Östafrika

Arushakonferensen: ”Håll industrin borta från alkoholpolitiken”

Samverkan utan alkoholindustrin och utbildning är de viktigaste ingredienserna för att lösa alkoholproblemen i Östafrika. Om det enades deltagarna i IOGT-NTO:s konferens i Tanzania.

Under två dagar i Arusha har organisationer och beslutsfattare diskuterat de växande problemen med alkohol i Östafrika. Problem som påverkar och påverkas av fattigdom, hiv och brist på jämställdhet och rättigheter.

− Det krävs en fungerande lagstiftning för att kunna förändra. Processen med att ta fram en en ny lag förhalas ständigt av brist på forskning, korrupta politiker och en stark alkoholindustri i länder som Uganda och Tanzania, säger IOGT-NTOs verksamhetschef Sara Heine, som medverkade i konferensen.

Kenya stod i fokus under konferensen. De antog en ny alkohollag 2010.

− Deras erfarenheter av processen fram till lagen antogs och det pågående arbetet med implementering och tillsyn ingav hopp, men väckte också frågor om hur man löser problemen med illegal, hembränd alkohol som inte går att reglera, säger Sara Heine.

I ett uttalande till pressen säger konferensdeltagarna att man enats om fem rekommendationer:

  1. Agera nu.
  2. Håll alkoholindustrin borta från alkoholpolitiken.
  3. Det finns behov av att genomföra studier av alkoholsituationen i Burundi, Rwanda, Uganda och Tanzania för att få en grund för alkoholpolitiken.
  4. Beslutsfattare på lokal- och regional nivå måste få inflytande över utformningen av alkoholpolitiken.
  5. Myndigheter, organisationer, utbildningsinstitutioner och media måste utbilda människor om alkoholens konsekvenser.

Dr Sezibera, generalsekreterare för EAS, den mellanstatliga organisationen för den östafrikanska regionen, avslutade konferensen med att tala om de problem han ser att alkohol orsakar i regionen. Han skulle gärna se ett toppmöte kring alkoholfrågan inom EAC.

− Alkohol är en fråga för många sektorer. Det är en hälsofråga, men den är även länkad till många andra områden som handel och tull. Det är absolut en fråga där våra länder i regionen kan samarbeta, säger han.

Sara Heine säger att fler varit inne på att länderna ska samarbeta.

− Det finns en stark önskan från flera av deltagarna att de östafrikanska länderna ska samverka kring alkoholfrågan. Problemen är desamma och är på många sätt gränsöverskridande, något som tydligt lyfts fram under konferensen.

Sara Heine sammanfattar sina intryck av konferensen:

− Hur alkohol hindrar utvecklingen blir extra tydligt i de östafrikanska länderna, där alkoholens roll i fattigdom, utsatthet, brist på demokrati och spridningen av sjukdomar som hiv och cancer är uppenbar. Samtidigt beskrivs en situation där politiker inte förstår de socioekonomiska kostnaderna av alkohol och själva använder alkohol för att vinna röster inför valen.

Mer från Accent