Beroendeforskare polisanmäler Kanal 5 för spritprogram

Anders Tengström.
Anders Tengström.

Beroendeforskaren Anders Tengström polisanmäler Kanal 5 för spritlangning till ungdomar i dokusåpan Kungarna av Tylösand. ”Kanal 5 har brutit mot alkohollagen, det erkänner de – det är en plikt att polisanmäla”, säger han.

Dokusåpan Kungarna av Tylösand spelades in i somras och visas just nu på Kanal 5. Programmet – som till stora delar består av alkoholkonsumtion och sex – och har väckt upprörda känslor såväl bland tittare som bland olika experter.

Nu polisanmäler Anders Tengström, beroendeforskare vid Karolinska Institutet, Kanal 5 för spritlangning till ungdomar.

– Jag gjorde anmälan för en knapp timme sedan, säger Anders Tengström när Accent pratar med honom på fredagsmorgonen.

Polisanmälan kommer efter att han i går kväll var med och debatterade spritprogrammet i Svt Debatt.

– Kanal 5 har brutit mot alkohollagen genom att tillhandahålla alkohol till deltagare som är under 20 år. Dessutom är det oklart hur gamla de andra personerna som kommer till huset och dricker är – det vill jag att åklagaren ska kolla på.

Varför är det viktigt att polisanmäla?

– För att det här är ett brott mot den lagstiftning vi som samhälle har bestämt ska finnas på alkoholområdet. Maxstraffet är 4 års fängelse, vilket innebär att det är ett allvarligt brott. Alkohollagen är till för att begränsa skadorna av alkohol. Kanal 5 har brutit mot alkohollagen, det erkänner de – det är en plikt att polisanmäla.

Att brottet sker för öppen ridå i tv anser Anders Tengström gör det än viktigare med en polisanmälan.

– De här människornas liv exponeras. Det handlar om de etiska och moraliska principer ett produktionsbolag måste sätta på en produktion. Flera av dem som deltar är redan alkoholister – konsekvenserna blir orimliga.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag hoppas att en åklagare tar sig an det här och inte lägger ner det. Och det borde de kunna göra, det finns ju bildbevis, säger Anders Tengström.

Dan Panas, presschef på Kanal 5, har inget att invända mot polisanmälningen.

– Det är en polisanmälan vi välkomnar, det är helt klart så att ett misstag har begåtts i produktionsbolagsledet och att de dubbla kontrollerna har brustit. Har det begåtts ett fel som bedöms som straffbart så måste vi ta det straffet.

Vilka dubbla kontroller är det som har brustit?

– Det är ett produktionsbolag som gör programmet och sedan ska det granskas av representanter från kanalen, och det har brustit i både kanal- och produktionsbolagsledet, säger Dan Panas.

Jenny Stadigs

Mer från Accent