Bolivia med i USAs och Brasiliens antidrogkamp

Bolivia har kommit överens med USA och Brasilien om att hjälpa till att minska produktionen av illegalt kokain.

USA och Brasilien bidrar med teknik, bland annat utrustning för satellitövervakning av kokaplantor. Det rapporterade BBC i helgen. Bolivia är den tredje största kokainproducenten i världen och den största leverantören till Brasilien. Enligt Bolivias inrikesminister, Wilfredo Chavez, krävde Bolivia som motprestation respekt för traditionen att använda kokablad för medicinska och rituella syften.

− Det här är ett viktigt steg i kampen mot narkotikasmuggling, säger John Creamer, tjänsteman på USAs ambassad i La Paz, till nyhetsbyrån Efe.

Projektets syfte är att öka Bolivias kapacitet att övervaka överproduktion av koka och att stötta vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan länderna.

Bolivias president Evo Morales anklagade 2008 USAs ambassadör och de amerikanska drogstyrkorna för att konspirera mot honom. De utvisades också ur landet.

Bolivias regering rapporterar dock att de fortsatt att bekämpa illegala kokaodlingar och smuggling. De satsar å andra sidan också hårdare på att försvara sin rätt till traditionell användning av koka. En tradition som går många hundra år tillbaka i tiden.

President Morales har själv varit kokaodlare och är ordförande i kokaodlarnas förbund.

Förra året kom Bolivia och Brasilien överens om att Brasilien ska träna och utrusta Bolivianska säkerhetsstyrkor för kampen mot droger. Gränskontrollerna ska också förstärkas. USA och Bolivia har enats om att återupprätta sina diplomatiska förbindelser och återuppta antidrogsamarbetet .

Eva Ekeroth

Mer från Accent