alkohol

Acetaldehyd orsaken bakom alkoholrelaterad cancer

Att alkohol kan orsaka cancer har varit känt länge. Den nya studien visar att den acetaldehyd som bildas vid alkoholförbränningen kan orsaka skador på DNA. Det kan, i sin tur, ge upphov till cancer.

Närmare trettio år efter upptäckten att alkohol kan orsaka cancer presenterar professor Silvia Balbo, vid University of Minnesota, en studie som visar hur det går till. Det rapporterar den brittiska tidningen Daily Mail.

När kroppen bryter ned alkohol bildas acetaldehyd. Det är ett ämne som liknar formaldehyd, vilket man sedan tidigare vet kan orsaka cancer.

I laboratorieundersökningar har även acetaldehyd visat sig kunna skada DNA och ge kromosomstörningar i celler.

− Genom försök på frivilliga har vi nu de första bevisen på att den acetaldehyd som bildas när vi dricker alkohol skadar vårt DNA, säger Silvia Balbo.

Hon påpekar dock att kroppen själv reparerar DNA-skador väldigt effektivt och att det är osannolikt att särskilt många skulle drabbas av cancer av måttlig alkoholkonsumtion. Dessutom har de flesta människor ett enzym, kallat alkoholdehydrogenas, som snabbt omvandlar acetaldehyden till acetat, vilket är relativt ofarligt.

Värre är det då för de trettio procent av dem med asiatiskt ursprung som saknar alkoholdehydrogenas. Hos dem bryts inte acetaldehyden ned, vilket ger en ökad risk att drabbas av cancer i matstrupen om de dricker alkohol. Även indianer och personer som härstammar från Alaska har en brist i produktionen av enzymet.

Studien genomfördes på tio frivilliga som fick dricka alkohol en gång i veckan i tre veckor. Dosen ökades för varje gång, från en mängd som motsvarade en drink till motsvarande tre.

Resultaten av studien redovisades vid det 244:e nationella mötet med the American Chemical Society i Filadelfia.

Eva Ekeroth

Mer från Accent