Alkohol

Därför polisanmäler IOGT-NTO tre butiker och en städfirma

Idag anmäler IOGT-NTO tre butiker och en städfirma för brott mot alkohollagen. ”Situationen är absurd när en städfirma kan knacka på med vinflaskor i mopphinken”, säger IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt.

I november är det två år sedan IOGT-NTO polisanmälde tio vinklubbar och nätbutiker för brott mot alkohollagen. Nu har man tappat tålamodet på den långsamma hanteringen av frågan och polisanmäler ytterligare aktörer som man menar säljer alkohol olagligt.

De tre butiker som nu anmäls erbjuder samtliga alkohol till sina kunder tillsammans med olika ekologiska produkter. Formellt har man ett samarbete med en utländsk aktör och butikerna skriver på sina webbplatser att man i samarbete med ett annat bolag bara ”förmedlar tjänsten”. I en av butikerna kan den som beställer vin eller öl senast på söndagen får det levererat med de vanliga varorna på onsdagen.

– Deras paroll är att du kan beställa, hämta och betala vin och öl direkt i din ekobutik, säger Annika Myhre, förbundsjurist på IOGT-NTO. Hela grejen är att det bara är Systembolaget som får sälja alkohol i Sverige.

Dessutom anmäls en städfirma för brott mot alkohollagen. Städfirman har profilerat sig med att erbjuda extratjänster: Färska blommor eller nybakt bröd kan vänta på dig när du kommer hem till din nystädade lägenhet. Eller ett par flaskor vin.

– Här vet vi inte så mycket om detaljerna, säger Annika Myhre. Av informationen på deras hemsida framgår varken hur betalningen sker eller hur man löser det här med ålderskontroll.

”Absurd situation”

Anna Carlstedt, ordförande i IOGT-NTO, menar att situationen med alkoholförsäljningen vid sidan av Systembolaget har blivit absurd.

– Vi gör den här anmälan för att visa det, säger hon. Vi har en alkohollagstiftning som säger att Systembolaget har ensamrätt på alkoholförsäljning samtidigt som en städfirma kan knacka på med vinflaskor i mopphinken.

Chefen för IOGT-NTO:s påverkansavdelning, Linda Engström, är inne på samma linje.

– Vi vill visa hur snett vi har hamnat. Olika aktörer med vinstintresse utmanar ständigt reglerna och tolkningen av lagen. De här fyra aktörerna tycker vi bryter tydligt mot lagen.

Linda Engström menar att det behövs en tydligare lagstiftning, och det snabbt.

– Maria Larsson har varit tydlig med att lagen behöver bli bättre, men lösningen måste komma snabbt. Vi vet att både Norge och Finland har hittat sätt att reglera det här så att de kommersiella aktörerna försvinner ur bilden. Sverige bara tittar på och det har vi tröttnat på.

”Inte lagstiftarens avsikt”

De butiker, vinklubbar och näthandlare som börjat sälja alkohol till svenskar de senaste åren brukar hänvisa till det undantag i lagen som kom till efter den så kallade Rosengrendomen – en lag som gjorde det tillåtet för privatpersoner att beställa alkohol från utlandet och anlita en transportfirma (eller oberoende mellanhand som det står i lagen) för att få hem alkoholen.

– Ja, de här butikerna brukar hänvisa till Rosengren, men lagstiftarens avsikt var aldrig att lagen skulle användas så här, säger Annika Myhre. Tanken var just att man själv skulle kunna göra en beställning från utlandet och själv fixa en transportör. Här tillhandahåller de hela kedjan, och på köpet tappas all kontroll och tillsyn. Vi anser att det man i praktiken håller på med är detaljhandel, och det får bara Systembolaget syssla med.

Anmälningarna mot de tre ekobutikerna och städfirman vilar på samma juridiska grund som den anmälan Systembolaget gjorde mot City Gross i somras. Annika Myhre pekar också på de anmälningar IOGT-NTO gjorde mot ett antal vinklubbar för snart två år sedan.

– Det verkar inte hända någonting med den utredningen och genom det här hoppas vi kunna påskynda den något. Det vi vet är att det pågår en förundersökning kring olovligt anskaffande av alkoholdrycker och olovlig försäljning, men den verkar inte vara så högt prioriterad.

Se också: ”Departementet: Ambitionen är att täppa till lagen”

Mer från Accent