Servering

Alkohol överallt under Sweden Rock

I år fick alkohol serveras på hela festivalområdet under Sweden Rock. Ökad säkerhet säger arrangörerna, exkludering anser IOGT-NTO.

Alkoholhandläggaren hos kommunerna i västra Blekinge har tillsammans med länsstyrelsen tagit fram villkor som innebär att en arrangör kan få serveringstillstånd för ett helt festivalområde. Tidigare har tillståndet endast avsett en avgränsad yta intill varje serveringsställe. De nya villkoren tillämpades på Sweden Rock som hälls i Sölvesborg 4-7 juni.

– Vi har pushat på för det här länge, men alkoholhandläggaren på länsstyrelsen har tidigare satt sig emot, säger Martin Forssman, vice VD och pressansvarig för Sweden Rock, till Accent.

Han anger bättre service och ökad säkerhet som skäl för det utvidgade serveringstillståndet.

– När vi hade inhägnade barer hetsdrack folk mer för att de fick bråttom iväg att lyssna på sitt favoritband. Det blev mycket diskussioner och svårt för vakterna att förklara varför de inte fick ta med sig ölen. Dessutom är det trevligare för besökarna att kunna ta med sig ölen och dricka den i solen framför scenen.

Enligt Martin Forssman har polisen och kommunen hela tiden ansett att det vore bättre med serveringstillstånd för hela området.

– När vi nu kunde visa att vi vidtagit en del åtgärder gav länsstyrelsens handläggare med sig. Vi har särskild färg på festivalarmbanden för dem som är under 18. Det ska gå att se på håll vilket armband man har. Alla som jobbar med servering har gått kurs i ansvarsfull alkoholservering.  Vi har vakter i entrén som kollar leg och vi har festivalvärdar ute på området som ska ta ölen ifrån underåriga.

IOGT-NTO:s distriktskonsulent i Blekinge, Arne Larsson, var på plats under tre av de fyra festivaldagarna.

– Atmosfären var väldigt vänlig. Vi var där och informerade om vår verksamhet och bjöd på Godtemplardricka. Det var ett uppskattat inslag. Vi blev väldigt väl bemötta. Jag såg ingen fylla och inget bråk. Däremot hade nog varenda person jag såg en öl i handen. Till och med mammor med ett litet barn på armen och en öl i andra handen. Då funderar man ju, säger han.

Han har ingen åsikt om serveringstillståndet.

– Vi vet ju alla att ökad tillgänglighet gör att man dricker mer, men kanske blir det mer bråk om man tvingar ihop alla som dricker på en begränsad yta? Jag vet faktiskt inte, säger Arne Larsson.

Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO, är mer kritisk.

– Som musikbesökare borde man ha rätt att välja när man vill ha alkohol omkring sig. De som vill dricka ska få göra det, men de som inte vill ska inte behöva ha folk som dricker överallt. Det blir exkluderande och inskränker friheten för dem som inte vill vistas i alkoholmiljö, säger hon.

Hon tror också att det blir svårare att kolla att reglerna följs.

– Det är mycket svårare att hålla koll på att reglerna följs på ett stort område än på ett litet. Det är svårt att hindra någon från att lämna över ölen till någon under 18 och något mer festförstörande än folk som går runt och häller ut beslagtagen öl är svårt att tänka sig, säger Linda Engström.

Å andra sidan anser hon att det är svårt att hitta någon riktigt bra lösning.

– Vi blir aldrig nöjda. Vi tycker ju egentligen inte att det är så kul med inhägnade alkoholområden heller. Då separeras vi som inte vill dricka från de som vill. Det är heller inte bra. Men det största problemet är ändå att det snart inte finns någon enda alkoholfrizon i samhället. Alkoholen brer ut sig mer och mer.

Martin Forssman kan förstå att vissa kan känna sig exkluderade.

– Till viss del kan jag förstå att det kan upplevas jobbigt, men grannen på campingplatsen kanske också dricker öl.  För dem som har så stora problem med alkohol att de inte vill vistas bland folk som dricker, är kanske inte en rockfestival den ultimata platsen att befinna sig på, säger Martin Forssman.

Enligt Sveriges Radio P4 har flera kommuner med musikfestivaler visat intresse för att ta efter modellen.

Mer från Accent