Få barn till missbrukare får hjälp

Av: Pierre Andersson

Bara en liten bråkdel av alla barn som lever med föräldrar som dricker för mycket nås av kommunernas stödgrupper. ”Det är allvarligt att det är så få som får hjälp” säger Catharina Sandberg, ordförande i Junis.

I dag släpper IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, för nionde året i rad en rapport om kommunernas stöd till barn som växer upp i en familj där det dricks för mycket alkohol. Enligt rapporten är det idag omkring 500 000 personer i Sverige som har ett riskfyllt drickande – och många av dem har barn.

Sedan Junis började med rapporterna 2005 har kommunerna blivit bättre på att erbjuda stödgrupper för barn till missbrukare. Då var det 57 procent som svarade att de har sådana grupper, nu är motsvarande siffra 85 procent.

Trots att antalet stödgrupper vuxit är det fortfarande bara en liten del av barnen som hittar till dem. Junis beräknar att endast 1,6 procent av alla barn till alkohol- eller narkotikaberoende föräldrar får hjälp i någon av kommunernas stödgrupper.

– Vi ser allvarligt på att det är så få barn som får hjälp. Kommunerna har resurser och på många håll har även antalet stödgrupper ökat, men barnen hittar inte dit, säger förbundsordförande Catharina Sandberg i ett uttalande.

Pierre Andersson

Not: Läs mer och ladda ner rapporten här.

 

 

Dela artikeln:
0