande att han är stolt över företaget och att man håller ett stenhårt fokus på den långsiktiga utvecklingen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/miljardtapp-kanadensisk-cannabisjatte/feed/ 0
Svagt engagemang för drogfrågor i rikspolitikenhttp://www.accentmagasin.se/politik/svagt-engagemang-drogfragor-rikspolitiken/ http://www.accentmagasin.se/politik/svagt-engagemang-drogfragor-rikspolitiken/#respond Wed, 22 May 2019 09:56:11 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655079 Under höstens motionstid hade riksdagsledamöterna lämnat cirka 60 förslag om alkohol, narkotika, dopning eller tobak. Inget förslag godkändes av Riksdagen.]]>

Under höstens motionstid hade riksdagsledamöterna lämnat cirka 60 förslag om alkohol, narkotika, dopning eller tobak. Inget förslag godkändes av Riksdagen.

Det råder stiltje i drogpolitiken. Engagemanget för folkhälsan är som bortblåst. Inte ens det faktum att anslaget till åtgärder på alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks- och spelområdena föreslås minska med 100 miljoner nästa år verkar röra upp några känslor.

Om det finns något engagemang så handlar det om att luckra upp alkoholpolitiken. De flesta av de 60 motioner som lagts under höstens allmänna motionstid i Riksdagen innehåller förslag i den riktningen.

– Alkoholfrågan har reducerats till att handla om gårdsförsäljning, sa riksdagsledamoten Karin Rågsjö i en intervju med Accent för en tid sedan.

Ungefär detsamma sa socialminister Lena Hallengren under en debatt anordnad av Alkoholpolitiskt forum för några veckor sedan. Där konstaterar hon också att den debatten egentligen handlar om monopolets vara eller icke vara. Något större tryck från producenterna själva att få sälja har hon inte märkt av.

– De har väl inget emot att få sälja själva, men de skriker inte heller efter det. De är ganska nöjda med att Systembolaget säljer deras produkter, sa hon.

 

En titt på de avslagna motionerna visar att de flesta, 19 stycken, följdriktigt handlar om ”gårdsförsäljning”. Dessutom föreslår sex motioner att monopolet ska avskaffas eller luckras upp genom att livsmedelshandeln tillåts sälja starkare drycker än folköl.

Fyra motioner gäller serveringstillstånd och öppettider. En vill att vinprovningar ska undantas från serveringstillstånd, en annan att alla krogar ska få hålla öppet till klockan 05:00, en tredje att mikrobryggerier ska få servera större mängder öl än idag, och den fjärde att starköl ska få serveras på läktarna under svenska hockeyligans matcher.

 

En motionär föreslår sänkning av åldersgränsen för inköp på Systembolaget till 18 år och en annan att Systembolagets ombud ska få hålla lager.

Elin Lundgren, socialdemokrat och medlem i IOGT-NTO, föreslår förbud mot alkoholreklam.

Kristdemokraterna, KD, har lämnat en omfattande partimotion om hälso- och sjukvården. Flera delar rör alkohol och narkotikaområdet. Bland annat föreslås att hälso- och sjukvården blir huvudman för missbruks- och beroendevården, i stället för det delade huvudmannaskap som idag finns mellan kommuner och landsting/regioner. Något som efterlysts från flera håll, senast av företrädare för svensk förening för beroendemedicin i en debattartikel i Dagens Nyheter.

KD efterlyser också en revidering av ANDT-strategin där de bland annat saknar formuleringar om en restriktiv och solidarisk alkoholpolitik.

 

Om så gott som samtliga motioner rörande alkohol handlar om liberalisering så går meningarna lite mer isär på narkotikapolitikens område. Men även på detta område saknas diskussion. Trots att alla förfasas över att så många dör av narkotikarelaterade orsaker i Sverige verkar det inte engagera politikerna särskilt mycket.

I KD:s motion föreslås utbyggt sprutbytesprogram och ökad tillgång till Naloxon. Partiet föreslår också att riksdagen ska tillkännage ett motstånd mot legalisering av cannabis.

En motionär föreslår att rum för övervakad injektion ska inrättas.

Centerpartisterna Niels Paarup-Petersen och Alireza Akhondi vill att narkotikapolitiken utreds med fokus på hur dödsfallen ska kunna förebyggas och vill särskilt att utredningen tittar på Portugal som avkriminaliserat bruket av narkotika.

Sverigedemokraterna Markus Wiechel och Jennie Åfeldt vill att polisen får större befogenhet för att bekämpa narkotikabrottslighet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/svagt-engagemang-drogfragor-rikspolitiken/feed/ 0
Så vill partierna jobba med alkoholpolitiken i EUhttp://www.accentmagasin.se/politik/sa-vill-partierna-jobba-med-alkoholpolitiken-eu/ http://www.accentmagasin.se/politik/sa-vill-partierna-jobba-med-alkoholpolitiken-eu/#respond Tue, 21 May 2019 04:05:45 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655123 På söndag är det EU-val– men vilka svenska partier vill egentligen skärpa alkoholreklamen? Och vad vill de när det gäller vinproduktionen? IOGT-NTO har analyserat partipolitiken.]]>

På söndag är det EU-val– men vilka svenska partier vill egentligen skärpa alkoholreklamen? Och vad vill de när det gäller vinproduktionen? IOGT-NTO har analyserat partipolitiken.

Valet den 26 maj innebär att svenskarna får utse 21 representanter till Europaparlamentet i Bryssel.

För att reda ut partiernas åsikter kring EU:s alkoholpolitik, har IOGT-NTO gjort en enkät. Därefter har man analyserat och rangordnat partierna efter hur de vill arbeta med att förebygga alkoholskador.

Partienkäten bestod av nio sakfrågor och de har fått en extrapoäng för varje fråga de lovat att jobba aktivt med. Totalt kunde partierna därmed få 18 poäng. Flest poäng fick Feministiskt Initiativ (17), tätt följt av Miljöpartiet (16). Lägst poäng fick Moderaterna (4) och Kristdemokraterna (3).

Men för att bedöma trovärdigheten i partiernas svar, har IOGT-NTO också jämfört resultatet med hur partiernas företrädare och deras partigrupper i EU faktiskt har agerat i dessa frågor under den gångna mandatperioden. Den rangordningen ser något annorlunda ut: Där hamnar Socialdemokraterna högst upp på listan och Moderaterna är sämst i klassen. Feministiskt initiativ hamnar i mitten och Kristdemokraterna näst sist. Miljöpartiet är kvar på andra plats.

Enligt partianalysen har Socialdemokraterna alltså varit mest aktiva på det alkoholpolitiska området under gångna mandatperioden. Ledamöterna har bland annat varit drivande i frågan om en alkoholstrategi på EU-nivå, samt att man ska införa starkare minimiregler för alkoholreklam i TV. Man har också kämpat för att subventioner till vinindustrins marknadsföring ska tas bort, och för att Sverige ska kunna kräva svensk skatt på alkohol som förs in i landet.

Dessutom kandiderar IOGT-NTO:s vice ordförande Andrine Winther till EU för Socialdemokraterna. Även Miljöpartiet har en aktiv nykterist bland kandidaterna,  David Ling, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. Miljöpartiet har också varit drivande i att införa de nya förstärkningarna av transparenskraven kring parlamentarikers lobbyistmöten, samt för att få bort EU-stödet till vinindustrins marknadsföring.

Partianalysen slår fast att Moderaterna är det enda parti vars företrädare aktivt har motarbetat alkoholpolitiska framgångar på EU-nivå. De har röstat emot att förstärka transparenskrav kring parlamentarikers lobbyistmöten och de har opinionsbildat i Sverige för gårdsförsäljning. Deras partigrupp har även motarbetat förslaget att ta bort EU-stödet till vinindustrins marknadsföring utanför EU.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sa-vill-partierna-jobba-med-alkoholpolitiken-eu/feed/ 0
Drickandet ökar i Kina och Indienhttp://www.accentmagasin.se/politik/drickandet-okar-kina-och-indien/ http://www.accentmagasin.se/politik/drickandet-okar-kina-och-indien/#respond Mon, 20 May 2019 04:41:55 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655010 Den globala alkoholkonsumtionen ökar – framförallt på grund av att alkoholkonsumtionen i Kina stigit med 70 procent de senaste 30 åren. ]]>

Den globala alkoholkonsumtionen ökar – framförallt på grund av att alkoholkonsumtionen i Kina stigit med 70 procent de senaste 30 åren. 

Världen konsumerar betydligt mer alkohol än för 30 år sedan, visar ny forskning. Mellan 1990 och 2017 ökade alkoholdrickandet per capita med drygt 0,7 liter. Idag dricker jordens befolkning därför i genomsnitt cirka 6,5 liter per person årligen – en siffra som väntas stiga ytterligare; till 7,6 liter före år 2030. Det är en ökning med 17 procent på ett decennium.

Det visar en studie som publicerats i journalen the Lancet, och som har mätt konsumtionen i 189 länder mellan 1990 och 2017. Det är det ökade alkoholdrickandet i de folkrika länderna Kina och Indien är en bidragande orsak till den globala ökningen.

År 2030 kommer hälften av alla vuxna i världen att dricka alkohol och cirka en fjärdedel kommer att hetsdricka (det vill säga utsätta sin kropp för mycket alkohol på kort tid) minst en gång i månaden.

”Världen är inte på rätt kurs för att uppnå de globala målen och minska skadlig alkoholanvändning”, skriver forskarna. De kräver mer aggressiva motåtgärder som högre skatter och ett förbud mot alkoholreklam, rapporterar tidningen The Guardian.

Före 1990 konsumerades mest alkohol i höginkomstländer, med högst nivåer i Europa. Men de senaste åren har drickandet, framförallt i Östeuropa minskat, medan det ökat i medelinkomstländer som Kina, Indien och Vietnam.

I Kina drack män mer än 11 liter alkohol 2017, framförallt sprit och öl, medan kvinnor drack tre liter. I genomsnitt är det sju liter räknat på hela populationen: en ökning med 70 procent jämfört med 1990.

Även om Kinas drickande fortfarande var mindre än vad amerikaner drack 2017 (cirka 10 liter i genomsnitt), tros länderna byta plats det närmsta decenniet. Kinas vuxna befolkning väntas öka sitt drickande till 10 liter i genomsnitt, medan amerikaners drickande kan komma att sjunka något –  till 9,5 liter, enligt studien.

Lägst alkoholkonsumtion 2017 återfanns i Nordafrika och Mellanöstern; vanligtvis mindre än en liter per vuxen per år. Högst siffror står fortfarande central- och Östeuropa för, där Moldavien toppar listan med 15 liter per person per år. Tätt bakom syns Ryssland, Frankrike och Portugal med 12 liter.

Indiens alkoholkonsumtion ökade med 38 procent under mätningarna, från 4,3 till 5,9 liter per person per år. Vietnam hade samtidigt en 90-procentig ökning, från 4,7 till 9,8 liter per person.

