Systembolagets hemkörning marginell

Idag presenterade Systembolaget ett förslag som innebär att kunderna ska kunna beställa alkohol via bolagets webbplats och få den hemkörd mot en avgift. Tanken är förstås att möta hotet från den flora av vinklubbar och andra aktörer som redan idag erbjuder hemleverans av alkohol importerad från övriga EU.

På ett plan är det oroande. Ytterligare en flisa som slås bort från den stabila svenska restriktiva alkoholpolitiken som fungerat så oerhört väl. Kanske ytterligare ett steg på ett sluttande plan. Det är ju ingen tvekan om att förslaget innebär en ökad tillgänglighet – och är det något som är klarlagt i forskningen är det ju att tillgängligheten spelar roll för såväl konsumtion som skador.

Å andra sidan talar mycket för att hemkörningen – om den nu genomförs – kommer att bli en mycket marginell företeelse. Hemkörning via Systembolaget kommer av allt att döma att bli betydligt dyrare än de kanaler som redan existerar. Via vinklubbarnas sajter kan jag beställa och få hemleverans några dagar senare, och tack vare brister i kontrollen kan jag dessutom fuska med skatten utan någon större risk för upptäckt. Det blir tufft för Systembolaget att konkurrera på den marknaden.

Mer från Accent