Brons till Sverige i EM

Av: Accent
Foto av Emma Dusics och hunden Theo

Emma Dusics och hunden Theo ingick i det svenska bronsteamet. Foto: Tullverket

Tullverkets narkotikasökhundar tog brons i EM i Österrike igår. Det är Sveriges bästa placering på de sju år tävlingen hållits.

Emma Dusic och Frida Martinsson och hundarna Theo och Toby från Tullverket representerade Sverige.

– Jag är väldigt stolt över våra hundförare, hundar och hela det svenska laget, säger generaltulldirektör Therese Mattsson. De har gjort en strålande insats nere i Österrike och hållit både Sveriges och Tullverkets fana högt.

Tävlingen består av olika delmoment. Hundarna ska bland annat hitta 5 gram marijuana vid en husrannsakan på högst 10 minuter, 5 gram cannabis i en rad av åtta lådor som ska symbolisera bagage, 5 gram heroin gömt på en av två lastbilar på högst 12 minuter och 10 gram kokain i en personbil.

Slutligen ska ekipaget bevisa att de kan samarbeta. Sista deltävlingen är därför lydnad och består av delmoment som till exempel hunden på kommande ska lägga sig ned när man går, att hunden på kommando ska springa framåt och komma tillbaka. Hunden ska också hoppa över hinder, gå balansgång, ligga på plats i 5 minuter och inte skrämmas av skott.

Varje deltävling kan ge max 100 poäng. Frida Martinsson fick totalt 477 av 500 poäng, och Emma Dusics totalpoäng blev 458 av 500 möjliga. Vinnare av tävlingen blev värdlandet Österrike med Tjeckien som tvåa.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0