”Den prognostiserade globala ökningen av alkoholanvändningen kan hänföras till ökningar av ekonomisk förmögenhet i låginkomst- och medelinkomstländer, vilket var en av förutsägelserna enligt vår modell”, skriver forskarna i rapporten enligt CNN.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/drickandet-okar-kina-och-indien/feed/ 0
Mona Örjes: ”Ett svek mot barnen”http://www.accentmagasin.se/politik/mona-orjes-ett-svek-mot-barnen/ http://www.accentmagasin.se/politik/mona-orjes-ett-svek-mot-barnen/#respond Fri, 17 May 2019 12:17:57 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655002 Färre barn som lever i familjer med missbruk nås av kommunernas stödinsatser. Endast 2,5 procent av barnen får hjälp, enligt IOGT-NTO:s juniorförbund Junis kommunrapport.]]>

Färre barn som lever i familjer med missbruk nås av kommunernas stödinsatser. Endast 2,5 procent av barnen får hjälp, enligt IOGT-NTO:s juniorförbund Junis kommunrapport.

– Vi är besvikna på att färre barn får stöd än tidigare år. Det gör mig ledsen, arg och orolig för de barnen. För barn som får stöd kan både må bättre här och nu, men chansen är också större att de inte utvecklar psykisk och fysisk ohälsa, eller ett eget missbruk som vuxna, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

För 16:e året i rad släpper Junis Kommunrapporten som redovisar vilket stöd Sveriges kommuner erbjuder till barn i familjer med missbruk. Totalt svarade 75 procent av kommunerna på den enkät Junis skickade ut, det vill säga 219 av landets 290 kommuner.

– Det är svårt att jämföra mellan olika år, eftersom det är olika kommuner som återkommer med svar. Men fler kommuner har svarat än tidigare, ändå visar siffrorna att färre barn nås av stöd, Det är ett svek mot de barnen, säger Mona Örjes.

 

Trenden visar att stödinsatserna minskat under det senaste året, samt att av de minst 100 000 barn som lever i en familj med missbruk, fick enbart 2 500 barn hjälp och stöd under 2018.

– Två och en halv procent, det är en löjligt liten del av de barn som borde vara kända av socialtjänsten. Hundra tusen barn till föräldrar med missbruk är kända i beroendevården – kommunen vet vilka de är. Därför måste det vara bristande rutiner om inte barnen erbjuds stöd, säger Mona Örjes.

Hon menar att alla personer med missbruk bör få frågan ”lever du med barn?” i vården. Även om ett barn inte bor tillsammans med föräldern för tillfället, så kan barnen vara oroliga för sin mamma eller pappa på distans. Enligt Junis ser man att viljan finns i en del kommuner, medan samordning mellan olika instanser i kommuner och regioner saknas. 17 kommuner uppgav att de inte hänvisar till någon stödverksamhet alls för barn.

 

– Om den vuxne svarar ja på frågan om de har barn i sitt liv, måste kommunerna tänka på vilket stöd de kan erbjuda och ha ett paket redo så att man vet hur man agerar. En sådan struktur är helt avgörande, säger Mona Örjes.

Hon konstaterar också att det finns en stark föräldrarätt i Sverige, vilket innebär att minst en förälders godkännande krävs för att barnet ska få stöd och hjälp.

– Det skulle kunna vara en lärare, eller barnet själv, som ser att barnet skulle må bra av en stödinsats. Men säger föräldern nej kan barnet inte ta del av hjälpen. Det är något som enbart kan förändras med lagstiftning.

 

Rapportens viktigaste slutsatser: 

– 219 av landets 290 kommuner svarade på enkäten.

 – 92 procent av de kommuner som svarade uppgav att de hänvisar till någon typ av stödverksamhet.

– Sjutton kommuner uppgav att de inte hänvisar till någon stödverksamhet alls för dessa barn. Två svarade att de inte vet om stödverksamhet erbjuds.

– De vanligaste stödformerna som erbjuds är stödsamtal och stödgrupp.

– Många kommuner har svårt att få kontakt med barnen/rekrytera deltagare till stödverksamheterna.

– Ökad samverkan inom kommunala instanser anses vara den viktigaste åtgärden för att kunna utveckla stödverksamheten för barnen

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/mona-orjes-ett-svek-mot-barnen/feed/ 0
Antalet alkoholproducenter ökarhttp://www.accentmagasin.se/politik/antalet-alkoholproducenter-okar/ http://www.accentmagasin.se/politik/antalet-alkoholproducenter-okar/#respond Fri, 17 May 2019 07:11:57 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654977 Den svenska dryckesbranschen fortsätter att växa enligt branschens egna siffror.]]>

Den svenska dryckesbranschen fortsätter att växa enligt branschens egna siffror.

Enligt Dryckesbranschrapporten 2019 ökade antalet svenska alkoholproducenter under 2018 från 550 till 697. Rapporten tas fram av Livsmedelsföretagen och LRF.

Öl utgör den absolut största kategorin med 526 producenter. 70 producenter tillverkar cider, mjöd, fruktviner och glögg. 97 av företagen tillverkar starksprit. Enligt rapporten finns det idag också 38 vinproducenter i Sverige.

Branchen domineras främst av ett fåtal stora alkoholproducenter som The Absolut Company, Carlsberg, Åbro och Kopparbergs. Men rapportförfattarna vill gärna lyfta fram dryckesnäringens betydelse för landsbygden och vill att gårdsförsäljning ska tillåtas då man tror att det skulle gynna turism.

I rapporten har man även kartlagt företag som tillverkar alkoholfria drycker, vilket handlar om 154 företag.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/antalet-alkoholproducenter-okar/feed/ 0
Picknick, musik och biskopstal på Rissne Pridehttp://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/ http://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/#respond Thu, 16 May 2019 12:08:11 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655023 För fjärde året i rad arrangerar IOGT-NTO-föreningen Blå Linjen pride-picknick i Rissne i Stockholm. Arrangemanget startade som en reaktion på en uppeldad parkbänk.]]>

För fjärde året i rad arrangerar IOGT-NTO-föreningen Blå Linjen pride-picknick i Rissne i Stockholm. Arrangemanget startade som en reaktion på en uppeldad parkbänk.

Fredagen den 17 maj hoppas arrangören Tobias Tengström på riktigt bra väder. För då är det dags att återigen bre ut filtarna vid Rissne Torg för att genomföra Rissne Pride Picknick.

– Det klassiska sättet att fira Pride är med stora paradtåg. Men vi har valt en picknick som är lite mer avkopplande, lugn och städad. Syftet är att visa att Pride är viktigt, oavsett om du är i centrala Stockholm eller i miljonprogramsområden och förorter som Rissne, säger Tobias Tengström .

Picknick-idén föddes 2015 när ungdomar sommarjobbade med att måla bänkar i stadsdelens centrum, och en bänk målades i regnbågsfärgerna, själva symbolen för HBTQ. Men i protest brände någon ner bänken.

– Vi tyckte att det var för jävligt. Så vi valde att arrangera picknicken som en manifestation – för att visa att man ska få älska den man vill och vara den man är, säger Tobias Tengström.

 

Första året picknicken anordnades kom flera ungdomar som försökte dra ner en Pride-flagga. En person som vågade säga ifrån misshandlades sedan. Dessutom målades bänken i regnbågsfärgerna på nytt – men eldades upp en andra gång.

– Det fanns en tydlig konfliktyta då. Jag upplever inte att det är på samma sätt idag, fyra år senare. Klart att man kan få en sur kommentar ibland på stan, men jag tror att det är mer accepterat att genomföra den här typen av arrangemang. Fast det är inte säkert att alla håller med mig om det, säger Tobias Tengström.

 

I år är IOGT-NTO Blå Linjen huvudarrangörer för picknicken, i samarbete med sju medarrangörer. Barn kan prova på graffiti och det bjuds på grillad korv. Förutom musik med El Sistema och brasilianska trummor, kommer även Eva Brunne, biskop i Stockholm stift att hålla tal.
– Det blir väldigt roligt att få dit henne som är öppet lesbisk och kyrkoherde, säger Tobias Tengström.

Än så länge verkar väderprognosen lovande; sol och 14 grader. Tobias Tengströms räknar med åtminstone ett hundratal besökare och hans tips är att ta med en skön filt att sitta på.

– Och enkla saker att äta, som vindruvor, kakor och plocksallad, inget som kräver både kniv och gaffel. Alkohol kan vi tyvärr inte förbjuda någon från att ta med, trots att det är IOGT-NTO som arrangerar. Men vi tycker picknicken framhåller andra viktiga delar från rörelsen, som att vi står upp för allas lika värde.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/feed/ 0
New York förbjuder alkoholreklam på stadens egendomhttp://www.accentmagasin.se/politik/new-york-forbjuder-alkoholreklam-pa-stadens-egendom/ http://www.accentmagasin.se/politik/new-york-forbjuder-alkoholreklam-pa-stadens-egendom/#respond Wed, 15 May 2019 09:48:47 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654960 New York förbjuder alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Policyanalytikern Rebecca Giglio säger till Accent att detta är ett viktigt första steg för att minska alkoholdöden.]]>

New York förbjuder alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Policyanalytikern Rebecca Giglio säger till Accent att detta är ett viktigt första steg för att minska alkoholdöden.

Alkoholreklam på busskurer, tidningskiosker och wifi-kiosker är snart ett minne blott i amerikanska mångmiljonstaden New York, efter att ett förbud drivits igenom i april. Bakgrunden är att politikerna vill minska antalet alkoholrelaterade dödsfall, siffror som inte förändrats på tio år.

En av de som utformat förbudet är Rebecca Giglio, policyanalytiker på New Yorks hälsodepartement. Hon säger till Accent att hon är upprymd efter beslutet:

– Vi är glada och hoppas att detta verkligen kommer att göra skillnad så att färre newyorkare drabbas av alkoholrelaterade skador framöver. Tusentals alkoholreklamer försvinner, vilket betyder att människor inte tvingas se dem lika regelbundet, säger hon.

Förslaget om ett förbud kom till efter att hon och andra på departementet tagit del av ett antal studier om alkoholreklamens inverkan. Därefter modellerade de förbudet efter tre andra amerikanska städer,  som också stoppat all alkoholreklam på offentlig egendom; San Francisco, Los Angeles och Philadelphia.

– Forskningen visar att exponering för alkoholreklam verkligen påverkar hur mycket folk dricker, samt i vilken utsträckning unga personer dricker. Och när folk dricker allt längre ner i åldrarna löper de större risk att så småningom utveckla ett missbruk, säger hon.

Rebecca Giglio berättar också att det visat sig att de fattigare kvarteren i New York, där mestadels afro-amerikaner och latinamerikaner bor, utsätts för betydligt fler alkoholannonser.

– Det är bekymmersamt och något som vi måste vara väl medvetna om, för det kan leda till ökat missbruk bland de grupperna och öka hälsogapen mellan samhällsklasser, säger hon.

Det finns vissa platser som undantas från förbudet i New York: restauranger och exempelvis stadion Citi Field, där försäljning och konsumtion av alkohol redan är godkänd.

Beslutet kommer 1,5 år efter att det delstatliga transportföretaget Metropolitan Transportation Authority började förbjuda alkoholreklam på New Yorks bussar, i tunnelbanevagnar och på stationer.

Men reklamen på stadens egendom kommer inte att försvinna över en natt. Eftersom staden arbetar med reklamföretag som placerar annonser genom långsiktiga kontrakt, kommer alkoholreklamen inte vara helt borta förrän år 2027, enligt tidningen New York Times. Det är då de sista kontrakten löper ut.

