Bör tonåringar bjudas på alkohol hemma?

Av: Jenny Stadigs

FÖR OCH EMOT. Efter att drottning Silvia avslöjat att hon bjöd sina barn på vin hemma när de var tonåringar tog debatten fart runt om i landet. Det finns argument både för och emot att bjuda tonåringar på alkohol hemma.

FÖR

Mattias Svensson, redaktör på det liberala magasinet Neo. Har skrivit boken ”Glädjedödarna – en bok om förmynderi”, som bland annat tar upp alkohol och lagar.

”Folk börjar oftast dricka alkohol i 15–16-årsåldern, och det är väl ganska lagom. Vi har ju betydligt högre åldersgränser för alkohol i samhället, men de åldersgränserna tycker jag att föräldrar kan och bör strunta i – det är ju deras barn. 
Jag vet att det finns statistiska samband mellan att bjuda sina tonårsbarn på alkohol hemma och ökat berusningsdrickande, men man övertolkar gärna statistiska samband och använder dem för att slå varandra i huvudet med i debatten.
Jag tror att föräldrar överför både bra och dåliga alkoholvanor till sina barn – och i den mån de kan ska de ju låta bli att överföra de dåliga.”

EMOT

Sven Bremberg, läkare och ansvarig för hälsofrågor som rör barn och ungdom vid Statens folkhälsoinstitut. Har gjort en översikt av studier av att bjuda på alkohol hemma.

”Teoretiskt sätt skulle man ju kunna spekulera i att ett glas vin hemma lär tonåringarna att dricka med måtta, men sedan gäller det ju att gå ut och ta reda på hur det verkligen förhåller sig.
Vår översikt av studierna inom det här området visar att det bara finns två studier som uppfyller rimliga vetenskapliga krav, och båda de studierna pekar på att risken för att tonåringar ska dricka mycket med sina kompisar ökar om föräldrarna bjuder på alkohol hemma.
Det finns alltså ett gott vetenskapligt stöd för att föräldrar inte bör bjuda tonåringar på alkohol hemma.”

Jenny Stadigs

Dela artikeln:
0
 • monica ståhl

  Min åsikt är att här har föräldrarna chansen att överföra vanan att inte dricka alkohol genom att själva avstå från att dricka alkohol under barnens/ungdomarnas uppväxt

  • Sofie

   Så fint Monica! Det hade jag uppskattat under min uppväxt! 🙂 Själv avstod jag från alkohol för det mesta under mina tonår – trots att det hemma, med 2 föräldrar med knepigt förhållande till alkohol, fanns obegränsat med möjligheter att testa för mig. För mig var det bara idioter (som dem) som drack och jag var minsann ingen idiot!

   Många anser att det är ok att bjuda på öl, vin osv om man som förälder har ett sunt förhållningssätt, för att man fungerar som en förebild och att detta är viktigt. Problemet blir då alla de (och de är MÅNGA) som inte har ett sunt förhållningssätt till alkohol förstår inte detta. I ett aktivt alkoholberoende har man inte möjlighet att förstå detta, det går inte! Det finns inga sunda gränser. Att gå ut och lära dessa personer att lära sina barn att dricka sunt slutade för mig med föräldrar som skulle lära mig att tåla alkohol. Det var så de tolkade budskapet. De trodde verkligen att det var det bästa att lära sitt barn ett sunt förhållande till alkohol. De tyckte sig ta sitt ansvar på allvar.

   (vill tillägga att mina föräldrar är prydliga, sköter sitt jobb osv och på ytan ter sig allt perfekt, trots att de aldrig skulle klara en vardag utan alkohol. För dem finns inga alkoholrelaterade problem i vår familj. Då det visat sig att jag, till mina föräldrars förtjusning ”tål” mycket alkohol och jag idag förstår hur farligt just det är för att utveckla ett alkoholberoende har jag valt att leva nykter.)

 • Per-Åke Andersson

  Se mina kommentarer på artikeln
  ”Tonårstid” angående forskningsrön.