Bantningskur med alkohol – populär, men skadlig

Av: Eva Ekeroth

Bantningens upphovsman, William Banting, drack riskabelt mycket rödvin när han ville gå ner i vikt. Sannolikt gjorde det kuren populär, men den som blev av med övervikten riskerade istället alkoholskador.

William Banting var överviktig och ordinerade sig själv en diet som bland annat innebar att han bytte sin tidigare måltidsdryck, öl, mot vin, eller starkvin. Dessutom ingick en eller annan kvällsgrogg. Under en dag drack han en mängd motsvarande tre till sju glas vin. Det skriver Uppsala Nya Tidning idag.

– Banting angav inte hur stora glasen var, men om vi räknar med så kallade standardglas på 15 centiliter innebär det att han dagligen drack alkohol som minst motsvarade knappt en flaska vin och som mest en och en halv. Även när han drack som minst låg det klart över gränsen för riskbruk av alkohol, säger Ingrid Nylander, beroendeforskaren och professor vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap på Uppsala universitet till UNT.

Hon förklarar att den som dricker så mycket som han gjorde löper stor risk att utveckla ett alkoholberoende och att få leverskador och skador på andra organ, framför allt i delar av hjärnan som är viktiga för exempelvis minne, omdöme och beteendekontroll.

Gränsen för riskbruk hos män ligger på ca 150 gram alkohol per vecka och för kvinnor cirka 100 gram.

– Även om Banting helt skippade kvällsgroggarna under en vecka fick han i sig minst 250 gram alkohol. Som mest kan han ha druckit 588 gram alkohol i veckan. Min egen och andras forskning visar dock att sårbarheten för att utveckla beroende och även skador är individuellt mycket olika. En del personer erhåller skador mycket tidigare och vid lägre mängder alkohol än andra, säger Ingrid Nylander till UNT.

Den svenske läkaren Edward Edholm var, enligt UNT, en av de första att marknadsföra Bantings metoder. Han insåg att ett viktigt skäl att kuren fick sådant genomslag var att det ingick stora mängder alkohol.

Han skrev i sin bok ”Bantings kur mot korpulens” som kom ut 1866: ”Frånsett all teori torde i övrigt tillåtelsen med avseende på ett måttligt begagnande av vin och spirituosa i ej ringa mån hava bidragit till kurens vidsträckta spridande… Ett förbud på denna punkt hade just för den publik, som mest behövde metodens tillämpning på sig själv, troligen förefallits som en allt för stor uppoffring”.

Av flera skäl är det dock ingen bra idé att dricka energirik alkohol samtidigt som man försöker gå ner i vikt.

– Små mängder alkohol stimulerar utsöndringen av saliv och magsaft vilket man känner som en aptitretande effekt. Långvarig alkoholkonsumtion kan dessutom genom den ökade magsaftsekretionen i kombination med en irriterande effekt av alkoholen orsaka magsår, säger Ingrid Nylander.

Alkohol kan också påverka kroppsformen.

– Alkohol aktiverar stresshormoner och kan precis som hos personer som under lång tid behandlas med kortison leda till bukfetma och smala armar och ben. Alkohol kan också påverka könshormoner. För män som konsumerar stora mängder alkohol kan hormonförändringarna leda till att de får mer feminina former, till exempel större bröst. Högkonsumerande kvinnor däremot riskerar att få en litet mer manliga drag, säger Ingrid Nylander.

Eva Ekeroth

 

Dela artikeln:
0