Fentanyl

Fängelse för internetförsäljning av fentanylanaloger

Det blev fällande domar i det så kallade fentanylmålet vid Södertörns tingsrätt. Rätten anser att de åtalade var medvetna om riskerna med att sälja drogerna men har varit likgiltiga inför dem.

Idag föll domen i Södertörns tingsrätt mot de två bröder från Stockholm, födda 1984 och 1994, som stått åtalade för åtta fall av grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanylanaloger via internet. Den äldre brodern döms till fem och ett halvt års fängelse och den yngre till fyra år. De ska även betala ett skadestånd på sammanlagt 1,1 miljoner.

Domen presenterades av Pär Backström , tillförordnad chefsrådman vid Södertörns tingsrätt och rådman Kajsa Hällje.

– Målet har varit komplext och omfattande. Vi har inte haft tillgång till liknande avgöranden att hänga upp resonemanget på, säger Pär Backström.

Vad domen kommer att få för följd på sikt har han svårt att uttala sig om.

– Men jag tror inte att det är osannolikt att intresset för den här sortens verksamhet minskar, säger han.

Åtta personer, sju män och en kvinna födda mellan 1978 och 1993, avled efter att ha inhandlat fentanylvarianter av bröderna. Försäljningen skedde via ett aktiebolag där den äldre brodern var den enda aktieägaren. Drogerna levererades i nässprayflaskor vilket gör det svårt för brukaren att vara säker på exakt hur stor dosen blir, eftersom varje dusch kommer innehålla olika mängder av drogen. Som många andra liknande sidor sålde man substanserna med hänvisning att de inte skulle användas i russyfte.

– Vi bedömer att de köpts och sålts i russyfte eftersom de bara sålts till privatpersoner och i sprayflaskor, säger Kajsa Hällje.

Bröderna har även påstått att de inte vetat om hur farliga drogerna de hanterade var, men de har ändå använt skyddsmasker när de hanterat substanserna.

– Den äldre brodern har även sagt att det var så svårt att måtta upp drogerna att de inte kunde säljas som pulver utan måste blandas ut i vatten, säger Kajsa Hällje.

Försäljningen tog slut i och med en husrannsakan i oktober 2016. Vid tillfället var de analoger som bröderna handlade med, akrylfentanyl och tetrahydrofuranfentanyl, ännu inte klassade som narkotika eller hälsofarlig vara. De har därför nekat till brott.

Den yngre broderns försvarsadvokat Jan Frej var beredd på dagens dom men är missnöjd.

– Min klient anser sig ju haft en väldigt liten roll i verksamheten, han har i stort sett varit brevbärare. Att han får nästan lika långt straff som sin bror tycker vi inte är helt rätt, säger han.

Han kommer att överklaga domen till hovrätten och menar att hans klient inte ens sett hemsidan där drogerna såldes. Tingsrätten går inte på den yngre broderns linje utan menar att substanserna hanterats i samförstånd mellan bröderna.

Den äldre brodern döms även för bokföringsbrott, övergrepp i rättssak, vårdslöshet med narkotika och två fall av brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Tingsrätten beräknar det samlade straffvärdet till sex års fängelse men drar av ett halvår på straffet då han även får näringsförbud i tio år.

Under de senaste åren har fentanylvarianter kunnat säljas öppet på internet. Genom att hålla sig till varianter som ännu inte klassats har försäljarna kunnat slinka undan ansvar. Genom att byta varianter när en gammal har klassats har fentanylanalogerna sålts lagligt. Dagens dom kan bli början på en förändring där försäljarna inte längre kan hävda ansvarsfrihet kring hur substanserna används. Södertörns tingsrätt anser att bröderna gjort sig skyldiga till en medveten oaktsamhet där man insett riskerna med att sälja preparaten men varit likgiltiga inför den risken. Om denna bedömning håller sig i högre instanser öppnas en ny möjlighet att döma personer för försäljning av så kallade nya psykoaktiva substanser som ännu inte narkotikaklassats.

431 personer har dött i Sverige av fentanyl och dess analoger sedan 2014. Fentanylanaloger ökar kraftigt i Rättsmedicinalverkets statistik över narkotikadödlighet.

Samtidigt rapporterar SVT idag att fentanyldödligheten minskat hittills i år till följd av att polisen lyckats stänga ner tio hemsidor som sålt fentanyl.

– Vi har lyckats störa ut dem och skapat oro i leden för de som bedriver sån här verksamhet, säger Stewe Alm, narkotikaexpert på NOA till SVT Nyheter.

Mer från Accent