– Allt händer visserligen inte på samma gång, men inga kontrakt kommer att förnyas för alkoholföretagen hädanefter, säger Rebecca Giglio.

Förbudet möttes omedelbart av kritik. Bland annat har ordföranden för Distilled Spirits Council, som representerar spritindustrin, pekat på studier som visar att det främst är föräldrar som påverkar huruvida personer under 21 år dricker – inte reklam. Därför menar de att förbudet är ineffektivt. Rebecca Giglio håller inte med.

– Reklam påverkar mycket. Dessutom är detta inte det enda steget vi ska ta för att motverka alkoholkonsumtionen i staden, även om det är ett av de stora och viktiga. Vi tittar just nu på andra faktorer som påverkar hur mycket människor dricker, exempelvis vill vi att vårdgivare ska bli bättre på att kommunicera med patienter och undersöka om de har ett missbruk.

Drygt tre procent av det statsägda annonsutrymmet tillägnades alkoholreklam i New York. Förbudet innebär därmed att staden kommer att förlora drygt 2,7 miljoner dollar i reklamintäkter.

– Det är en stor inkomst. Men när vi ser till vilken stor hälsomässig belastning alkoholen innebär, så är ett förbud trots allt välmotiverat.

Det gjordes 110 000 alkoholrelaterade akutbesök i New York i 2016, och 2 000 personer dog på grund av alkoholrelaterade orsaker (allt från motorfordonsolyckor till leversjukdomar) samma år. Enligt Rebecca Giglio har antalet alkoholrelaterade dödsfall legat på samma nivå i ett decennium i New York.

– Därför är det dags att göra något för att minska antalet. Allt eftersom alkoholreklamen försvinner kommer vi nu att fortsätta att mäta och följa utvecklingen gällande antal sjukhusbesök och dödsfall, men också samla in information gällande hur folk beskriver sitt drickande, för att se om reklamförbudet ger effekt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/new-york-forbjuder-alkoholreklam-pa-stadens-egendom/feed/ 0
Fentanyl kan klassas som massförstörelsevapenhttp://www.accentmagasin.se/politik/fentanyl-kan-klassas-som-massforstorelsevapen/ http://www.accentmagasin.se/politik/fentanyl-kan-klassas-som-massforstorelsevapen/#respond Tue, 14 May 2019 04:28:05 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654971 Den syntetiska opioiden fentanyl kan komma att klassas som ett massförstörelsevapen i USA. Det avslöjas i en intern handling som läckt från myndigheterna. ]]>

Den syntetiska opioiden fentanyl kan komma att klassas som ett massförstörelsevapen i USA. Det avslöjas i en intern handling som läckt från myndigheterna. 

Tjänstemän från det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet och försvarsdepartementet Pentagon har träffats för att diskutera en massförstörelsevapen-beteckning på preparatet fentanyl. Detta som ett led i att stoppa opioidens tillgänglighet på den svarta marknaden, rapporterar nyhetskanalen CNN.

”Fentanyls höga toxicitet och ökade tillgänglighet är attraktivt för hotfulla aktörer som söker icke-konventionella material för en kemisk vapenattack”, ska James F. McDonnell, som leder departementets avdelning för massförstörelsevapen, ha skrivit i ett pm som läckt till media.

Den syntetiska opioiden har i årtionden oroat nationella säkerhetsansvariga för dess potential i att utnyttjas i exempelvis en terrorattack.

Fentanyl används som smärtlindring inom sjukvården. Men missbruket har ökat – fentanyl och dess derivat ska ligga bakom drygt 30 000 av all 72 000 överdoser som resulterat i dödsfall i USA under 2017, enligt National Institute on Drug Abuse.

Efter att drogen skapat allt mer problem i landet, har Trump-administrationen sökt allt hårdare sätt att stoppa användandet.

Drogen produceras i stor utsträckning i Kina och kan köpas på vad som kallas the dark webb, eller ”den mörka webben” och skickas till USA. Men efter påtryckningar från amerikanska administrationen, meddelade kinesiska regeringen i slutet av förra året att de skulle sätta fentanyl på sin lista över mer kontrollerade substanser. Beslutet markerade ett tydligt skifte mot att försöka tygla opioidproduktionen i landet.

Amerikanska kongressen ska också ha infört nya standarder för landets postservice som ska hjälpa till att sålla bland paket som kan innehålla opioider.

Men trots dessa ansträngningar för att få stopp på inflödet av fentanyl, säger Andy Weber, den tidigare assisterande försvarssekreteraren för kärn-, kemiska och biologiska försvarsprogrammet, att det skulle vara ”oroväckande enkelt” att använda fentanyl i en kemisk attack.

– Nu när det verkligen finns en marknad där man kan köpa stora mängder fentanyl, elimineras kapacitetsgapet, och det gör det tillgängligt för terroristgrupper, säger Andy Weber till CNN.

– Det förändrar spelplanen. Under min livstid har jag aldrig sett ett massförstörelsevapen som finns på en existerande svart marknad.

Om fentanyl skulle användas som vapen och distribueras i exempelvis vatten- och luftsystem, skulle det kunna få förödande konsekvenser.

Andy Weber menar att första gången USA:s försvarstjänstemän noterade hur farlig en fentanylattack kan vara, var när ryska militären pumpade in opioiden i ventilationssystemet på en teater i Moskva, när den tagits över av tjetjenska rebeller 2002. Totalt dog 170 personer av gasen.

– Det var då vi på Pentagon började inse att militärer utvecklade fentanylanaloger som en form av kemiska vapen, och att vi behövde börja arbeta med motåtgärder, säger Andy Weber till CNN.

Att beteckna fentanyl som ett massförstörelsevapen skulle göra det möjligt för USA:s nationella säkerhetsrepresentanter att vidareutveckla och bygga teknik som lättare kan upptäcka fentanyl-leveranser, men också för att åtala personer för dess olagliga distribution.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/fentanyl-kan-klassas-som-massforstorelsevapen/feed/ 0
Tre av fyra licensansökningar för medicinsk cannabis godkännshttp://www.accentmagasin.se/politik/tre-av-fyra-licensansokningar-medicinsk-cannabis-godkanns/ http://www.accentmagasin.se/politik/tre-av-fyra-licensansokningar-medicinsk-cannabis-godkanns/#respond Mon, 13 May 2019 04:39:52 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654797 2018 inkom 86 ansökningar till Läkemedelsverket om licensförskrivning av cannabispreparat. 2017 var samma siffra 57. ]]>

2018 inkom 86 ansökningar till Läkemedelsverket om licensförskrivning av cannabispreparat. 2017 var samma siffra 57.

Det vanligaste är att ansöka om bediol, det vill säga torkade växtdelar av cannabis. 42 procent av ansökningarna 2018 (27 stycken) gällde bediol och tre fjärdedelar av dessa ansökningar beviljades av Läkemedelsverket, det rapporterar Läkemedelsvärlden. Första gången en licensansökan om bediol godkändes var för två år sedan.

Genom att göra en licensansökan kan en läkare ansöka om att få förskriva ett annars inte godkänt preparat till en patient. Om ansökan godkänns testas medicinen i tre månader och sedan lämnas ytterligare en ansökan in, denna gång för ett år. Det innebär att en ökning i antalet licensansökningar inte nödvändigtvis betyder en lika skarp ökning i antalet patienter som använder till exempel bediol.

Karl Mikael Kälkner på Läkemedelsverket säger till Läkemedelsvärlden att han uppskattar antalet patienter som använder bediol till 15-20 stycken. Den vanligaste anledningen är neuropatisk smärta.

Läkemedelsverket har tillsynsansvar för registrerade läkemedel, men när en licensansökan godkänns är det istället den behandlande läkaren som har det ansvaret. Läkaren behöver rapportera in biverkningar och ha ett underlag för risk kontra effekt av behandlingen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/tre-av-fyra-licensansokningar-medicinsk-cannabis-godkanns/feed/ 0
Måsteläsning om öljättehttp://www.accentmagasin.se/kultur/mastelasning-om-oljatte/ http://www.accentmagasin.se/kultur/mastelasning-om-oljatte/#respond Fri, 10 May 2019 10:44:51 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654979 Heineken in Africa visar öljättens förehavanden i en världsdel där företagen dikterar villkoren.]]>

Heineken in Africa visar öljättens förehavanden i en världsdel där företagen dikterar villkoren.

Journalisten Olivier van Beemen har granskat Heinekens förehavanden i Afrika under flera år. I augusti present­erade han resultatet vid ett seminarium under IOGT internationals kongress i Sigtuna. Nu har boken kommit. Än så länge bara på engelska, men språket är enkelt och boken fängslande. Det är upprörande läsning, men ett måste för alla med intresse för alkoholpolitik.

Olivier van Beemen börjar med exemplet Etiopen. Här har kombinationen öl och moskéer aldrig varit något problem och affärerna går bra. Men hur får Hein­eken ut sin vinst ur landet, som har stort valutaunderskott? Av en lokal bankchef får författaren höra att myndigheterna uppmanat banken att prioritera bryggeriernas intressen – framför import av livsviktiga mediciner.

Exemplen tycks aldrig ta slut; Nigeria, Sierra Leone, Sydafrika, Burundi, Kongo, Rwanda, Mocambique. Muthärvor och nära relationer med politiker beskrivs, liksom hur Heineken hyr in ett stort antal prostituerade, siffran 2 500 nämns, som ska få sina kunder att välja en speciell ölsort.

Utnyttjandet av så kallade öl-flickor har fått konsekvenser. The Global Fund, som stöds av Bill Gates, har avslutat sitt samarbete med Heineken. Och en nederländsk bank har tagit bort Heineken från sin investeringsfond och pausat all annan ekonomisk inblandning med företaget.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/mastelasning-om-oljatte/feed/ 0
Partypatrullen kollar alkoholfritt utbudhttp://www.accentmagasin.se/politik/partypatrullen-kollar-alkoholfritt-utbud/ http://www.accentmagasin.se/politik/partypatrullen-kollar-alkoholfritt-utbud/#respond Fri, 10 May 2019 08:21:46 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654862 IOGT-NTO Östergötlands Partypatruller tar tempen på det alkoholfria utbudet på restauranger och barer i Linköping. Nu har initiativet blivit IQ-certifierat, liksom Sober bar.]]>

IOGT-NTO Östergötlands Partypatruller tar tempen på det alkoholfria utbudet på restauranger och barer i Linköping. Nu har initiativet blivit IQ-certifierat, liksom Sober bar.

Oannonserade besöker partypatrullerna restauranger och barer för att granska det alkoholfria utbudet. De beställer ofta både mat och dryck, diskuterar sedan sortiment och bemötande. Därefter betygsätter de och utvärderar, för att sedan lämna över sina reflektioner till restaurangen.

–Vi försöker att presentera allt på ett positivt och lättsamt sätt, inte genom att vara gnälliga och klagande. Men grundsyftet är allvarligt; att verkligen påverka och få till ett större utbud av alkoholfria drycker, säger Jan-Ove Ragnarsson, distriktsordförande IOGT-NTO Östergötland.

Partypatrullerna är öppna för den som än vill hjälpa till, men hittills har de varit ungefär tio personer som gått ut ihop i olika konstellationer. Idén kom till 2016. Sedan dess säger Jan-Ove Ragnarsson att de har hunnit betygsätta cirka fem-tio ställen per år, framförallt i Linköping. Men nu vill partypatrullerna öka takten.

