Festivalfylla

5 av 10 festivalarrangörer vill inte prata droger

Fem av tio festivalarrangörer vill inte besvara Accents frågor om alkohol och andra droger på den egna festivalen. En av de fem som svarat är Trästockfestivalen – som valt nolltolerans.

”Vi har inte tid att svara just nu.
”

Så låter det när Accent kontaktar arrangörerna för några av sommarens populäraste svenska musikfestivaler.
Vi ville veta hur arrangörerna arbetar och tänker kring alkohol och andra droger; om de arbetar förebyggande, hur de ser på sitt ansvar för besökare, och vad som händer om personal eller anlitade artister är berusade eller påverkade av andra droger.

Flera av arrangörerna bad Accent att mejla i stället för att ringa, men trots upprepade påminnelser har de inte svarat – se lista här intill.

Säkerhets- och drogförebyggande arbete är något som vi har ett nära samarbete med polisen om, men generellt ingenting som vi kommunicerar utåt.

En av de två arrangörer som tydligt avböjt är Sweden Rock: ”Säkerhets- och drogförebyggande arbete är något som vi har ett nära samarbete med polisen om, men generellt ingenting som vi kommunicerar utåt. Så jag får tyvärr tacka nej till medverkan i denna intervju”, skriver Sofia Lindqvist Lacinai, marknads- och kommunikationschef.

Vi vill inte stänga ute någon för att de själva eller dess föräldrar känner att det är för stökigt.

När det gäller förebyggande insatser sticker Trästockfestivalen ut som den enda arrangören med nolltolerans:

– Vi har beslutat att inte sälja alkohol på området, samt att ingen får förtära alkohol innanför våra grindar. Allting grundar sig i att vi vill att alla ska känna sig välkomna – från pensionärer till 70-talister med barnvagnar –här ska alla kunna mötas. Man är här för kulturen och för att upptäcka ny kultur. Vi vill inte stänga ute någon för att de själva eller dess föräldrar känner att det är för stökigt. Vår festival är generellt lugn, vilket vi tror beror på att vi inte säljer alkohol, svarar Ludwig Eriksson, Trästockfestivalen.

Johan Fridh, Malmöfestivalen, uppger att polis, fältgrupp och socialarbetare jobbar aktivt på och utanför festivalområdet med att uppsöka och hjälpa ungdomar som är påverkade, samt att de har egna ”ungdomsvärdar” på området. Ungdomar erbjuds också bussbiljetter ”så att de ska komma säkert hem” från festivalen. Man har även diskussioner om att ha alkoholfria barer. Något som Way Out West har prövat på med gott resultat och utvecklat:

Det är viktigt att arbeta förebyggande och att inte normalisera alkohol.

– Hos oss är inte det alkoholfria ett alternativ, utan något vi har på alla serveringar. Det finns en helt annan medvetenhet och man efterfrågar alkoholfritt på ett helt nytt sätt i dag. Vi har en alkoholfri bar i samarbete med UNF och God dryck. Det är viktigt att arbeta förebyggande och att inte normalisera alkohol, svarar Johan Skoglund, Way out west.

Fish bait rock festival, som arrangeras vid ett bryggeri, uppger att det aldrig hänt hos dem att en anlitad artist använt narkotika, att ”nolltolerans gäller både backstage och framför”, samt att personal ”givetvis inte får vara påverkade av alkohol under arbetstid”.

Det är klart att vi har ett stort ansvar.

– Det är klart att vi har ett stort ansvar. Brukar du narkotika åker du ut direkt. Men på tre år har vi bara behövt kasta ut två personer som bråkade med varandra för att de var fulla, uppger Emelie Christenbrunn, och tillägger:

– Vi kör också med att om man är minderårig så måste man ha två band runt handleden, så att de som säljer lättare ska ha koll på vilka som inte får köpa. Banden räknas också som biljett, så klipper man av ett så åker man ut.

För Rix FM:s räkning svarar Anders Sjöland att de ”bara gästspelar på andra festivaler, så det är egentligen de som jobbar lokalt som har hand om den frågan (alkohol och andra droger)”, och att det ofta är kommunerna själva som arrangerar. Rix FM har heller inte svarat på Accents fråga om vilket ansvar de anser att de själva och andra arrangörer har när det gäller alkohol och andra droger.

Läs också om intervju med Jan-Ove Ragnarssons tankar och arbete mot alkohol och andra droger på musikfestivaler.

Så svarade arrangörerna

Ej svarat 

Emmabodafestivalen

Summerburst, Stockholm

Öland roots.

Avböjt att svara 

Bråvallafestivalen, Norrköping

Sweden Rock, Sölvesborg.

Svarat 

Fishbait rock festival, Åland

Malmöfestivalen

RixFm festival, flera orter

Trästockfestivalen, Skellefteå

Way out west, Göteborg

Mer från Accent