Alkohol ökar risken för missfall

Risken att drabbas av missfall ökar om den mamman dricker alkohol under graviditeten. Även små mängder, som två glas vin i veckan, ökar risken med 50 procent.

Dricker mamman fyra glas vin i veckan fördubblas risken. Det visar en stor undersökning på över 90 000 danska kvinnor som genomförts under perioden 1996 – 2002. Närmare en tredjedel av alla gravida danska kvinnor har deltagit i studien som idag presenteras på webbplatsen Videnskab.dk.

− Det är inte förvånande att alkohol är skadligt, men det är överraskande att så små mängder ökar risken så mycket, säger Anne-Marie Nybo Andersen, professor i Social Epidemiologi vid den hälsovetenskapliga fakulteten vid Köpenhamns universitet och en av forskarna bakom undersöknignen.

Syftet med studien var egentligen att visa att det inte var någon fara att dricka små mängder alkohol under graviditeten.

− Det var vad vi förväntat oss att få ut av studien. Därför blev resultatet desto mer överraskande, säger Anne-Marie Nybo Andersen.

Nu är hennes råd till alla att inte dricka någon alkohol alls medan man försöker bli gravid samt under de fyra första månaderna av graviditeten.

− Ju tidigare i graviditeten desto större risk för missfall. Längre fram i graviditeten ökar inte risken för dödfödsel, men vi kan ju inte garantera att det inte påverkar fostret på annat sätt, säger hon.

Att drabbas av missfall är förhållandevis vanligt. Man räknar med att omkring tio procent av alla graviditeter slutar med missfall. Det är en traumatiserande upplevelse för föräldrarna som kanske i några fall skulle kunna förhindras med den här kunskapen.

Undersökningen är publicerad i tidsskriften International Journal of Epidemiology.

Eva Ekeroth

Mer från Accent