– Vi laddar om för att växla upp.  Exempelvis planerar vi att genomföra mer systematiska undersökningar, där vi skickar ut enkäter till restauranger och synar menyer på webben. Eller så kan man göra barrundor, där man betar av fem eller tio barer på en kväll. Vi vill helt enkelt jobba på bredare front, säger han.

IOGT-NTO:s partypatrull på uppdrag. Foto: Jan-Ove Ragnarsson

Uppväxlingen beror dels på att tiden är mogen, och dels på att de nyligen blivit uppmärksammade av Systembolagets fristående dotterbolag; IQ. Att bli ett IQ-certifierat projekt innebär att partypatrullerna blir en del av deras idébank, där IQ samlar konkreta initiativ i Sverige som förebygger eller minskar problem kopplat till alkohol.

– De spårade upp oss, vilket vi tycker var fränt. Detsamma gäller även Soberbar, en alkoholfri bar vi har arrangerat på festivaler i Östergötland. Att bli uppmärksammade på det sättet har varit jättekul och vi är stolta, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Bemötandet på restauranger och barer i Linköping har varierat kraftigt när partypatrullerna har efterfrågat alkoholfritt.

– Det är hela skalan, från inget alternativ alls, till en restaurang som hade sju-åtta sorters alkoholfria öl. Det var ändå ganska imponerande, säger Jan-Ove Ragnarsson.

På ett ställe hade en restaurang till och med profilerat sig med alkoholfritt utbud på skyltar utanför lokalen. I ett annat fall lämnade partypatrullen restaurangen utan att beställa, eftersom att inga vettiga dryckesalternativ kunde erbjudas.

– Ofta blir bartenders inspirerade, ibland blir det stora suckar. Det handlar ju inte om att det inte finns ingredienser, allt finns redan i en bar för att kunna göra alkoholfria, kreativa och roliga drinkar. Mycket handlar om rätt bemötande och att bartendern har fantasi samt att också alkoholfria drinkar profileras på drinkmenyn, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Han tror att besöken haft positiv effekt och de har till och med sett exempel på när alkoholfria drinkar dykt upp på menyn efter deras besök.

Hittills har inget uteställe fått högsta betyg – en trea, men Jan-Ove Ragnarsson tror att det kommer så småningom, eftersom allt fler efterfrågar alkoholfritt och det dessutom finns ett allt större sortiment att köpa in. Han menar att IOGT-NTO:s medlemmar kan spela en viktig roll i att driva utvecklingen framåt. Därför har partypatrullen ordnat en facebooksida och informationsmaterial för att fler ska kunna vara med – från hela landet.

– Medlemmar i IOGT-NTO skulle kunna bidra till denna enkla insats, genom att några gånger om året sätta betyg med lite ringar på ett papper. Det vore ett spännande sätt att vidga engagemanget inom organisationen. Om många gjorde det, skulle vi kunna få stort genomslag – dessutom har vi väldigt roligt samtidigt som vi gör skillnad.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/partypatrullen-kollar-alkoholfritt-utbud/feed/ 0
WHO ger alkoholindustrin kalla handenhttp://www.accentmagasin.se/politik/ger-alkoholindustrin-kalla-handen/ http://www.accentmagasin.se/politik/ger-alkoholindustrin-kalla-handen/#respond Thu, 09 May 2019 10:14:35 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654917 Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar sin personal att inte samarbeta med alkoholindustrin. "Både bra och dåligt att det interna dokumentet läckt ut", säger Kristina Sperkova, ordförande i IOGT International.

]]>

Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar sin personal att inte samarbeta med alkoholindustrin. "Både bra och dåligt att det interna dokumentet läckt ut", säger Kristina Sperkova, ordförande i IOGT International.Meddelandet, som nyligen skickades ut internt till WHO:s personal, slog fast att Världshälsoorganisationen inte kommer att ha något samröre med alkoholindustrin när de utvecklar ny alkoholpolicy eller tar fram bestämmelser gällande folkhälsa. Enligt Kristina Sperkova är det ett mycket bra beslut som kom i tid.

 – Det är väldigt viktigt. Alkoholindustrin pushar för att försöka ha möten, samarbeta eller på olika sätt ingå partnerskap med WHO. Industrin gör det för att de gillar ”whitewashing”, de vill tvätta sitt varumärke genom samarbeten med institutioner som väger tungt när det gäller hälsa och utveckling, säger hon.

 

Kristina Sperkova menar att informationen skickats ut eftersom att WHO i fjol antog en ny strategisk plan, där de ger ökat ansvar till sina regionala, och framförallt lokala, kontor.

 

– Det finns experter på WHO i Geneve som globalt vet hur alkoholindustrin försöker påverka och skapa samarbeten. Men på de lokala kontoren sitter kanske en person som ska täcka alla frågor och för dem är alkohol inte alltid den viktigaste frågan. Då kan alkoholindustrin enklare få till möten som de kan blåsa upp större än vad det är. Därför har man förtydligat detta i ett utskick, säger hon.

 

Världshälsoorganisationen är ett av FN:s fackorgan vars syfte är att alla människor ska uppnå så god hälsa som möjligt – om länder ser att de skulle samarbeta med alkoholindustrin, blir det svårare för hälsoministrar, som oftast prioriterar folkhälsa framför privat sektor, att övertyga andra ministrar om att inte låta industrin komma in i samtalen om alkoholpolicy eller lagstiftning.

 


– På så sätt är det ett viktigt papper. Men tanken var inte att det skulle komma ut offentligt. På ett sätt är det bra att det läckt: då kan WHO-kontoren hållas ansvariga. Det dåliga är att alkoholindustrin kan ta del av bestämmelserna och på så vis hitta kryphål och försöka förbättra sin argumentation, säger Kristina Sperkova.

 

Hon konstaterar också att dokumentet inte kommer vara nog. Länderna kräver mycket från WHO samtidigt som organisationen har relativt lite pengar – därför dyker möjligheter till olika partnerskap upp då och då.

 

– Men det är svårt att veta vilka partnerskap man ska ge sig in i och inte. Tobaksindustrin får alltid ett tydligt nej, med alkohol är det inte lika säkert, säger Kristina Sperkova.Enligt henne är alkoholindustrin ofta villiga att betala stora pengar, då är det lätt att sådana här interna dokument blir underminerade. Därför vore det viktigt att ta fram riktiga konventioner för att skydda länder och organisationer mot alkoholindustrins påverkan. För tobak finns redan ett sådant ramverk som säger att man inte ska samarbeta med industrin.

 – Inget sådant lagstiftade dokument finns för alkohol, bara den globala strategin. Men det finns diskussioner om det och IOGT International jobbar aktivt med att stödja olika partners i att arbeta för en konvention för alkoholkontroll, säger Kristina Sperkova.
]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/ger-alkoholindustrin-kalla-handen/feed/ 0
Två spår i nykterhetsrörelsens narkotikasatsninghttp://www.accentmagasin.se/politik/tva-spar-nykterhetsrorelsens-narkotikasatsning/ http://www.accentmagasin.se/politik/tva-spar-nykterhetsrorelsens-narkotikasatsning/#respond Wed, 08 May 2019 09:47:39 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654782 För två år sedan startade nykterhetsrörelsen en gemensam satsning på narkotikapolitik i projektet Prevent don´t promote. I och med NBV:s satsning på Narkotikapolitiskt centrum finns nu två parallella organisationer.]]>

För två år sedan startade nykterhetsrörelsen en gemensam satsning på narkotikapolitik i projektet Prevent don´t promote. I och med NBV:s satsning på Narkotikapolitiskt centrum finns nu två parallella organisationer.

Narkotika har debatterats flitigt de senaste åren. Dels på grund den våg av liberalisering som sveper över världen, dels på grund av den oproportionerligt höga dödligheten som narkotika orsakat här i Sverige. IOGT-NTO har däremot hållit en låg profil på området under flera decennier, men för några år sedan började röster höras för att organisationen borde engagera sig mer i frågan igen.

Slutsatsen blev att det var bättre att göra en gemensam satsning med andra organisationer via Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor, SLAN och Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, än att IOGT-NTO skulle bygga upp en egen verksamhet.

– Tillsammans får nykterhetsrörelsen bredd och kraft att samla resurser i narkotikafrågan, sa IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero då till Accent.

 

Den gemensamma satsningen blev projektet Prevent don´t promote som startade för ganska exakt två år sedan.

I år bildades Narkotikapolitiskt centrum, på initiativ av NBV, medan SLAN driver Prevent don´t promote vidare. Hur blev det så?

– Avsikten var att projektet skulle pågå i tre år. SLAN:s medlemsorganisationer är eniga om att vi ska fullfölja projektet, även om NBV väljer ett annat spår, säger Anders Andersson, ordförande för SLAN.

Under de två år som gått har Sven-Olov Carlsson, tidigare ordförande i IOGT-NTO och IOGT-international, varit projektanställd.

– SLAN gjorde bedömningen att vi inte är beredda att göra oss av med den kunskap och det kontaktnät som Sven-Olov Carlsson har och det han byggt upp under de här två åren. Det är så få som sitter på djup kunskap på området att dessa personer behöver användas effektivt. NBV har gjort en annan bedömning. Därför är vi beredda att göra den här extra ordinära satsningen, säger han.

 

Åke Marcusson, förbundsrektor på NBV, delar inte bilden att projektet skulle vara treårigt och anser att NBV fullgjort sitt uppdrag.

– Vi fick i uppdrag av våra huvudmän att se om vi kunde få igång någon verksamhet. Nu breddar vi den så att det blir hela samhällets angelägenhet och inte bara nykterhetsrörelsens. Vi går från projekt till permanentad verksamhet genom Narkotikapolitiskt centrum där vi har anställt Peter Moilanen.

Han påpekar att placeringen på Tollare öppnar nya möjligheter.

– Genom folkhögskolan har vi möjlighet att nå ut med utbildningar för olika yrkesgrupper, till exempel fältassistenter och andra som jobbar på fältet, säger han.

Att SLAN fortsätter driva projektet ett år till ser han inte som något problem.

– Peter Moilanen och Sven-Olov Carlsson samarbetar och hjälper varandra. Det är bara positivt, säger han.

 

IOGT-NTO är medlemsorganisation i såväl SLAN som NBV. Så hur ser IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero på att resurserna splittras?

–  Kan de samverka och samarbeta, och låter bli att springa på samma bollar, så kan vi få ut ännu mer. Det kan bli riktigt bra, säger han.

Han påpekar att IOGT-NTO inte har någon större möjlighet att styra besluten.

– I både SLAN och NBV är vi en av många organisationer. Även om inflytandet till viss del beror på organisationens storlek så bygger det på demokratiskt fattade beslut, säger han.

Och han tycker att samarbetet givit resultat.

