Politik

Cannabis som laglig medicin – nu i Sverige

För första gången har privatimport av cannabisämnet THC tillåtits i Sverige. Över hela Europa blir nu cannabinoider allt vanligare för medicinska ändamål. Och flera företag ligger i startgroparna för en helt ny marknad.

Det var en liten provokation som han utförde på Arlanda.

När Joakim Hedström gick genom tullen i maj 2010 hade han förmodligen ingen stoppat honom om han gått i den gröna filen.

Men istället gick han mot rött, tog upp sin väska framför tulltjänstemännen och lade fram en liten flaska:

– Det här är min medicin.

Flaskan innehöll tio milligram av någonting med namnet Dronabinol. Joakim Hedström visade upp sitt intyg från en läkare i Köln, apotekskvittot och allt annat som styrkte hans rätt att ha med sig medicinen.

Tillåtet att ta med sig medicin inom EU
Det brukar inte vara några konstigheter. Enligt Schengenfördraget får EU-medborgare ta med sig medicin över gränserna, under förutsättning att det är för personligt bruk och inte motsvarar mer än 30 dagars förbrukning.

Men det här var ingen vanlig medicin. Dronabinol består av oljebaserad, syntetisk THC. Det är den psykoaktiva substansen i cannabis. Och enligt svensk lag är cannabis en ”allmänfarlig drog utan medicinskt värde”.

Joakim Hedström håller inte med. Han fick diagnosen ADHD för tre år sedan. Han lider dessutom av svår migrän och har fått alla tänkbara läkemedel utskrivna. Atarax, Cipramil, Concerta, Fluoxetin, Lergigan, Propavan, Remeron, Seroxat, Sobril, Stesolid, Theralen, Zoloft och Zyprexa – hans medicinhistoria är som ett FASS i miniatyr. Ingenting har hjälpt. Utom marijuana.

Blev klar och fokuserad av cannabis
Joakim Hedström var 24 år gammal när han testade första gången. Det var hemma hos en kompis, och någonting konstigt hände. När alla andra blev slöa och likgiltiga blev Joakim klar och fokuserad.
Det här var någonting han skulle komma ihåg.

Och nu står han här i tullen. Tulltjänstemännen anser inte att han har gjort sig skyldig till smuggling. Så de tillkallar polisen. Och han delges misstanke om narkotikabrott. Det blir början på en tvist som ska pågå i ett halvår.

Cannabis som medicin är lite mindre kontroversiellt i vissa andra länder. Utanför den holländska staden Groningen arbetar en före detta grönsaksodlare med ett litet företag som hoppas att marknaden snart börjar växa ordentligt.

När Tjalling Erkelens öppnar dörren till sin lada väller en doftvägg av marijuana ut genom dörren. Det är skördetid.

– Men det är inte odlingen som luktar. Det är torkningen, förklarar han.

Skörden sorteras i Bedrocans fabrik i Holland.

Där doften är som starkast sitter Tjallings fru Wupke tillsammans med två kompisar. Alla är klädda i vita rockar och har håret instoppat i plastpåsar.

Skördar plantor som extrajobb
Kvinnorna skickar marijuanaväxter mellan sig. De klipper av kvistar, finfördelar och fixar till blommorna.

Alla tre är hemmafruar och jobbar på timmar. Ett bra sidojobb, menar de. Det är nära hem och man kan komma och gå lite hur man vill. När allt är färdigansat stoppar de ner det i plastpåsar, väger och lägger till, väger och tar bort, tills det är exakt 250 gram i varje förpackning.

Det är mer folk än vanligt i ladan. I köket sitter en man i kostym och äter plastförpackad Goudaost medan han antecknar i ett block.

Bedrocan har monopol på medicinsk marijuana
Det är Doktor Marco van Der Velde. Han har kört ända från Haag för att se till att hans lilla projekt går som det ska – och för att lägga en ny beställning på 64 nya påsar – 16 kilo marijuana.

Doktor Marco van Der Velde.

