Allt mer narkotika på idrottsevenemang i Stockholm

Polisen i Stockholm får in allt fler rapporter om bruk av narkotika i samband med idrottsevenemang. En särskild narkotikainsats planeras därför vid hockeyderbyt den 14 november.

Syftet med polisens narkotikainsats är att upptäcka personer som är drogpåverkade och att fånga upp ungdomar som är i riskzonen.

– Vi har en insats för ordningshållning också som vi kommer att ta betalt för, men narkotikainsatsen är inget som föreningen behöver betala för, säger inspektör Kjell Lindgren.

Det finns inga exakta siffror på hur mycket vanligare narkotika har blivit på idrottsevenemang i Stockholm, men exempelvis rapporterades 33 personer för narkotikabrott under fotbollsderbyt den 19 september.

– Att det är vanligt med alkohol vet vi ju, men att vi upptäcker fler och fler narkotikabrott är oroande. Det är risk att det sprids längre och längre ner i åldrarna.

Vad det ökade narkotikabruket i samband med idrottsevenemang beror på vågar Kjell Lindgren inte spekulera i.

– Det måste man nog vara forskare eller beteendevetare för att försöka förstå.

Han vet inte heller hur det ser ut på idrottsevenemang i resten av landet.

Generellt sett så ökar dock narkotikabruket bland ungdomar, enligt Kjell Lindgren.

– Det är ju generellt så att ungdomar är mer benägna att testa och prova och chansa mer nu är för några år sedan. Dessutom är utbudet mycket större nu, inte minst beroende på internet. Det var inte lika lätt att få tag på narkotika för ett antal år sedan. Då byggde det på att man kände någon som kände någon – i dag behöver man bara annonsera i något socialt forum eller skicka runt något sms.

Hur stor den planerade narkotikainsatsen är vill Kjell Lindgren inte avslöja.

– Vi berättar aldrig hur många vi är och så vidare, det vore kontraproduktivt. Vi säger bara att vi har en narkotikainsats och hoppas på att det har en avskräckande effekt, säger han.

Jenny Stadigs

Mer från Accent