– När Drugnews kom med nyheten att AP7 köpt aktier i cannabisindustrin skedde en snabb mobilisering för att få ihop en gemensam debattartikel i Aftonbladet. Det hade inte funkat om vi inte haft ett etablerat samarbete inom nykterhetsrörelsen, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/tva-spar-nykterhetsrorelsens-narkotikasatsning/feed/ 0
Varannan amerikan har fylleshoppathttp://www.accentmagasin.se/politik/varannan-amerikan-har-fylleshoppat/ http://www.accentmagasin.se/politik/varannan-amerikan-har-fylleshoppat/#respond Tue, 07 May 2019 05:37:15 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654650 Amerikanerna spontanshoppar för drygt 40 miljarder dollar när de är berusade, visar en undersökning. ]]>

Amerikanerna spontanshoppar för drygt 40 miljarder dollar när de är berusade, visar en undersökning. 

Pizza, kläder, tobak – och husdjur. När amerikanerna är onyktra, öppnar de plånboken och genomför fler ogenomtänkta köp än annars. Det visar en undersökning genomförd på drygt 2 000 personer av sajten Finder. Enligt deras uppskattningar ska 46 procent av USA:s vuxna befolkning ha medgivit att de shoppat när de var berusade, och i genomsnitt ska de ha spenderat motsvarande cirka 4 120 kronor vardera på fylleköp under 2018.

Förra året shoppade amerikanerna alltså för totalt 39.4 miljarder dollar på fyllan, vilket är mer än för 2017. Då landade siffran på 30,4 miljarder dollar.

Mest pengar tenderar att gå till mat; 52 procent svarande sa att de lagt sina pengar på takeout-mat och snacks när de var onyktra. I undersökningen framkom även att 43 procent shoppade skor och kläder, samt att 30 procent hade köpt cigaretter. 10 procent uppgav också att de köpt narkotika.

Något mer överraskande är kanske att folk uppgav att de till och med köpt bilar, 10 procent, husdjur, 12 procent, och resor, 14 procent, när de var onyktra.

Siffrorna visar att män spenderade mer än kvinnor: 56 procent hade shoppat berusade, medan 44 procent av kvinnorna hade gjort det.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/varannan-amerikan-har-fylleshoppat/feed/ 0
Flera till sjukhus på grund av ätbar cannabishttp://www.accentmagasin.se/politik/flera-till-sjukhus-pa-grund-av-atbar-cannabis/ http://www.accentmagasin.se/politik/flera-till-sjukhus-pa-grund-av-atbar-cannabis/#respond Thu, 02 May 2019 06:13:48 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654628 Akuta sjukhusbesök kopplas till ökat cannabisanvändande i Colorado, enligt en ny studie. Särskilt ätbar cannabis har ökat problemen.  ]]>

Akuta sjukhusbesök kopplas till ökat cannabisanvändande i Colorado, enligt en ny studie. Särskilt ätbar cannabis har ökat problemen. 

Marijuana legaliserades i Colorado 2012. Sedan dess har akuta sjukhusbesök relaterade till cannabis tredubblats på ett av statens största sjukhus, enligt en ny studie. Psykiatriska akutbesök visade sig vara betydligt mer vanliga när personer hade konsumerat ätbara matvaror innehållandes drogen, jämfört med när de rökt cannabis.

Forskarna granskade drygt 10 000 cannabisrelaterade besök vid UCHealth University of Colorado Hospital från 2012 till 2016 och upptäckte då att det var mer troligt att de som åt godis eller mat med marijuana i, upplevde panikattacker eller plötsliga psykiska störningar. Det trots att det säljs betydligt mindre av de varorna än rökbar cannabis, rapporterar amerikanska tv-kanalen NBC.

Cirka tio procent av cannabisrelaterade akutbesök associerades med ätbara former av cannabis, men produkterna står för endast 0,3 procent av den totala marijuanaförsäljningen.

– Akuta psykiatriska besök, som akuta panikattacker, akut psykos och akuta kroniska tillstånd, som akuta förvärrade tillstånd av schizofreni, var också oftare förknippade med ätbara cannabisvaror, säger doktor Andrew Monte, ledande författare till studien och docent i akutmedicin och akut toxikologi vid University of Colorado School of Medicine, till NBC.

Inhalerad marijuana orsakade däremot fler sjukhusvistelser på grund av cannabisrelaterat hyperemesissyndrom, ett tillstånd som ger svåra buksmärtor och kräkningar.

Andrew Monte tror också att människor konsumerar farliga nivåer av ätbar cannabis eftersom att de inte omedelbart känner av att de är höga på drogen och därför äter för mycket, vilket leder till de obehagliga sjukdomssymptomen. Effekten av ätbar cannabis känns vanligen inte förrän 2-3 timmar efter intag.

Eftersom studien endast fokuserat på ett sjukhus är det dock oklart om det handlar om en större trend.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/flera-till-sjukhus-pa-grund-av-atbar-cannabis/feed/ 0
Etiopien stoppar all alkoholreklam – vill främja ett mer hälsosamt levernehttp://www.accentmagasin.se/politik/etiopien-stoppar-alkoholreklam-vill-framja-ett-mer-halsosamt-leverne/ http://www.accentmagasin.se/politik/etiopien-stoppar-alkoholreklam-vill-framja-ett-mer-halsosamt-leverne/#respond Fri, 26 Apr 2019 04:55:56 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654818 Etiopien tar nu krafttag mot alkoholannonser. Landets hälsovårdsministerium har meddelat att de kommer att förbjuda all reklam för alkoholhaltiga drycker. ]]>

Etiopien tar nu krafttag mot alkoholannonser. Landets hälsovårdsministerium har meddelat att de kommer att förbjuda all reklam för alkoholhaltiga drycker och detta är bara det senaste i en rad åtgärder för att förbättra hälsan i landet.

Förutom att förbjuda reklam för alkoholhaltiga drycker, är lotteripriser kopplade till alkoholhaltiga drycker och skyltar som främjar alkoholhaltiga drycker förbjudna enligt den nya proklamationen, säger hälsovårdsministern Amir Aman till statliga medier, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han rekommenderade även annonsörer av alkohol att förbereda sig inför införandet av lagen, som trädde i kraft 29:e maj.

Förutom reklamförbudet, förbjuder lagen även försäljning av alkoholhaltiga drycker på hälsoinstitutioner, universitet och högskolor, statliga institutioner, religiösa platser, idrottsplatser och biografer.

Fler hälsoåtgärder har införts i det östafrikanska landet den senaste tiden: i februari stoppade regeringen all rökning nära statliga institutioner och sjukhus, och förbjöd också försäljning av alkohol till personer under 21 år. Nyligen införde landet även en bilfri dag i större etiopiska städer en söndag i månaden.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/etiopien-stoppar-alkoholreklam-vill-framja-ett-mer-halsosamt-leverne/feed/ 0
Ökning av narkotika i avloppsvattenhttp://www.accentmagasin.se/politik/okning-av-narkotika-avlopssvatten/ http://www.accentmagasin.se/politik/okning-av-narkotika-avlopssvatten/#respond Thu, 25 Apr 2019 05:45:36 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654757 Analyser av det europeiska avloppsvattnet visar ökat narkotikamissbruk – och avslöjar nya drogtrender i städerna.]]>

Analyser av det europeiska avloppsvattnet visar ökat narkotikamissbruk – och avslöjar nya drogtrender i städerna.

Avloppsvatten från cirka 46 miljoner människor i Europa har analyserats under 2018 för att spåra fyra olagliga droger: amfetamin, kokain, MDMA (ecstasy) och metamfetamin. Studien presenterades i mars och siffrorna pekar på en ökning av samtliga av dessa droger jämfört med 2017, med undantag för metamfetamin.

Projektet är ett samarbete mellan den europeiska avloppsanalysgruppen SCORE och EU-organet ECNN, Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk. I fjol analyserade de avloppsvattnet varje dag under en vecka i 73 europeiska städer, i totalt 20 länder, för att kunna kartlägga invånarnas drogvanor. Inget svenskt avloppsvatten undersöktes 2018, men tester genomfördes däremot i våra nordiska grannländer.

Så kallad ”avloppsbaserad epidemiologi” är en vetenskaplig disciplin som fortsätter att utvecklas snabbt, där man numer nästintill kan bevaka människors narkotikabruk i realtid. Genom att utföra tester i exempelvis ett avloppsreningsverk, kan forskare uppskatta mängden droger som används i ett samhälle genom att mäta nivåer av olagliga droger och de metaboliter som utsöndras i urinen.

Så vad avslöjade 2018 års avloppsvatten om européernas drogvanor?

Kokain: ökade spår av kokain, vilket bekräftar den uppåtgående trend som rapporterades redan 2017. Allra högst siffror i västra och södra europeiska städer, särskilt städer i Belgien, Spanien, Nederländerna och Storbritannien.

Amfetamin: De flesta städer kunde rapportera en ökning av amfetaminrester. Högsta nivåerna rapporterades i norra och östra Europa. Betydligt lägre nivåer i södra Europa.

MDMA: Ökade spår av MDMA i de flesta städer, jämfört med en stabiliserande trend 2017. Under åren 2011-2016 observerades dock en kraftig ökning.

Metamfetamin: Vanligen koncentrerat till Tjeckien och Slovakien, men nu syns metamfetamin även i Cypern, östra Tyskland, Spanien, Finland och Norge.

Kokain och MDMA ökade kraftigt på helgerna. Amfetamin har tidigare varit mer jämnt fördelat över veckan, men under 2018 har användandet ökat på helgerna, vilket tyder på ett upptrappat fritidsbruk. Metamfetaminresterna var mer jämnt fördelade över veckan.

Årliga tester har utförts av SCORE-gruppen sedan 2011. I samband med årets rapport, publicerades en interaktiv karta som gör att man kan zooma in på resultat för varje stad och drog för att se användartrender under flera års tid. Där kan man bland annat se analyser från svenska städer från tidigare år.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/okning-av-narkotika-avlopssvatten/feed/ 0
Rapport: Lagstiftning mot alkoholreklam ger resultathttp://www.accentmagasin.se/politik/rapport-lagstiftning-mot-alkoholreklam-ger-resultat/ http://www.accentmagasin.se/politik/rapport-lagstiftning-mot-alkoholreklam-ger-resultat/#respond Wed, 24 Apr 2019 10:43:46 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654820 Det finska förbudet mot användarproducerad alkoholreklam i sociala medier har haft effekt. Det visar en studie från CAN och Helsingfors universitet som presenterades i dag.]]>

Det finska förbudet mot användarproducerad alkoholreklam i sociala medier har haft effekt. Det visar en studie från CAN och Helsingfors universitet som presenterades i dag.

– Den finska lagändringen har haft en liten, men tydlig effekt, säger Johan Svensson, utredare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, och en av de ansvariga för rapporten Marknadsföring av alkohol i sociala medier som presenterades vid ett frukostseminarium på onsdagen.

I januari 2015 infördes en ny alkohollagstiftning i Finland med målsättning att begränsa hur material producerat av konsumenter kan användas i marknadsföringssyfte. En förhoppning med studien var att kunna visa om lagen haft effekt. Det svenska materialet har främst tjänat som referens till de finska siffrorna.

 

Studien har tittat på sociala mediekonton som tillhör 52 svenska och 38 finska alkoholvarumärken under januari månad 2014, 2016 och 2017. Kontona finns på plattformarna Facebook, YouTube, Twitter och Instagram. Valet av varumärken baserar sig på försäljningssiffror från Systembolaget och finska Alko. Även småskaliga producenter från respektive land inkluderades i urvalet.

