Vinklubbar

Efter IOGT-NTO:s anmälan: färre erbjuder hemleverans av vin

Färre aktörer levererar alkohol hem till privatpersoner efter IOGT-NTO:s polisanmälan och statens utredning. Från flera näthandlare får kunden nu ordna frakten själv.

Nätvinhandeln har påverkats av IOGT-NTO:s polisanmälan och de statliga utredningar som genomförts. Marknaden förefaller nu domineras av tre stora aktörer, svenska Vintjänsten AB, som har flera vinklubbar (Vinoteket, Fine Wine Society, Allt om mats vinklubb och Malmö Aviations vinklubb), danska Winefinder och tyska The Wine Company. Endast av dessa tre kan man beställa vin direkt på webbplatsen och automatiskt få frakten ordnad. Företagen har avtal med ett eller flera stora fraktbolag.

Övriga näthandlare avstår numera från att tillhandahålla frakttjänst. Kunderna får ombesörja frakten själva, även om de får tips på näthandelsbutikens webbplats vart de kan vända sig. Utvecklingen är i linje med utredarens, Jörgen Hettne, förslag som innebär ett krav på att frakten görs av ett oberoende fraktbolag eller av kunden själv.

Flera aktörer har också lagt ned eller sålt sin verksamhet. Ett par är också vilande, sannolikt i avvaktan på domen mot företaget Handlavins ägare som är åtalad för brott mot alkohollagen efter IOGT-NTO:s anmälan.

Antalet köp har inte minskat av det minskade antalet aktörer. Tvärtom ökar internetköpen för varje år. Särskilt stor var ökningen mellan 2012 och 2013. Det visar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, i sina undersökningar.

– Fler studier än vår visar att det blivit vanligare, även om man ska komma ihåg att det är från mycket låga nivåer, säger Håkan Leifman, CAN:s direktör till Accent.

De tre största aktörerna uppger att de betalar svensk alkoholskatt för kundens räkning. Övriga bolag uppmanar kunderna att själva betala in alkoholskatten.

Enligt Håkan Leifman är det dock inte så många som lyder uppmaningen.

– Vi jämför den mängd som beställs via internet, enligt våra undersökningar, med den alkoholskatt som Skatteverket fått in. Det fattas mycket skattepengar. Om nu inte de som svarat missförstått frågan och uppgivit alkohol som de köpt från Systembolaget via internet, säger Håkan Leifman.

Och så kan det säkert vara i vissa fall. Flera vinklubbar säljer inget vin själva utan rekommenderar sorter som säljs på Systembolaget. När man väljer ”Beställ” på klubbens webbsida länkas man vidare till Systembolagets hemsida. Alkoholen som beställts hämtas sedan ut i den Systembolagsbutik man valt. Varan betalas i kassan när den hämtas. Eventuellt kan kunden uppfatta det som en internetbeställning från vinklubben.

Det råder fortfarande oklarhet i lagstiftningen om vad som är tillåtet, men om Jörgen Hettnes förslag går igenom krävs att kunden själv, eller ett oberoende fraktbolag, står för transporten av alkoholen. Det kommer inte att vara möjligt för kunden att hämta varorna på City Gross eller något lager som kan uppfattas som en butik.

Svenska företag kommer inte att få tillåtelse att marknadsföra sina tjänster, vilket däremot utländska kommer att få.

Mer från Accent