Brittiska läkare kräver åtgärder mot alkohol

Nu ger sig brittiska läkare in i alkoholpolitiken. I en debattartikel i The Lancet skriver de att politikerna måste ta sitt ansvar och vidta åtgärder mot alkohol. Misslyckas de med alkoholpolitiken kommer 210 000 britter att dö i förtid de närmste tjugo åren.

Dr Nick Sheron, chef för avdelningen för klinisk hepatologi vid the University of Southhampton, skriver tillsammans med några kollegor att cirka 77 000 personer skulle kunna räddas från att dö av leverskador med en bättre alkoholpolitik. Räknar man in alla alkoholrelaterade dödsfall skulle det kunna röra sig om 210 000 britters liv hävdar författarna. De grundar sina antaganden på jämförelser med länder som Nederländerna, Sverige, Australien, Nya Zeeland och Norge.

I artikeln föreslår de att regeringen ska gå ifrån den frivilliga överenskommelse de har med alkoholindustrin och i stället lagstifta mot sådant som extrapriser och erbjudanden eller om minimipriser. Alkoholmissbruket ökar i Storbritannien och kostar sjukvården ungefär 2,3 miljarder pund per år. Alkoholrelaterade leversjukdomar står för en fjärdedel av dödsfallen. Nick Sheron och hans kollegor menar att hur många som kommer att dö i förtid beror på vilken alkoholpolitik regeringen fattar beslut om.

– Vi har sett flera exempel från andra länder på att dryckesvanor verkligen kan förändras. Regeringens utmaning är nu att påbörja processen genom ny alkoholstrategi, säger en av författarna till  BBC.

”Vi välkomnar de signaler som tyder på att regeringen överväger evidensbaserade strategier som prisökningar, begränsad tillgänglighet och att förbud mot alkoholreklam som riktar sig till unga. Allra viktigast är premiärministerns uttalande för minimipriser”, skriver Nick Sheron och hans kollegor i artikeln.

“Om vi ska kunna förbygga alla dessa onödiga dödsfall ligger helt i regeringens händer, skriver de. Effektiv alkoholpolitik ger resultat snabbt, och en effektiv alkoholstrategi som implementeras nu skulle medföra en rejäl minskning i antalet döda inom två eller tre år. Anser sig regeringen verkligen ha råd att strunta i en åtgärd som skulle ha sådan positiv effekt på brottslighet, produktivitet och hälsa?”

Eva Ekeroth

Mer från Accent