I både Sverige och Finland ökade antalet inlägg från alkoholvarumärkena mellan år 2014 och 2016 ganska kraftigt. Under båda dessa år producerade de finländska varumärkena fler inlägg än de svenska. År 2017 sjönk antalet finska inlägg medan de svenska inläggen ökade något. Trots minskningen producerade de finska varumärkena fortfarande fler inlägg än de svenska (536 finska resp. 491 svenska).

Även interaktioner med användare (gilla-markeringar, kommentarer och delningar) ökade från 2014 till 2017 i Sverige. I Finland däremot såg man en dipp 2016 som följdes av en ökning året efter, trots att de finska varumärkena publicerade färre poster.

Bara för att något är svårt behöver man inte kasta in handduken.

Trots att den finska lagen är något luddig utformad och svår att kontrollera tycker Mikaela Lindeman, forskare vid Helsingfors universitet och en annan av rapportens författare, att studien visar att det är lönt att reglera reklamen i sociala medier. Hon tycker att andra länder borde ta efter Finland.

– Bara för att något är svårt behöver man inte kasta in handduken och låta det vara helt oreglerat. Det kan inget bli bättre av. Det är värt att försöka, säger hon.

Att lagen är luddig tycker hon inte är konstigt.

– Lagen behöver vara luddigt formulerad eftersom den tekniska utvecklingen går så fort. Är man allt för precis när man stiftar en lag 2015 är det risk att den är föråldrad redan när den träder i kraft, säger hon.

 

Facebook var den populäraste plattformen i båda länderna och utgjorde 57 procent av det svenska materialet respektive 51 procent av det finska. I Sverige var Instagram mer populärt (31 procent jämfört med 16 procent av det finska) medan Twitter var mer vanligt i Finland var (13 respektive 33 procent av materialet).

35 procent av de svenska inläggen fokuserade på att bygga trovärdighet för varumärket genom att till exempel visa upp produktionen eller samarbeten med andra parter.

– Ganska tråkiga inlägg som visar sterila tankar eller talar om att produkten nu finns att köpa på Systembolaget, säger Johan Svensson.

 

Av de svenska kontona på Facebook hade 63 procent en åldersbegränsning. Det hade däremot inte ett enda konto på Instagram.

Effekten av ålderskontroller på internet ifrågasätts av Gabriel Romanus, tidigare vd för Systembolaget, och deltagare i seminariet. Ofta sker kontrollen genom att man själv fyller i åldern.

– Ålderskontrollen på Systembolaget är bättre än så, säger han.

Närvarande representanter för industrin menar dock att den mesta reklamen köps för att synas i vissa målgruppers flöden och då används den ålder kontohavaren uppgivit när kontot startades.

 

I Sverige reglerar Alkohollagen och Marknadsföringslagen hur alkohol får marknadsföras. Alkoholreklam får inte vara uppsökande, påträngande eller uppmana till konsumtion. Webbplatser där alkohol marknadsförs bör ha en ålderskontroll på besökaren. För att alkoholreklam ska få förekomma ska minst 70 procent av besökarna på sidan vara över 25 år.

Dessutom har alkoholindustrin ett eget regelverk. Där handlar det om att marknadsföring bör vara tydlig med styrkan på alkoholen, att man inte riktar sig till minderåriga eller avbildar omåttligt drickande eller minderåriga som dricker. Endast sju av 1 204 granskade inlägg ansågs bryta mot branschens självregleringsbestämmelser.

– I fyra fall handlade det om att inläggen var otydliga med alkoholstyrkan. Ett fall visar måttlöst drickande och i två fall antydes att alkohol får folk på bättre humör, säger Johan Svensson.

 

Den svenska lagen kan dock komma att ändras. Under seminariet presenterade Ingeborg Simonsson, särskild utredare i Utredningen om vissa alkohol- och marknadsföringsfrågor, och Emma Önneby, sekreterare i samma utredning, vad de kommit fram till.

– Vi föreslår ett förbud mot kommersiella annonser vid alkoholreklam i sociala medier. Det kommer inte att bli stopp för att göra alkoholreklam på internet och restauranger kommer fortfarande att kunna lägga ut menyer med vinförslag, säger Ingeborg Simonsson.

När en eventuell ny lag kan träda i kraft vet hon dock inte.

– Utredningen har remissbehandlats, men som mycket annat stoppades arbetet upp i höstas.

Jag blev förvånad över hur lite klassisk reklam vi hittade.

Mikaela Lindeman är överraskad av vad de inte hittade i studien.

– Det var positivt att vi hittade så få överträdelser. Det visar att man tar det här på allvar. Jag blev också förvånad över hur lite klassisk reklam vi hittade. Vi hittade mer av allmän kommunikation, säger hon.

Ser du en fara i det?

– Faran är att vi hamnar i det luddiga gränslandet där det är oklart vad som är marknadsföring och redaktionell text. Ofta säljer man ett livsstilskoncept. Det är ju samma budskap, men i en annan förpackning, säger hon.

I projektet har endast officiella avsändare, som alkoholproducenter, ingått.

– Vi har inte tittat på influencers, men det är ju där vi har den gråaste gråzonen. När övergår man från att vara privatperson till att vara influencer? Det är svårt att avgöra om det handlar om produktplacering, reklam eller om en vinflaska bara råkade stå där. Synligheten är ju densamma, men har du inte fått betalt för att visa produkten så är det inte reklam, säger Mikaela Lindeman.

 

Studien finansierades av Finlands akademi, Stiftelsen för alkoholforskning i Finland och Systembolagets alkoholforskningsråd.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/rapport-lagstiftning-mot-alkoholreklam-ger-resultat/feed/ 0
Lena Hallengren: Distanshandeln viktigaste frågan i alkoholpolitikenhttp://www.accentmagasin.se/politik/lena-hallengren-distanshandeln-viktigaste-fragan-alkoholpolitiken/ http://www.accentmagasin.se/politik/lena-hallengren-distanshandeln-viktigaste-fragan-alkoholpolitiken/#respond Tue, 23 Apr 2019 09:34:55 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654805 Distansförsäljningen hotar monopolet, och till skillnad från gårdsförsäljningen är den redan här. Därför anser socialminister Lena Hallengren att distansförsäljningen är den viktigaste alkoholpolitiska frågan just nu.]]>

Distansförsäljningen hotar monopolet, och till skillnad från gårdsförsäljningen är den redan här. Därför anser socialminister Lena Hallengren att distansförsäljningen är den viktigaste alkoholpolitiska frågan just nu.

– Distansförsäljningen tas inte på allvar. Man pratar om människors frihet, men förstår inte konsekvenserna. Distanshandlen utmanar monopolet på riktigt, men har hamnat i skuggan av gårdsförsäljningen, säger socialminister Lena Hallengren vid ett möte med Alkoholpolitiskt forum.

Delvis kan det bero på att gårdsförsäljning faktiskt ska utredas – igen. Det var för ett år sedan som socialutskottet beslutade att uppmana riksdagen att verka för att regeringen ska genomföra en lagändring för att möjliggöra ”gårdsförsäljning”, eller snarare producentförsäljning, av alkohol. Riksdagen godkände förslaget under förutsättning att försäljningen inte hotar Systembolagets monopol. Något som tidigare utredningar misslyckats med. Nu ligger det alltså åter på regeringens bord att lista ut hur det ska gå till.

 – Varken jag eller Socialdemokraterna har bytt åsikt i frågan, men i och med januariöverenskommelsen har vi lovat att utreda om vi kan hitta en väg att förena gårdsförsäljning med monopolet, säger Lena Hallengren.

Hon anser att hela debatten är konstruerad och egentligen handlar om att avskaffa monopolet.

– Det är en oärlig diskussion. Frågar man den som har en vingård så är de väl inte emot att få sälja själva, men de skriker inte heller efter det. De är ganska nöjda med att Systembolaget säljer deras produkter, säger hon.

 

Förespråkarna hävdar att gårdsförsäljning ska rädda landsbygden.

– Är man emot får man höra att man inte vill att hela Sverige ska leva, säger hon.

Hur gårdsförsäljningen ska kunna ge så många jobb samtidigt som den inte ökar alkoholkonsumtionen har ingen kunnat förklara. Inte heller hur så många arbetstillfällen ska uppstå på landsbygden när den mesta produktionen sker i bryggerier i storstäder är också en gåta.

Lena Hallengren påpekar också att småföretag i form av mikrobryggerier tillkommit i en rasande takt de senaste åren.

– Och det har ju skett med de regler vi har så det är tydligt att det inte krävs någon ändring för att småföretagandet ska kunna växa.

 

Flera seminariedeltagare efterfrågade en uppdaterad alkoholstrategi.

– Ska den finnas kvar så behöver den uppdateras, men jag kan inte svara på om vi kommer att göra det, säger hon.

Sven Andréasson, ordförande i alkoholpolitiskt forum, undrar om regeringen övervägt ett främjandeförbud för distanshandeln? I Norge finns redan ett sådant förbud vilket innebär att det är förbjudet att marknadsföra alkoholförsäljningen. Endast listor med varunamn och pris får presenteras på webbplatsen.

– Det som ligger närmast till hands är nog att dela på kedjan, genom att försäljning och distribution inte får hänga ihop, säger hon.

Inte heller nu är det tillåtet för den som säljer alkoholen att ombesörja transporten, eftersom transportören ska var oberoende i förhållande till säljaren. Men många distanshandlare underlättar för kunderna genom att erbjuda bokning av transport direkt via webbplatsen där man beställer varorna.

 

Att stoppa all alkoholreklam tror hon blir svårt.

– Man behöver ju bara se hur mycket reklam det finns för att förstå att det är en viktig inkomstkälla för medierna. De har ju inte alltid jättegott om pengar.

Enligt Lena Hallengren är alkohol ingen fråga som diskuteras särskilt mycket i politiken.

– Delvis tror jag det beror på att unga inte dricker längre, säger hon.

Gunborg Brännström, ledamot i Alkoholpolitiskt forums styrelse, påpekar att de goda resultaten kanske delvis kan förklaras av de insatser som gjorts, inte minst av de ANDT-samordnare som finns runt om i landet.

 

Under slutdiskussionen framförde seminariedeltagarna en rad önskemål till ministern, bland annat nya riktlinjer för Folkhälsomyndigheten så att icke-smittsamma sjukdomar får samma tyngd som smittsamma, ett nationellt kompetenscenter för alkoholskadade barn och att regeringen driver på för en global ramkonvention för alkohol, motsvarande den som redan finns för tobak.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/lena-hallengren-distanshandeln-viktigaste-fragan-alkoholpolitiken/feed/ 0
Burkvin kan driva på konsumtionenhttp://www.accentmagasin.se/politik/vin-pa-burk-driver-pa-konsumtionen/ http://www.accentmagasin.se/politik/vin-pa-burk-driver-pa-konsumtionen/#respond Wed, 17 Apr 2019 04:31:01 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654671 Sedan den 1 mars i år ingår ett vin på burk i Systembolagets ordinarie sortiment. Bra för miljön enligt Systembolaget. Andra oroar sig för ökad konsumtion.]]>

Sedan den 1 mars i år ingår ett vin på burk i Systembolagets ordinarie sortiment. Bra för miljön enligt Systembolaget. Andra oroar sig för ökad konsumtion.

– Även om det här vinet fått stor uppmärksamhet så är det ingen nyhet. Vi har haft vin på burk i vårt beställningssortiment sedan december 2016, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Anledningen till att Systembolaget valt att ta in vinet är att det är enklare och billigare att transportera.

– Och så ingår burkarna i pantsystemet. Man kan panta dem i vilken livsmedelsbutik som helst. Vi har ingen återvinning på våra andra förpackningar, säger han.

Burkarna innehåller 25 cl vin, vilket motsvarar en tredjedels flaska.

Ni tror inte att det finns någon risk för ökad konsumtion när vinet säljs i ”portionsförpackning”?

Lennart Agén, Presschef Systembolaget Foto: Magnus Fond

Lennart Agén, Presschef Systembolaget Foto: Magnus Fond

– Det här är inte någon lågprisprodukt. För tre burkar, som motsvarar en flaska, får du betala 130 kronor. Och det finns redan både tetror och flaskor i alla möjliga storlekar, så det borde inte spela någon roll. Det är väl snarare bra att man inte behöver köpa mer än man tänkt dricka?

Det går inte heller att återförsluta burken. Kan inte det göra att man dricker mer?

– Det gäller ju de flesta av våra förpackningar. Mitt råd till alla som får en slatt över är att inte dricka upp den, utan frysa in den och använda i matlagning, säger Lennart Agén.

 

Sven Andréasson, professor vid Karolinska institutet och chef för Riddargatan 1, är mer bekymrad.

– Det man kan säga i ett så här tidigt skede är att den här förpackningen är ett tydligt uttryck för hur industrin vill nå olika konsumentgrupper i syfte att sälja mer. Vi vet inte vilka effekter det kan tänkas ha, men det är något som borde studeras framöver, säger han, till Svenska Dagbladet.

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/vin-pa-burk-driver-pa-konsumtionen/feed/ 0
Indien inför varningstexter på alkoholhttp://www.accentmagasin.se/politik/indien-infor-varningstexter-pa-alkohol/ http://www.accentmagasin.se/politik/indien-infor-varningstexter-pa-alkohol/#respond Tue, 16 Apr 2019 09:24:37 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654619 Från den 1 april ska alla alkoholdrycker som säljs i Indien förses med hälsovarningar.]]>

Från den 1 april ska alla alkoholdrycker som säljs i Indien förses med hälsovarningar.

Det är Food Safety and Standards Authority of India, FSSAI, som drivit på det nya regelverket, rapporterar Business Today. Lagen är en del av en större satsning som ska uppmärksamma den indiska befolkningen om alkoholens skadliga hälsoeffekter.

”Drickande skadar din hälsa” och ”Drick inte och kör bil” är exempel på budskap som nu finns på sprit-, vin- och ölflaskor. Förpackningar mindre än 200 ml behöver ha budskapen skrivna med bokstäver som är minst 1,5 millimeter höga. Förpackningar med mer än 200 ml ska ha varningstext med minst 3 millimeter höga bokstäver.

Alkoholmängden ska också vara tydligt synlig på förpackningen, som dessutom inte får göra några påståenden om att alkohol skulle vara hälsosamt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/indien-infor-varningstexter-pa-alkohol/feed/ 0
UNF och NSF i FN: ”Vi mötte ett visst motstånd”http://www.accentmagasin.se/politik/unf-och-nsf-fn-vi-motte-visst-motstand/ http://www.accentmagasin.se/politik/unf-och-nsf-fn-vi-motte-visst-motstand/#respond Tue, 16 Apr 2019 04:59:26 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654731 UNF och NSF lyfte alkoholfrågorna under FN:s ungdomsforum i New York. "En väckarklocka om att alla inte håller med oss," säger Isabelle Benfalk, ordförande i UNF.]]>

UNF och NSF lyfte alkoholfrågorna under FN:s ungdomsforum i New York. "En väckarklocka om att alla inte håller med oss," säger Isabelle Benfalk, ordförande i UNF.

På FN-högkvarteret i New York samlades 800 ungdomar i förra veckan. De kom från en rad organisationer och från hela världen för att göra sina röster hörda, i frågor om utbildning, klimat och jämlikhet, på Youth Forum; ett ungdomsforum arrangerat av ECOSOC, FN:s sociala och ekonomiska utskott.

Isabelle Benfalk, ordförande Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, och Emil Funcke, förbundsstyrelsen Nykterhetsrörelsens scoutförbund, var där för att representera IOGT International. Båda säger att det har varit en intensiv vecka, där de upptäckt att de är tvungna att påminna andra om alkoholens negativa effekter.

– Vi måste hålla den kunskapen levande, det är en färskvara. Jag har också insett att förändring går långsamt – det är byråkratins baksida, säger Isabelle Benfalk.

En del av diskussionerna har gått åt till att tala om hur unga kan engagera sig mer i beslutsfattande processer. De talade bland annat om hur vissa ungdomsråd finns till enbart för syns skull.

– Man talar om ”tokenism”, alltså symboliska representanter som inte har någon egentlig makt. Så hur gör man så att ungdomar får mer att säga till om? En stor andel av befolkningen är ungdomar, därför är det rimligt att vi har lika stor procentuell andel av makten, säger Emil Funcke.

Isabelle instämmer:

– Rent konkret diskuterade vi bland annat om man kan sänka rösträttsåldern till 16 år.

Under ungdomsforumet dök flertalet ministrar upp, och FN:s generalsekreterare António Guterres höll ett tal.

– Det visar att det fanns en tyngd i mötet. De tog verkligen ungdomarnas åsikter på allvar och signalerade att det här var viktigt. Forumet var inte något de bara ”ville ha gjort”, säger Isabelle Benfalk.

I plenisalen tog Emil Funcke upp alkoholskatt som ett sätt att beskatta industrier, för att bekosta exempelvis hållbar utveckling. I mindre diskussionsgrupper gjorde Isabelle Benfalk en poäng av hur mycket alkoholskador kostar samhället. Men då möttes hon av visst motstånd.

– Det sågs inte som en viktig faktor, utan många tyckte att det fanns värre problem – som krig eller en mer stabil arbetsmarknad. Jag fick tyvärr aldrig svara på de replikerna, vilket var synd. Det var en väckarklocka om att alla inte håller med oss, säger hon.

Emil Funcke och Isabelle Benfalk är glada att de fick en möjlighet att göra sina röster hörda. Samtidigt anser de att diskussionsmomenten var mycket uppstyrda, det var svårt att få mikrofonen och att debattera i stora grupper. De stötte även på andra problematiska uttalanden. En representant från Uruguay berättade om landets utveckling de senaste åren, i positiva ordalag sade hon att ”vi är ett liberalt land, vi har bland annat legaliserat cannabis”.

– Det var intressant hur det nämndes bara i förbifarten sådär, och ingen reagerade egentligen på det, säger Isabelle Benfalk.

Sista dagen lyssnade de på en paneldiskussion; om samarbeten mellan nationer, föreningar, företag, samt hur FN arbetar med partnerskap.

Då ställde Emil Funcke frågor om hur man förebygger intressekonflikter i samarbeten – och hur man säkerställer att parterna inte bryter mot mänskliga rättigheter. Svaren var inte helt vad han väntat sig.

– De sa i princip ”visst, om man bryter mot mänskliga rättigheter tar vi den processen vidare. Men man måste våga satsa på samarbeten, annars fastnar man i passivitet”, berättar Emil Funcke.

Isabelle Benfalk understryker:

– Två panelister menade alltså att de jobbar med parter som har intressen inom tobak-, vapen- och alkoholindustrin och tar riskerna, hellre än att undvika samarbeten, säger hon.

Resultatet från forumet kommer att presenteras i en rapport för deltagare i FN:s kommande möten, däribland ett högpolitiskt forum för hållbar utveckling. Trots mixade känslor efter forumet, tycker Isabelle Benfalk och Emil Funcke att det är bra att ungas röster prioriteras i världspolitiken.

– En representant uttryckte det bra: ”Inget om oss, utan oss”. Om man ska prata om framtiden måste man också inkludera oss i samtalet, säger Isabelle Benfalk.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/unf-och-nsf-fn-vi-motte-visst-motstand/feed/ 0
Inget mer vin via Mathem – avslutar samarbete med Winefinderhttp://www.accentmagasin.se/politik/inget-mer-vin-via-mathem-avslutar-samarbete/ http://www.accentmagasin.se/politik/inget-mer-vin-via-mathem-avslutar-samarbete/#respond Mon, 15 Apr 2019 13:02:06 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654738 Sedan 2017 har Mathems kunder kunnat få vin i matkassen. Enligt Sveriges Television upphör nu samarbetet med företaget Winefinder som möjliggjorde hemleveransen.]]>

Sedan 2017 har Mathems kunder kunnat få vin i matkassen. Enligt Sveriges Television upphör nu samarbetet med företaget Winefinder som möjliggjorde hemleveransen.

E-vinhandelsföretaget Winefinder väljer att avbryta samarbetet med Mathem och Citygross rapporterar Sveriges television. Bakgrunden är att Systembolaget valt att dra företaget inför patent- och marknadsdomstolen.

– Det är ju till att börja med den aggressiva marknadsföringen, med allt från extrapriser, till reor och premier för att ragga nya kunder. Sedan är det uppenbart att Winefinder är ett svenskt företag med säte i Helsingborg, de tar betalt i kronor och agerar på svenska marknaden där det ska råda monopol, sa Systembolagets presschef Lennart Agén till Accent i januari när han fick frågan om vad som var brottsligt i Winefinders agerande.

Genom stämningen hoppas Systembolaget att få klarhet i vad som egentligen gäller för e-handel med alkohol.

 

Redan 2013 inledde e-handelsföretaget Winefinder ett samarbete med City gross där kunder kunnat förbeställa matkassar och vin och som de sedan hämtat i matbutiken.

Winefinder fortsatte 2015 med att hävda att de skulle utmana Systembolagets monopol med hjälp av en ny försäljningssajt på internet och sedan 2017 har Mathems kunder kunnat få Winefinders vin levererat hem till dörren.

Något som då fick IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero att reagera:
— Att Winefinder och Mathem.se samarbetar för att kringgå svensk alkoholpolitik ser vi som djupt allvarligt, sa han då.

 

Systembolaget har tidigare polisanmält City gross, men förundersökningen lades ner.

IOGT-NTO polisanmälde tio vinhandelsföretag 2011.  Endast ett företag dömdes för brott.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/inget-mer-vin-via-mathem-avslutar-samarbete/feed/ 0
Narkotika allt mer tillgängligthttp://www.accentmagasin.se/politik/narkotika-allt-mer-tillgangligt/ http://www.accentmagasin.se/politik/narkotika-allt-mer-tillgangligt/#respond Mon, 15 Apr 2019 09:26:41 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654711 Rapporten Drogutvecklingen i Sverige från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att narkotika blivit mer tillgängligt över hela Sverige under de senaste åren.]]>

Rapporten Drogutvecklingen i Sverige från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att narkotika blivit mer tillgängligt över hela Sverige under de senaste åren.

