Alkoholindustrin lyckade lobbyister i Kalifornien

Alkoholindustrin har påverkat lagstiftningen i Kalifornien 2011-2012. Det framgår av en rapport från Alcohol Justice.
Av: Eva Ekeroth

Bruce Lee Livingston, verkställande didrektör för Alcohol Justice, oroas over de glidningar mot miskade regleringar som industrin lyckats få igenom.

− Vår lagstiftning fortsätter att gå i den riktning som alkoholindustrin vill se, på allmänhetens bekostnad. Vad lagstiftarna väljer att blunda för är att avregelringar ökar alkoholskadorna och samhällets kostnader, sager han.

Alcohol Justice har uppskattat kostnaderna för alkoholskador i Kalifornien till 38,4 miljarder dollar och hävdar attt alkoholen ligger bakom 10 000 dödsfall varje år.

Den genomgång som Alcohol Justice gjort av vilka lagförslag som blir nya lagar visar att lagstiftarna antagit tre av fem förslag till ändringar som gynnar folkhälsan och sex av tolv lagförslag som gynnar alkooholindustrin. Med andra ord har dubbelt så många lagändringar gjorts som gynnar industrin än som gynnar folkhälsan.

Alkoholindustrin är ekonomiskt betydelsefull för Kalifornien med stora aktörer som Anheuser-Busch, MillerCoors, and Diageo. De bidrar med många arbetstillfällen och skatteintäkter. Alcohol Justice hävdar att de senaste lagändringarna visar att affärsintressen får gå före hälsa och säkerhet.

Enligt Alcohol Justice har de kunnat belägga att alkoholindustrin spenderade tre miljoner dollar 2010 på lobbyarbete för att påverka den Kaliforniska lagstiftningen.

Dela artikeln:
0