IQ

8 av 10 påverkas negativt av andras drickande

Att dricka alkohol är ingen privatsak. Passivt drickande påverkar många negativt. En ny undersökning från IQ visar att 79 procent av svenskarna påverkats negativt att andras drickande.

IQ har låtit Sifo fråga 1 000 personer över 18 år om andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. Hela 79 procent svarar att de drabbats av andras drickande. Inte förvånande är det färre, fyra av tio, som tror att deras egen konsumtion påverkat andra negativt.

Familjen är antagligen de som drabbas hårdast. Därför är det oroande att så många som var tredje tillfrågad, 35 procent, uppger att de påverkats negativt av en förälders drickande. Något fler, 42 procent har drabbats av sin partners drickande och hela 67 procent av vänners alkoholkonsumtion.

– Att fundera över hur och vem jag blir när jag dricker och hur det påverkar andra är jätteviktigt. Ett sätt att ta reda på det är att fråga personer i ens omgivning hur jag uppfattas när jag dricker alkohol och om det är något jag behöver ändra på, säger Anna Kervall, tf vd på IQ.

Utöver de närmaste finns arbetskamrater, grannar och andra som drabbas, ibland även av helt okända personers drickande, till exempel någon man möter på krogen, gatan eller i kollektivtrafiken.

Undersökningen visar också att drygt hälften, 51 procent, har känt sig kränkta av någon som druckit och 79 procent av kvinnorna har någon gång känt sig otrygga på grund av andras drickande. Inte heller män känner sig särskilt trygga; 63 procent uppgav att de känt sig otrygga när andra druckit.

Läs mer: 
IQ:s faktablad om andrahandsskador av alkohol.
IOGT-NTO:s och Svenska Läkaresällskapets rapport om andrahandsskador.

Se IQ:s film om hur andra påverkas här nedan.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent