Far och son misstänks för yrkesmässig langning

Två män misstänkts för mycket omfattande lagning till ungdomar i Västerås. ”Vi tror att det har skett yrkesmässigt – att de regelbundet har åkt till Tyskland och handlat alkohol som de sedan sålt vidare”, säger Börje Strömberg, informationschef för polisen i Västmanland.

De misstänkta männen, en far i 40-årsåldern och hans son som är strax under 20 år, är båda bosatta i Västerås. Efter ett tips stoppade polisen männens bil, och fann då stora mängder vin, sprit och kontanter.

– Det togs då ett beslut om husrannsakan och i deras bostad och i pappans garage hittade man bland annat 1 900 burkar öl, flera plattor cider och starksprit, säger Börje Strömberg.

Männen hävdade at de hade köpt alkoholen i Tyskland för att ha den till en fest, och förnekade all försäljning till ungdomar. Men polisen trodde inte på männen utan startade en utredning och beslagtog deras mobiltelefoner.

– I mobiltelefonerna fanns det massa telefonnummer och sms. Vi har förhört ett 50-tal ungdomar som har ringt och skickat sms till telefonerna, och bra många av dem har medgett att de köpt alkohol av männen.

Männen fortsätter dock att neka, och hävdar att det hela är en komplott.

– Men det finns sms med frågor om att köpa sprit och hur mycket det kostar, och sms med svar på hur mycket det kostar och att de stämmer träff på en parkeringsplats och levererar spriten dit, säger Börje Strömberg.

Polisen misstänker att den omfattande langningen har pågått under minst ett års tid, och männen är misstänkta för grovt brott mot alkohollagen. Männen sitter inte frihetsberövade och det är fortfarande oklart när åtal kan väckas – polisen måste först samla in mer bevis.

– Vi har ju sms:en, men man kan ju låna ut sin telefon. Vi måste ha en fotokonfrontation så att vi kan binda personerna till försäljningen. Det vore enklare om vi i polisen kunde gå och köpa själva och konstatera, men det får vi inte. Beviskraven är höga och det krävs mycket spaningsarbete.

Om männen döms för grovt brott mot alkohollagen kan de räkna med fängelse, enligt Börje Strömberg.

– Tjänar man pengar så tar man också risker. Det är ganska stora vinster de gör. De säljer en flaska sprit för 200 kronor som de har betalat under hundra kronor för.

Upptäckterna av langare har ökat på senare tid, men det betyder inte att langningen i sig har ökat, enligt Börje Strömberg.

– I och med att vi har ökat insatserna mot ungdomar som dricker alkohol på allmänna platser så ökar också möjligheten att få reda på var de har köpt spriten, säger han.

Jenny Stadigs

Mer från Accent