Bedrocan har nu monopol på medicinsk marijuana i Holland. Och inte bara här. I takt med att allt fler patienter i Europa får rätt till cannabis som medicin levereras företagets produkter även till Tyskland, Finland, Italien och ett par andra länder.

– Jag brukar säga till patienter som tror att marijuana kan vara bra för dem: testa det ett litet tag. Funkar det inte så funkar det inte. Men för de här patienterna är det absolut värt ett försök, säger Marco van der Welde.

Marijuana – en historisk medicin
Marijuana användes länge som medicin i västvärlden. Men i slutet av 1800-talet började användandet gå ner.

Mannen bakom det var den skotske läkaren Alexander Wood, som 1853 publicerade artikeln ”A New Method for Treating Neuralgia by the Direct Application of Opiates to Painful Points”.

Den nya metoden bestod av att spruta in bedövningsmedel genom en kanyl. Injicerat morfin förmodades vara riskfritt och omöjligt att bli beroende av. Den förhoppningen grusades när Alexander Woods fru på egen hand administrerade en för stor dos morfin, och blev först i världen av att dö av en drogöverdos.

Injicering av morfin blev populärt
Men användningen av injiceringsnålarna tog snabbt fart. Och därmed drabbades marijuana av en svåröverstiglig konkurrensnackdel. Eftersom hampaprodukter var svårlösliga i vatten gick de heller inte att injicera. Under slutet av 1800-talet utvecklades även syntetiska droger som aspirin, kloralhydrat och barbiturater. De var mer kemiskt stabila än cannabisprodukter, och därför mer pålitliga. Kunskapen om marijuana som medicin föll i glömska.

THC har anti-inflammatoriska egenskaper
Men sedan 1960-talet har cannabis sakta men säkert letat sig in i läkekonsten. Forskare har lyckats isolera THC, den mest kända kemikalien i växten, och har kommit fram till att CBD, som också förekommer i växten, har anti-inflammatoriska och antipsykotiska egenskaper.

Ett genombrott har varit upptäckten av signalsubstansen anandamid, ett ämne i människokroppen som beter sig ungefär som THC, även om det bryts ner betydligt snabbare.

Femton amerikanska stater tillåter medicinsk marijuana, påhejade av amerikanska läkarsällskapet, och Bedrocan har inte bara kunder från Holland. I Tyskland, Italien och Finland börjar läkare också få upp ögonen för den holländska produkten.

– Men det går lite långsammare än vi har trott, säger Marco Van der Welde. För något år sedan anordnade vi ett föredrag, där bara åtta läkare dök upp.

Säkrare med statlig odling
Det har gått lite drygt ett decennium sedan den holländska regeringen beslutade sig för att börja odla marijuana. Anledningen var en misstanke om att många holländare redan använde drogen som medicin, för att bota hungerproblem, smärta eller viss ångest. Problemet var att de här människorna inte visste vad de fick.

– Ur en medicinsk synvinkel är det en katastrof. Tänk dig att gå på en medicin och varje dag tvingas variera dosen slumpmässigt. Dessutom är det vanligt att de här människorna samtidigt går på andra mediciner. Om man inte berättar det för sin läkare kan kombinationen bli farlig.

Marijuanan innehöll glas och svampar
Ett test av det gräs som såldes i landets coffee-shops bekräftade även några andra av Marco van Der Weldes farhågor. Produkterna innehöll allt från glas till bekämpningsmedel och svamp.

Men hur skulle myndigheterna göra? Ett alternativ var att kopiera ett försök i Kanada, där universiteten fick ta över beslagtagna plantor för att forska/göra medicin av dem.

Alldeles för oproffsigt, ansåg Marco van Der Welde. Lösningen blev att lägga ut odlingen på entreprenad. Ska det göras, ska det göras ordentligt.

– Ingen har fått odla marijuana på det här sättet förut.

Till skillnad från andra monopolister kan Tjalling inte sätta priser hur som helst. Hur mycket de tar per gram är en företagshemlighet.

