Cannabis ger hjärnskador

Långvarigt cannabisbruk ger bestående skador på hjärnan. Det visar en ny studie från Nya Zeeland. Resultatet är särskilt bekymmersamt med tanke på att fler och fler ungdomar tror att cannabis är ofarligt.
Av: Eva Ekeroth

Enligt en artikel publicerad i forskningstidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, PNAS, visar färska rapporter att fler och fler unga tror att cannabis inte skadar hälsan.

Tvärtom visar det sig nu att den som röker cannabis under en längre tid får neuropsykologiska skador som sänker deras IQ och försämrar inlärningsförmågan ända upp i vuxen ålder.

I studien har forskarna följt 1 037 ungdomar från Dunedin på Nya Zeeland. De har genomgått en neuropsykologisk test vid 13 års ålder, därefter har intervjuats om sina drogvanor vid ett antal tillfällen för att sedan göra om testet vid 38 års ålder. Forskarna har då kunnat se en försämring i resultaten, större ju längre och intensivare bruket varat.

Den danska nättidskriften Videnskap.dk har bett Anders Gade, lektor i neuropsykologi på Københavns Universitet, kommentera studien.

− Det här är några av världens ledande hjärnforskare som tidigare har levererat banbrytande resultat. Man kan lugnt utgå från att de kontrollerat sina uppgifter noga. Det är första gången en så omfattande undersökning visar att intelligensen tar varaktig skada om man röker cannabis som tonåring, säger han till Videnskab.dk.

Studien visar att minnet försämras och intelligenskvoten faller markant. Det blir också svårare att planera och göra flera saker samtidigt.

Hos dem som börjat röka före 20 års ålder, och rökte flera gånger i veckan, sjönk intelligenskvoten med mellan 6 och 8 poäng.

− Forskarna har forsökt se om det är några delar av den mätbara intelligensen som tar mer skada än andra, men det ser ut som om cannabis skada brett när hjärnan fortfarand håller på att utvekcklas, säger Anders Gade.

Han säger att tidigare forskning har visat att missbruk av kokain, amfetamin och ecstasy kan ge betydande kognitiva defekter, men att det tidigare inte gått att visa att det även skulle gälla cannabis.

− Därför är jag överraskad av den nya undersökningen, men den er så välgjord och omfattande att jag tror på den, säger han.

Forskarna bakom studien kommer från King’s College i England, University of Otago i New Zealand og Duke University i USA.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0
  • Den anonyma med vett

    De beror ju på att kroppen inte växt klart men när du väl växt klart har de ingen påverkan alls på kroppen förutom att du får dåligare minne och cannabis används till minst 200 sjukdomar. De skapar inte cancer eller nåt liknade de är till och med bevisat. Alla vorde titta på the union alla har blivit för korrupta av media nu för tiden. Och cannabis anses mindre farligt en alkohol och cigg. Enligt min version vorde ni förbjuda alkohol och legalisera cannabis. Alla har blivit hypnotiserade av dagens media.

  • Den som röker

    Och här har vi en annan artikel från PNAS som pekar på motsatsen, har ni tagit upp den med?

    http://www.pnas.org/content/110/11/4251.abstract?sid=a2a9d9b7-26b9-4de9-bd56-96e489371ba3

    Jag har rökt cannabis sen jag var 17, rätt mycket, speciellt de senaste åren (cirka 1-2 gram om dagen). Idag är jag 23. Jag är definitivt mer intelligent än gemene man och har eget företag – är självlärd kunskapsarbetare. Jag anser mig själv vara motbeviset till att man blir korkad eller omogen av Cannabis – även om jag känner många Cannabis-brukare som är både korkade och omogna, men det är oftast korrelerat med lägre socieekonomisk status i min erfarenhet (rört mig i många olika samhällsskikt).