Podcast

Avsnitt 19 – Frizonen Foto: Privat, Jens Wingren.

Avsnitt 19 – Frizonen

#Metoo

Vi summerar #nykterfrizon och tittar på vilka olika initiativ som kommit igång för att bemöta sexism, trakasserier och övergrepp inom IOGT-NTO-rörelsen.   Hit kan du vända dig för att berätta om sexuella trakasserier eller övergrepp i IOGT-NTO-rörelsen: IOGT-NTO UNF NSF Junis»

94
0
0
Avsnitt 16 – Fentanylen Foto: Paxson Woelber/Flick CC-by 2.0

Avsnitt 16 – Fentanylen

acetylfentanyl

80 svenskar dog 2016 med nätdrogen fentanyl i kroppen. Fentanyl är en syntetisk opioid vars varianter säljs öppet på nätet och som orsakat många dödsfall. I det här avsnittet pratar vi med Robert Kronstrand, forskningsstrateg på rättsmedicinalverket om den relativt nya drogen som står för en allt större delen av narkotikadödligheten.»

45
0
0
Avsnitt 13 – Journalisterna (del 2) Till vänster: Bengt Johansson. Till höger: Susanna Lundell

Avsnitt 13 – Journalisterna (del 2)

journalister

Journalister som yrkesgrupp dricker mer än medelsvensson. Och även om medvetenheten ökat och mycket blivit bättre, är inte kombinationen journalister och alkohol oproblematisk. Accentpodden fortsätter titta på mediabranschens relation till alkohol. Vad skulle du vilja höra i Accentpodden i framtiden? Hör av dig till accent@iogt.se med tips!»

Avsnitt 12 – Journalisterna (del 1) Foto: Julia Lundin

Avsnitt 12 – Journalisterna (del 1)

alkoholberoende

Robert Laul var en framträdande sportjournalist på Aftonbladet men alkoholen gäckade honom och den fasad av stabilitet han byggt upp gick inte att hålla uppe hur länge som helst. I det här avsnittet av Accentpodden pratar vi med Robert Laul om hans alkoholberoende och journalistyrkets relation till alkohol. Ett längre reportage på det här temat […]»

9
0
0
Avsnitt 11 – Jämställdheten

Avsnitt 11 – Jämställdheten

Åsa Hagelstedt

Trots kongressbeslut om att jobba för jämställdhet går utvecklingen långsamt och i vissa fall till och med bakåt i IOGT-NTO:s styrelser. Och bland de högst uppsatta cheferna i rörelsen är få kvinnor. I det här avsnittet av Accentpodden pratar vi om jämställdheten i IOGT-NTO med Josefine Larsson från förbundsstyrelsen och Åsa Hagelstedt från valberedningen. Läs […]»

3
0
0
Avsnitt 10 – Onlinehandeln Montage. Foto: PressbildMarco Anghinoni/Flickr-CC By 2.0./Malin Huusman

Avsnitt 10 – Onlinehandeln

internethandel

Vad kan lite onlinehandel av alkohol spela för roll? I det här avsnittet pratar vi med Linda Engström och Eva Ekeroth om internethandel med alkohol och hur ett fåtal påhittiga onlineföretag riskerar att underminera Sveriges alkoholmonopol. Vad skulle du vilja höra i Accentpodden i framtiden? Hör av dig till accent@iogt.se med tips!»

5
0
0
Avsnitt 9 – Kongressen (del 1) Gunvor Nygren och Erik Winnfors-Wannberg. Foto: Nathalie C Andersson

Avsnitt 9 – Kongressen (del 1)

Erik Winnfors-Wannberg

Uppvärmningen inför sommarens kongress har börjat! Accentpodden besökte IOGT-NTO:s januarikonferens och frågade företrädare från tre distrikt vad de trodde skulle bli de viktigaste frågorna under årets kongress. Vad tror du kommer bli årets viktigaste fråga för IOGT-NTO? Berätta för oss i sociala medier under #accentpodden I avsnittet hör vi också Erik Winnfors-Wannberg prata om varför […]»

6
0
0
Avsnitt 8 – Världen Foto: IOGT-NTO/Johan Jepsson

Avsnitt 8 – Världen

Accentpodden

IOGT- NTO är en organisation med egen tidning, missbruksvård, folkhögskolor, men även en egen biståndsorganisation. Den internationella avdelningen av IOGT-NTO har sedan mitten av 90-talet jobbat med drog- och alkoholrelaterade frågor internationellt. I det här avsnittet pratar vi med den internationella avdelningens boss Sara Heine om varför och hur IOGT-NTO arbetar internationellt. Vad skulle du vilja […]»

8
0
0
Avsnitt 7 – Skålen Foto: Christian Schnettelker/Flickr/CC BY 2.0

Avsnitt 7 – Skålen

2016

I det här avsnittet spinner vi vidare på förra avsnittets diskussion om alkoholfritt. Hur ska nykterister förhålla sig till skålande? Dessutom summerar vi årets viktigaste händelser på alkohol- och drogområdet med Accents reporter Eva Ekeroth. Den här podden är delvis baserad på ett reportage i Accent nr. 9–10 2015. Vad skulle du vilja höra i Accentpodden […]»

4
0
0
Avsnitt 6 – Ölen Mathias Eriksson och Oskar Jalkevik. Foto: Jens Wingren/Martin Garrido/Flickr-CC By 2.0

Avsnitt 6 – Ölen

alkoholfritt

Är alkoholfria öl och viner helt oproblematiska? Gynnar eller utmanar vi alkoholnormen genom att lyfta fram den typen av produkter. Accent får många insändare om hur man bör förhålla sig till så kallade alkoholfria alternativ och i detta avsnitt av podden försöker vi reda lite i argumenten med hjälp av Oskar Jalkevik i förbundsstyrelsen, som […]»

2
0
0
Avsnitt 5 – Julen Foto: Eva Ekeroth/Pressbild

Avsnitt 5 – Julen

vit jul

Julen är inte bara klappar och clementiner. Det är också julöl, glögg, nubbe, snaps. Dessutom ska vi samsas med släktingarna som vi så sällan umgås med. Eller så ska vi uthärda ensamheten när andra träffar sina familjer. Kampanjen Vit jul uppmärksammar hur barn påverkas av vuxnas drickande och uppmanar till ett nyktert julfirande. Vi pratar […]»

60
0
0
Avsnitt 4 – Gräset

Avsnitt 4 – Gräset

cannabis

Efter att sju amerikanska delstater i förra veckan röstat igenom liberalare lagstiftning kring cannabis och Danmark beslutat att göra ett försök med medicinsk cannabis frågar vi oss vad detta innebär. Med oss har vi Pierre Andersson, före detta chefredaktör på Accent som skrivit mycket om cannabis genom åren. Du kan läsa hans reportage från Colorado här. […]»

15
0
0
Avsnitt 3 – Vildvuxen

Avsnitt 3 – Vildvuxen

fanzine

IOGT-NTO-föreningen Vildvuxen har många strängar på sin lyra. Nu har de tillsammans skrivit ett fanzine om nykterhet, solidaritet och gemenskap. Accentpodden besökte Klara Södra i Stockholm för att delta på releasefest och pratade med Lina Eriksson och Farida Al-Abani från föreningen om nykter gemenskap och vikten av fika. Vad skulle du vilja höra i Accentpodden […]»

17
0
0