Bistånd

Biståndsorganisationer ser alkohol som utvecklingshinder

Efter flera års lobbyarbete har nu IOGT-NTO fått paraplyorganisationerna Forum Syd och SMR att lyfta upp frågan om alkohol som utvecklingshinder.

Att alkohol är ett utvecklingshinder i många länder som tar emot bistånd har IOGT-NTO vetat länge. I alkoholens kölvatten kommer exempelvis våld, missbruk, dödlighet, ökad risk för HIV/Aids och andra sjukdomar. Men nu har frågan om alkohol som utvecklingshinder lyfts upp även hos paraplyorganisationerna Forum Syd samt SMR (Svenska Missionsrådet), som handlägger biståndsansökningar. Detta tack vare ett framgångsrikt lobbyarbete från IOGT-NTO.

– Vi har under sex års tid arbetat med att få Forum Syd och SMR att arbeta med alkoholfrågor och nu ser vi resultatet av det arbetet, säger Per-Åke Andersson, programsekreterare Alkohol som utvecklingshinder, IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete.

– Vi kände att det var viktigt att det inte bara är vi inom nykterhetsrörelsen som aktivt arbetar med alkohol som utvecklingshinder, utan även andra måste bli bärare av den här frågan,

Per-Åke Andersson berättar att i exempelvis norra och västra Kapprovinsen föds vart elfte barn med FAS (fetalt alkoholsyndrom). Och att kvinnor utsätts för våld på grund av att männen super är i högsta grad en fråga om mänskliga rättigheter. I länder där alkoholindustrin har stora ekonomiska intressen ökar alkoholkonsumtionen bland nya grupper i samhället. En sådan utveckling kan påverka maktstrukturer, folkhälsa, våldsbenägenhet och initiativkraft i negativ riktning och utgöra ett allvarligt utvecklingshinder.

Per-Åke Andersson, Programsekreterare Alkohol som utvecklingshinder, IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete. Foto: IOGT-NTO
Per-Åke Andersson, Programsekreterare Alkohol som utvecklingshinder Foto: IOGT-NTO

– Det är glädjande att se att även andra organisationer nu inser detta och att de beaktar och analyserar alkoholens betydelse i den kontext där de arbetar. Forum Syd, som är en paraplyorganisation för biståndsorganisationer, har i dag en alkoholpolicy, vilket innebär att alla som ansöker om pengar från Forum Syd ska besvara frågor om alkoholens roll i det aktuella projektet. Har en analys gjorts? Hur ska man hantera frågan om alkohol så att det blir ett hållbart projekt? Policyns syfte är att förtydliga hur Forum Syd anser att det civila samhället bör arbeta för att bidra till att alkoholens skadeverkningar minieras, säger Per-Åke Andersson

Han tillägger att även SMR, som har cirka 35 medlemsorganisationer, från och med 2013 har lagt in frågan om alkohol som utvecklingshinder i sina ansökningsmallar, vilket innebär att alla som söker pengar måste analysera och formulera sig kring detta.

– Vi kommer även att ha med frågan om alkohol som utvecklingshinder vid del- och slutrapporteringar från projekten, så att vi ser om den har haft effekt och i så fall på vilket sätt, säger Anders Malmstigen, ansvarig för utvecklingsfrågor på SMR, som tycker att det är bra att alkoholfrågan nu har kommit upp på agendan.

– Vi har länge vetat att alkoholen påverkar samhället negativt på en rad olika plan i våra biståndsländer. Nu arbetar vi konkret med frågan.

Per-Åke Andersson tycker att det känns positivt att organisationerna vill implementera ett nytt ”tänk”.

– Plötsligt har man börjar reflektera kring den här viktiga frågan på olika plan och kan utifrån de nya policydokumenten formulera lösningar eller strategier. Dessutom påverkar det även inom organisationerna. Fler har börjat fundera kring sitt eget förhållningssätt till alkohol, vilket är bra.

Forum Syds generalsekreterare, Annica Sohlström, kommenterar via mejl deras nya alkoholpolicy:

”Forum Syd anser att skadlig alkoholkonsumtion är ett hinder för att uppnå visionen om en rättvis och hållbar värld där alla har makt att förändra. Det är därför viktigt att organisationer i sitt arbete tar hänsyn till alkoholsituationen på de platser där de verkar och inkluderar alkohol i sina kontextanalyser. Viktiga uppgifter för civilsamhället är att informera om riskerna av skadlig alkoholkonsumtion, att verka för en sund alkoholpolitik och att uppmana regeringar att reglera marknadsföringen av alkohol.”

Mer från Accent