Alkohol

Allt fler brygger öl hemma

Svenskarnas alkoholkonsumtion fortsätter att minska, men hembryggt öl ökar i popularitet.

Medan allt färre tillverkar sprit i hemmet ökar de som brygger eget öl. Öl är numera den alkoholdryck som tillverkas mest hemma. Det framgår av årets monitormätningar som genomförs av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Det är nog en del av en trend, man bakar eget surdegsbröd och gör eget öl. Många restauranger gör eget öl och då kanske man vill pröva hemma. Det rör sig i allmänhet om små mängder. Det verkar inte vara för försäljning utan för egen konsumtion, säger Björn Trolldal, forskare på CAN och redaktör för den rapport som presenterar undersökningen.

Han känner inte till om det skett någon produktutveckling som kan förklara fenomenet.

– Nej, men jag har ju sett att det dykt upp fler butiker där man kan köpa satser för hemtillverkning, säger han.

Den totala alkoholkonsumtionen sjönk med en procent mellan 2014 och 2015, från 9,28 till 9,17 liter ren alkohol per invånare över 15 år.

– Det är i stort sett den oregistrerade konsumtionen som står för minskningen. Svenskarna tar med sig mindre alkohol vid resor från utlandet, säger Björn Trolldal.

Förklaringen tror han är ekonomisk.

– Jag tror att det beror på den försvagade svenska kronan under senare år. Alkoholen har blivit dyrare utomlands. Det uppväger den måttliga skattehöjningen på alkoholen som köps i Sverige, säger han.

Folköl tappar mark i undersökningen.

– Under de femton år som vi genomfört undersökningen har folkölet minskat med 45 procent, säger han.

Björn Trolldal tycker också att det är noterbart att den registrerade konsumtionen, det vill säga den som är inköpt och skattad i Sverige, har minskat hos skolelever både i nian och i gymnasiets andra år, även om den fortfarande är större än den oregistrerade konsumtionen.

– Vi har ju haft en minskning av alkoholkonsumtionen hos skoleleverna mellan 2012 och 2015 och det är den registrerade konsumtionen som står för minskningen, säger han.

Vad kan det bero på?

– Vår tolkning är att de preventiva insatser som genomförts har haft effekt på den registrerade försäljningen i första hand. Ett exempel är förbättrade ålderskontroller. Den alkohol som ungdomarna köper från smugglare eller andra illegala källor påverkas troligen inte på samma sätt, säger han.

Han berättar att CAN ställt detaljerade frågor till personer under 20 år om hur de lyckats köpa alkohol på Systembolaget.

– Jag tror det var en enda i hela materialet som lyckades handla på Systembolaget. Det är ett bra betyg, säger han.

Mer från Accent