alkoholnormen

Så säljs bostäder, yoga och religion med hjälp av alkohol

Alkohol dyker upp i allt fler oväntade sammanhang: bubbel vid lägenhetsvisningar och husköp, gin-yoga och "psalmer och öldrickning" i svenska kyrkans regi, är några exempel.

Att häva öl och gin i samband med yoga är en ny företeelse som dykt upp på senare tid. ”Psalmer och öl” på en bar, som Svenska Kyrkan i Iggesund nu bjuder in till, är ett annat fenomen där alkohol introduceras.

Bland märklarfirmor, framför allt i storstäderna, skapar mäklare en happening kring lägenhetsvisningar, ibland genom att bjuda på bubbel och tilltugg. Veronika Oskarsson,  mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling, berättar att de serverat bubbel och sushi på en exklusiv visning i Stockholm.

– Det var ett väldigt speciellt tillfälle och en speciell förening, där man bland annat har en restaurang i huset och stora sociala ytor som lämpar sig för mingel. Vi valde att servera bubbel och hade naturligtvis även alkoholfria alternativ, säger hon till Accent, och fortsätter.

– Vi såg detta som ett sätt att lyfta visningen och öka mervärdet för spekulanterna. Vi tycker att det blev väldigt lyckat.

Det ger fler visningsbesökare och ökar chansen att försäljningen blir riktigt framgångsrik.

Veronika Oskarsson. Foto: pressbild

Enligt Veronika Oskarsson är det vanligare att Erik Olsson Fastighetsförmedling har korvvagn där man serverar varmkorv än att de serverar alkohol.

– Visst är det så att trenden går mot events och happenings vid visningar. Det ger fler visningsbesökare och ökar chansen att försäljningen blir riktigt framgångsrik. Vi inspireras av internationella mäklarfirmor, där detta är betydligt vanligare än i Sverige och det tycker jag är jättebra.

Det tycks även bli vanligare att mäklarfirmor ger köpare alkohol som inflyttningspresent. Husköparen och IOGT-NTO-medlemmen Dennis Greve berättar:

– Vi fick bubbel av båda våra mäklare, de vi köpte av och sålde med. När vi flyttade in i vårt nya hus stod det en flaska bubbel i kylskåpet. Och när vi skrev på avtalen med de som köpte vår lägenhet fick vi varsin flaska Bjurforsmärkt bubbel, säger han.

Bubbel är så förknippat med glamour och firande. Men det är ju så sjukt.

Dennis Greve tycker att det är ”helt sjukt”, men han är inte förvånad.

– Tyvärr blev vi inte förvånade. Bubbel är så förknippat med glamour och firande. Men det är ju så sjukt. Jag tänker på alla de kamrater som lever med ett missbruk, som ständigt utsätts för alkoholnormen, på det här viset och i alla andra sammanhang. Det är riktigt tröttsamt. Det tar udden av det man vill fira, och så blir man förbannad på rådande samhällsnormer i stället, säger han och berättar att de i stället köpte alkoholfritt och firade med.

Kul hoppas Zack Lindahl, präst i Enånger-Njutångers församling, att det ska bli i Iggesund när församlingen den 31 oktober bjuder in till ett firande av reformationen som fyller 500 år, med ”öl och psalmer”. Firandet sker på en lokal restaurang.

– Vi tyckte att det skulle vara roligt att fira reformationen på äktlutherskt vis genom att sjunga älsklingspsalmer och dricka öl eller alkoholfri dryck på en trevlig restaurang, säger Zack Lindahl.

I det här sammanhanget känns det självklart att alkohol serveras eftersom det är i linje med den lutheranska traditionen.

Han ser inte initiativet som något märkligt, utan menar att det är i luthersk tradition att njuta av öl och vin på ett måttfullt sätt, och att det måste finnas plats för psalmer på andra ställen än i kyrkan.

Att lyfta fram öl i marknadsföringen av firandet av reformationen ser han som positivt, eftersom Martin Luther själv var en livsnjutare som tyckte om gott sällskap, god mat, dryck och musik, säger han.

– Den som inte gillar detta eller har problem med att vistas i miljöer där andra dricker kan ju välja att avstå från att gå, säger Zack Lindahl.

– Man kan känna sig exkluderad i många sammanhang av olika skäl, men det är ju upp till var och en om man vill komma just hit. Detta är bara en av många saker som vi gör. I det här sammanhanget känns det självklart att alkohol serveras eftersom det är i linje med den lutheranska traditionen. Och det är ju reformationen vi firar.

Han berättar att intresset för evenemanget är stort. Men att det också blivit negativa reaktioner.

– Det är från folk som inte gillar att dricka. Jag respekterar att man kan ha olika syn på alkohol, men vi står för en luthersk syn som innebär att öl och vin är skapade av gud och till för att avnjutas. Man måste ju inte komma till firandet om man inte vill, säger Zack Lindahl.

Mer från Accent