Podcast

Avsnitt 22 – Historien del 2: folkomröstning, motbok och sammanslagning Foto: Eva Ekeroth.

Avsnitt 22 – Historien del 2: folkomröstning, motbok och sammanslagning

historia

I andra avsnittet om den svenska nykterhetsrörelsens historia tittar vi på folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922, motbokens vara eller icke vara och rörelsens utveckling under 1900-talet. Till vår hjälp har vi återigen Johan Persson från Nykterhetshistoriska sällskapet.»

75
0
0
Avsnitt 21 – Historien del 1: Demokrati Möte i Norges Godtemplar Ungdomsforbund, 1913. Foto: Nasjonalbiblioteket-Cc by 2.0. Infälld: Johan Persson. Foto: Lina Mattebo.

Avsnitt 21 – Historien del 1: Demokrati

IOGT-historia

Vi dyker ner i den svenska nykterhetsrörelsens historia tillsammans med Johan Persson från Nykterhetshistoriska sällskapet. I första avsnittet av två pratar vi om hur nykterhetsrörelsen kom till Sverige och vad demokrati hade för betydelse för den tidiga nykterhetsrörelsen. Dessutom en historia om att spränga sprit i luften.»

51
0
0
Avsnitt 20 – Medberoendet Ida Högström. Foto: Jens Wingren.

Avsnitt 20 – Medberoendet

Accentpodden

Vi träffar Ida Högström från Medberoendepodden och Anders Hammarberg från Riddargatan 1. Båda engagerade i anhörigas välbefinnande när någon återhämtar sig från ett beroende, men med två olika synvinklar på frågan. Lyssna på Medberoendepodden här eller där du vanligen lyssnar på podcasts.»

38
0
0
Avsnitt 19 – Frizonen Foto: Privat, Jens Wingren.

Avsnitt 19 – Frizonen

#Metoo

Vi summerar #nykterfrizon och tittar på vilka olika initiativ som kommit igång för att bemöta sexism, trakasserier och övergrepp inom IOGT-NTO-rörelsen.   Hit kan du vända dig för att berätta om sexuella trakasserier eller övergrepp i IOGT-NTO-rörelsen: IOGT-NTO UNF NSF Junis»

94
0
0
Avsnitt 16 – Fentanylen Foto: Paxson Woelber/Flick CC-by 2.0

Avsnitt 16 – Fentanylen

acetylfentanyl

80 svenskar dog 2016 med nätdrogen fentanyl i kroppen. Fentanyl är en syntetisk opioid vars varianter säljs öppet på nätet och som orsakat många dödsfall. I det här avsnittet pratar vi med Robert Kronstrand, forskningsstrateg på rättsmedicinalverket om den relativt nya drogen som står för en allt större delen av narkotikadödligheten.»

45
0
0
Avsnitt 13 – Journalisterna (del 2) Till vänster: Bengt Johansson. Till höger: Susanna Lundell

Avsnitt 13 – Journalisterna (del 2)

journalister

Journalister som yrkesgrupp dricker mer än medelsvensson. Och även om medvetenheten ökat och mycket blivit bättre, är inte kombinationen journalister och alkohol oproblematisk. Accentpodden fortsätter titta på mediabranschens relation till alkohol. Vad skulle du vilja höra i Accentpodden i framtiden? Hör av dig till accent@iogt.se med tips!»

Avsnitt 12 – Journalisterna (del 1) Foto: Julia Lundin

Avsnitt 12 – Journalisterna (del 1)

alkoholberoende

Robert Laul var en framträdande sportjournalist på Aftonbladet men alkoholen gäckade honom och den fasad av stabilitet han byggt upp gick inte att hålla uppe hur länge som helst. I det här avsnittet av Accentpodden pratar vi med Robert Laul om hans alkoholberoende och journalistyrkets relation till alkohol. Ett längre reportage på det här temat […]»

9
0
0
Avsnitt 11 – Jämställdheten

Avsnitt 11 – Jämställdheten

Åsa Hagelstedt

Trots kongressbeslut om att jobba för jämställdhet går utvecklingen långsamt och i vissa fall till och med bakåt i IOGT-NTO:s styrelser. Och bland de högst uppsatta cheferna i rörelsen är få kvinnor. I det här avsnittet av Accentpodden pratar vi om jämställdheten i IOGT-NTO med Josefine Larsson från förbundsstyrelsen och Åsa Hagelstedt från valberedningen. Läs […]»

3
0
0
Avsnitt 10 – Onlinehandeln Montage. Foto: PressbildMarco Anghinoni/Flickr-CC By 2.0./Malin Huusman

Avsnitt 10 – Onlinehandeln

internethandel

Vad kan lite onlinehandel av alkohol spela för roll? I det här avsnittet pratar vi med Linda Engström och Eva Ekeroth om internethandel med alkohol och hur ett fåtal påhittiga onlineföretag riskerar att underminera Sveriges alkoholmonopol. Vad skulle du vilja höra i Accentpodden i framtiden? Hör av dig till accent@iogt.se med tips!»

5
0
0
Avsnitt 9 – Kongressen (del 1) Gunvor Nygren och Erik Winnfors-Wannberg. Foto: Nathalie C Andersson

Avsnitt 9 – Kongressen (del 1)

Erik Winnfors-Wannberg

Uppvärmningen inför sommarens kongress har börjat! Accentpodden besökte IOGT-NTO:s januarikonferens och frågade företrädare från tre distrikt vad de trodde skulle bli de viktigaste frågorna under årets kongress. Vad tror du kommer bli årets viktigaste fråga för IOGT-NTO? Berätta för oss i sociala medier under #accentpodden I avsnittet hör vi också Erik Winnfors-Wannberg prata om varför […]»

6
0
0
Avsnitt 8 – Världen Foto: IOGT-NTO/Johan Jepsson

Avsnitt 8 – Världen

Accentpodden

IOGT- NTO är en organisation med egen tidning, missbruksvård, folkhögskolor, men även en egen biståndsorganisation. Den internationella avdelningen av IOGT-NTO har sedan mitten av 90-talet jobbat med drog- och alkoholrelaterade frågor internationellt. I det här avsnittet pratar vi med den internationella avdelningens boss Sara Heine om varför och hur IOGT-NTO arbetar internationellt. Vad skulle du vilja […]»

8
0
0