Det är framförallt cannabis och narkotikaklassade läkemedel som ökat sedan början av 2000-talet. Cannabis är den vanligaste olagliga drogen och är vanligast i åldergruppen 16-29, även om den största ökningen har skett i gruppen 30-44 år.
– Man har inte haft så bra data på cannabisbruket i åldersgruppen 30-44 tidigare. Ungdomarna (16-29) är fortfarande de som använder mest cannabis, men den något äldre gruppen har haft en större ökning än ungdomarna under de senaste åren. Det betyder inte att det är jättevanligt med cannabis eller att det har normaliserats i den gruppen men det är något vanligare, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN och huvudförfattare till rapporten.

 

Nästan var tionde svensk i mellan 17 och 84 år har använt någon form av narkotika (inklusive icke förskrivna narkotikaklassade läkemedel) under de senaste 12 månaderna. Cirka tre procent har använt cannabis under det senaste året.

Bland gymnasieungdomar kan man bara se en liten ökning av narkotikaanvändningen, men det går däremot att se att de som använder narkotika gör oftare än tidigare.

För att få ett grepp om tyngre narkotikaanvändning har CAN fått titta på mer indirekta källor än enkätundersökningar, som till exempel dödlighets- och kriminalstatistik. Dessa källor tyder på en historiskt hög frekvens av problematiskt drogbruk. Men eftersom dessa källor är indirekta kan det också finnas mellanliggande faktorer som spelar in.

 

Det har också skett en större utjämning geografiskt av narkotikabruket. Tidigare var det främst i storstadsregioner man hittade narkotikabruk. Men narkotika har under de senaste decennierna blivit mer lättillgängligt.
– Jag tror att tillgängligheten är den viktigaste orsaken till ökningen i narkotikabruk. Det finns fler sorters cannabis som kan tilltala fler och priserna har sjunkit. Priset på cannabis har ökat något men om man ser till THC-styrkan så kan man säga att priset sjunkit även där, säger Ulf Guttormsson.

Kokain och cannabis finns nu att tillgå i de flesta svenska län enligt CAN:s rapport, så var inte fallet för 20 år sedan. Internethandel med droger är en annan faktor som ökar tillgängligheten.
– Det har blivit lättare att hitta försäljare och kommunicera via olika digitala medier. Du kan beställa direkt från utländska sajter, så globalisering och digitalisering har helt klart påverkat. Det kan ju vara bra om du vill köpa en ny laddare till telefonen, men det gäller tyvärr för narkotika också, säger Ulf Guttormsson.
– Men ska man framhålla något som är positivt så har injektionsorsakad hepatit och HIV minskad de senaste åren. Om det beror på vårdinsatser eller en nedgång i intravenöst missbruk får dock vara osvuret.

 

Rapporten konstaterar också att alkoholkonsumtionen sjunkit under de senaste 15 åren och att minskningen är tydligast bland unga, som befinner sig på historiskt låga nivåer. Åldersgruppen över 65 dricker däremot mer än tidigare.
– De som idag är pensionärer har haft med sig sina vanor från 70-talet. Det är dels att de växte upp med mellanölet och att de hade mer pengar att röra sig med som unga och även har det gott ställt som pensionärer. Så de har råd att bevara den vanan.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/narkotika-allt-mer-tillgangligt/feed/ 0
Hovrätten fastställer fentanyldomhttp://www.accentmagasin.se/politik/hovratten-faststaller-fentanyldom/ http://www.accentmagasin.se/politik/hovratten-faststaller-fentanyldom/#respond Mon, 15 Apr 2019 04:11:57 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654717 I fredags fastställde Svea hovrätt domen mot de två bröder som förra våren dömdes för grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanylanaloger på internet.]]>

I fredags fastställde Svea hovrätt domen mot de två bröder som förra våren dömdes för grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanylanaloger på internet.

Hovrätten följer tingsrättens resonemang att bröderna rimligtvis måste ha förstått att det var förknippat med livsfara att inta drogerna som de sålde. Deras oaktsamhet har därmed orsakat de åtta dödsfallen. Det rapporterar Ekot.

Den äldre broderns straff skärps från fem och ett halvt till sex års fängelse. Den yngre brodern friades på vissa åtalspunkter, men hans straff på fyra års fängelse kvarstår.

Åtta personer dog av brödernas fentanyl som såldes i nässprejflaskor via en sida på internet. Analogerna var inte narkotikaklassade när de såldes. Flera sidor på internet hade gjort en affärsmodell av att sälja fentanylvarianter som ännu inte narkotikaklassats under förevändningen att de skulle användas som forskningskemikalier. Tingsrätten avfärdade även detta eftersom fentanylerna såldes just förpackade som nässprej. Det här fallet är första gången någon kunnat dömas för att ha sålt en ännu inte narkotikaklassad drog.

Fentanyl är en extremt stark syntetisk opioid och i tingsrättens dom beskrevs hur männen använt skyddskläder när de handskades med drogerna de sålde, något som tingsrätten menade talade för att de var införstådda med hur farliga substanserna var.

Polisen är övertygad om att det här fallet har spelat stor roll för att den öppna försäljningen av fentanyl på internet försvunnit under det senaste året.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/hovratten-faststaller-fentanyldom/feed/ 0
Bajsbakterier i spanskt gatuhaschhttp://www.accentmagasin.se/politik/bajsbakterier-spanskt-gatuhasch/ http://www.accentmagasin.se/politik/bajsbakterier-spanskt-gatuhasch/#respond Fri, 12 Apr 2019 07:03:41 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654677 En studie har hittat farliga halter av E.colibakterier i cannabis som köpts på Madrids gator.]]>

En studie har hittat farliga halter av E.colibakterier i cannabis som köpts på Madrids gator.

Forskare införskaffade 90 prover av cannabis och fann att 40 procent av proverna hade en lukt av avföring. Det rapporterar BBC.

Det hasch som såldes i plastkapslar liknande ekollon misstänks ha smugglats in i landet via någons mage och var de prover som innehöll mest bakterier. 93 procent av dessa prover innehöll farliga mängder e.colibakterier. E.coli kan orsaka diarré, kräkningar, magsmärtor och feber.

10 procent av alla prover innehöll dessutom aspergillussporer, en svamp som kan orsaka allvarliga hälsoproblem; särskilt för cancerpatienter som ibland röker cannabis för att lindra biverkningarna av cellgiftsbehandling.

Syftet med studien av att se om haschet var lämpligt för mänsklig konsumtion och forskarna bedömde att 88,3 procent av proverna inte nådde upp till denna standard.

I Spanien är det olagligt att köpa, sälja eller föra in cannabis. Men att odla och använda cannabis i sitt eget hem är inte tekniskt sett olagligt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/bajsbakterier-spanskt-gatuhasch/feed/ 0
Varumärkesstrid mellan UNF och franskt champagneföretaghttp://www.accentmagasin.se/politik/varumarkesstrid-mellan-unf-och-franskt-champagneforetag/ http://www.accentmagasin.se/politik/varumarkesstrid-mellan-unf-och-franskt-champagneforetag/#respond Thu, 11 Apr 2019 10:00:46 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654624 UNF förlorade varumärkesstrid mot en fransk champagnetillverkare – åtminstone delvis.  "Ett tecken på att alkoholindustrin ser oss som ett hot", säger Samuel Somo, generalsekreterare.]]>

UNF förlorade varumärkesstrid mot en fransk champagnetillverkare – åtminstone delvis.  "Ett tecken på att alkoholindustrin ser oss som ett hot", säger Samuel Somo, generalsekreterare.

Inför julen 2017 lanserade Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, Popbox – en låda med alkoholfria och unika läskedrycker utvalda av en läsksommelier. I samma veva valde de att registrera varumärket i en rad olika varumärkesklasser. Även klasser för produkter med alkohol.

– Så att alkoholindustrin inte kunde sno konceptet, säger Samuel Somo.

Patent- och registreringsverket, PRV, godkände inledningsvis registreringen av Popbox i de olika klasserna. Men snart stötte UNF på problem: det franska champagneföretaget Pommery tyckte att varumärket liknade deras egen champagne Pop och anmälde UNF till patentverket.

UNF invände till PRV att deras produkt heter Popbox och inte särskrivet pop box som Pommery menade i sin anmälan. Ungdomsförbundet menade också att visuella, fonetiska och associationsmässiga intryck från produkterna inte påminner om varandra i någon större utsträckning. Men Patent- och registreringsverket dömde till fransmännens fördel, men enbart i Pommerys varumärkesklass.

– Men Pommery var ute efter fler varumärkesklasser som Patentverket inte valde att upphäva. Där förlorade Pommery.  Vi kan därför fortsätta med Popbox på samma sätt som vi har gjort tidigare. Så länge vi inte använder Popbox i den varumärkesklass som är upphävd, säger Samuel Somo.

Popbox registrerades även i varumärkesklassen”Drinkar med låg alkoholhalt; vin med läskedryck”, en kategori där även Pommerys Pop är registerad. Därför anser PRV att det fanns en risk att produkterna blandades ihop.

– Vi valde ju att skydda Popbox i varumärkesklasser som även innehåller alkohol, men det finns ingen risk att vi kommer att börja sälja alkohol. Pommerys insats var därför ganska meningslös enligt mig, säger Samuel Somo.

Han hävdar att Pommerys varumärkesstrid är ett tecken på att att alkoholindustrin ser ett ungdomsförbund som UNF, och deras frågor, som ett hot.

– Att ett champagneföretag i Frankrike bemödat sig med att anlita jurister från Sverige som ska driva en invändning mot vår varumärkesregistrering, det är ett gott betyg för oss. Sen är det tragiskt att ett stort företag väljer att gå på en ungdomsorganisation.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/varumarkesstrid-mellan-unf-och-franskt-champagneforetag/feed/ 0
Alkoglass jämställs med alkoholhttp://www.accentmagasin.se/politik/alkoglass-jamstalls-med-alkohol/ http://www.accentmagasin.se/politik/alkoglass-jamstalls-med-alkohol/#respond Wed, 10 Apr 2019 04:14:57 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654639 Inte bara försäljning i livsmedelsbutiker stoppas. Nu blir det också slut med reklamaffischer för alkoglass på stan.]]>

Inte bara försäljning i livsmedelsbutiker stoppas. Nu blir det också slut med reklamaffischer för alkoglass på stan.

Av ett pressmeddelande som regeringen skickade ut för några veckor sedan, framgick att alkoholglass inte längre ska kunna säljas i livsmedelsbutiker. Något som IOGT-NTO har slagits hårt för, med bland annat en namninsamling.

En närmare titt på propositionen visar att det inte bara är försäljningen som ska regleras. Regeringen föreslår att en ny definition ”alkoholdrycksliknande preparat” införs. Den ska omfatta alkoholhaltiga preparat som ur konsumtionssynpunkt är att jämställa med alkoholdrycker eller annars kan antas användas som berusningsmedel. Alltså alla som kan användas i syfte att bli full.

 

Så långt det är möjligt föreslår regeringen att de ska regleras på samma sätt som alkoholdrycker vad gäller försäljning, partihandel, marknadsföring, servering och tillsyn.

Det kommer också att medföra att formuleringarna av straffbestämmelserna i andra lagar måste ändras, till exempel lagen om straff för vissa trafikbrott, sjölagen och ordningslagen.

 

Även bestämmelserna som ger polisen rätt att förverka alkoholdrycker ska också gälla de alkoholdrycksliknande preparaten.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/alkoglass-jamstalls-med-alkohol/feed/ 0