– Men jag kan säga så här: Vi hade fått betydligt mer betalt om vi hade sålt det till en coffee-shop

Finns flera läkemedel som baseras på marijuana
Även andra företag arbetar med cannabisbaserade läkemedel, om än inte i form av vanlig marijuana. Det brittiska företaget GW Pharmaceutical har exempelvis utvecklat munsprayen Sativex.

Det finns en möjlighet för svenska läkare att ansöka hos Läkemedelsverket om licens att skriva ut cannabisbaserade mediciner. Det är dock ovanligt. Av 55 000 ansökningar under 2009 handlade 34 om cannabisläkemedel. Då i form av Sativex och Marinol, två av de vanligaste cannabis­läkemedlen utomlands.

– Jag tror att vi kommer att få se mer av de här preparaten på marknaden i Sverige så småningom, säger Hans Sjögren, som är överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Enligt honom används medicinerna främst för att lindra olika smärttillstånd.

– Om man tar bort alla politiska förtecken är det inget underligt. Det är klart att det finns en viss missbruksrisk, men redan nu tillåter vi exempelvis morfin, som är betydligt mer beroendeframkallande.

Joakim Hedström försökte ta kontakt med några av de svenska läkare som skrivit ut medicinerna, men de som svarade menade att det var svårt eftersom han inte bodde i deras upptagningsområde.

Så till sist tog han saken i egna händer.

Åtalet lades ner
Och efter en förundersökning som tog sex månader att genomföra fick han till sist besked om att åtalet var nedlagt.

Skälet är, enligt beslutet, att man ”inte kan förvänta sig en fällande dom. Accent har sökt åklagaren Lena Westling på Norrorts åklagarkammare i Stockholm, men hon har inte velat kommentera ärendet.

Karin Jansson, som är handläggare för ärendet på Läkemedelsverket, menar att lagen är ”luddig” och att osäkerheten knappast har skingrats med det senaste beslutet.

– Det hade varit bra om det här hade prövats i domstol, säger hon.

Vad det innebär för andra svenskar är alltså oklart. En möjlig tolkning är att det nu även är öppet att importera Bedrocan, alltså helt vanlig marijuana eftersom det, likt Dronabinol, skrivs ut av läkare i andra EU-länder.

Ansvariga statsrådet, barn- och äldreminister Maria Larsson (kd) har vid flera tillfällen sagt att hon inte vill att cannabisläkemedel ska bli lagliga, men hon har inte velat kommentera saken.

– Hon kan inte lägga sig i enskilda rättsfall, säger hennes pressekreterare Niclas Thorselius.

Syntetiska läkemedel är okej
Per Johansson, generalsekreterare för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, tycker att det är viktigt att skilja på cannabis och cannabis. Syntetiska läkemedel är okej, tycker han. Men vad Bedrocan håller på med tycker han är ”voodoo”.

– Om det är ett inregistrerat läkemedel har jag ingenting emot det. Men att röka vanlig marijuana som medicin är bara sanktionerat kvacksalveri. Att inandas röken från brinnande löv är inte ett säkert sätt att inta medicin.

Fick tillbaka sin cannabismedicin
Några dagar efter att åtalet lagts ned fick Joakim Hedström ett rekommenderat brev. Det var hans Dronabinolflaska.

– Det är en stor lättnad. Jag har kämpat för det här så länge. Och som jag förstår det innebär det här att jag kan åka tillbaka och hämta mer medicin när den här flaskan är slut, säger Joakim Hedström.

Han har nu inlett sin behandling, och har även kommit i kontakt med en svensk läkare som ska hjälpa honom att utvärdera försöket. Än så länge är det för tidigt att säga hur stor effekt medicinen har, men lite har han märkt.

– Den hjälper helt klart. Det är stor skillnad på mig under dagen, jämfört med när jag har tagit dropparna på kvällen. Den lugnar ner kroppen och får mig att sova. Men den är inte lika kraftfull mot migränen som jag hoppats.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent