E-handel

Carl B Hamilton: ”Kommersiella krafter måste bort från näthandeln”

Bort med de kommersiella krafterna från e-handeln, håll Systembolagets kunder på gott humör och fortsatt arbete med politisk opinionsbildning. Det var tydliga signaler från Carl B Hamilton (FP) och Lars-Axel Nordell (KD) när de frågades ut av Linda Engström vid ett seminarium på Almedalen i går.

Vid ett seminarium i Almedalen frågade Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO, ut Karl Axel Nordell, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, och Carl B Hamilton, riksdagsledamot för Folkpartiet, om deras syn på näthandeln med alkohol.

Båda är engagerade i alkoholfrågor. Lars-Axel Nordell sitter i kulturutskottet men är ersättare i socialutskottet och ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp. Carl B Hamilton är främst engagerad i ekonomiska frågor, men är också ledamot i Systembolagets styrelse.

Båda är också bekymrade för utvecklingen och anser att något måste göras mot e-handeln. De hyser gott hopp om att den snabbutredning som regeringen tillsatte i januari ska presentera bra förslag när den läggs fram nästa vecka.

Carl B Hamilton påpekar att hotbilden mot Systembolaget ändå är stor.

– Det är väldigt stora pengar det handlar om. Systembolaget säljer för ungefär 25 miljarder per år, utan någon reklam. Det är många som vill omkullkasta monopolet och få del av kakan, säger han.

Han varnar för att hoten kommer att fortsätta.

– Tro inte att det tar slut och bli inte upprörda över att ensamrätten utmanas, när det är så stora pengar med i spelet, utan ta med det i beräkningen och ha en beredskap för det, uppmanar han publiken.

Karl-Axel Nordell säger att teknikutvecklingen har inneburit nya utmaningar.

– Hela teknikutvecklingen med internet och TV-kanaler som sänder från utlandet hade vi aldrig kunnat förutsäga. Självklart ska svenska regler gälla i Sverige, säger han.

Carl B Hamilton befarar att stödet för Systembolaget är bräckligare än det verkar.

– Även om en stor majoritet tycker att Systembolaget är bra är det många som tycker att vi borde tillåta vinproducerande gårdar att sälja sitt vin. Det är ett stort pedagogiskt problem att försöka få dem att förstå att det inte är förenligt. Jag tror att mat och vin ihop, som City Gross håller på med är en betydligt mycket större utmaning än vi kan föreställa oss. Jag tror inte att den positiva opinionen för Systembolaget är fullt så stabil som vi kanske tror, säger han.

Linda Engström undrar om Kristdemokraterna är nöjda med sina åtta år som ansvariga för alkoholfrågorna.

– Jag är stolt men inte nöjd, svarar Lars-Axel Nordell. Jag tycker att Maria Larsson har gjort ett bra jobb, men det är lite trögt och tar sin tid när processen ska tröskas igenom. Sedan är vi beroende av att få andra partier med oss. Utredningen som kommer nästa vecka ser jag mycket fram emot, säger han.

Linda Engström vill veta om effekterna av den alkohollag de båda varit med om att anta har blivit som de tänkt.

– Näthandeln har ökat med 300 procent. Även om det är från en väldigt låg nivå är det en indikator på att det kan bli problem. Näthandeln kunde vi inte förutsäga, så här bör lagen kanske justeras, säger Lars-Axel Nordell.

– Den tekniska utvecklingen gör lagen obsolet, men det är ju inte unikt för vårt område. Det händer hela tiden att lagar måste anpassas efter verkligheten. Men i det här fallet gäller det att agera snabbt. Inte bara för att e-handeln ökar, utan för att marknadsföringen ökar och ändrar karaktär, säger Carl B Hamilton.

Lars-Axel Nordell tror inte att e-handeln går att stoppa.

– Men den borde kunna begränsas, säger han.

Carl B Hamilton hävdar att det är nödvändigt att få bort de kommersiella krafterna.

– Det är förbudet mot kommersiell förmedling man borde sikta på. Det är den kommersiella delen och marknadsföringen som man måste komma åt. Själva privatimporten bekymrar jag mig inte så mycket för, säger han.

Carl B Hamilton uppmanar till fortsatt engagemang.

– Det är inte slut för att en utredning läggs fram. Utredningen ska ut på remiss och i bästa fall kommer ett förslag till Riksdagen våren 2015. Det gäller därför att hålla trycket uppe för att pressa regeringen att ta fram ett bra förslag, säger han.

Lars-Axel Nordell håller med och hävdar att folkrörelserna har en viktig roll att spela.

– Remissvar är viktiga, särskilt om många pekar åt samma håll. Så känn er viktiga, säger han.

Mer från Accent