Jobbar du på jobbet?

För första gången på länge har jag en hel dag på kontoret – dessutom utan ett enda möte inplanerat. Lyxen! Skönt efter några veckor av sporadisk skrivbordstid.

Nu gillar jag ju egentligen det där som brukar kallas ”härarbete” – det är ju både möjligt och ofta att föredra att jobba från andra platser än kontoret. (Tror att begreppet myntats av Teo Härén, kolla här eller här om du är intresserad.) En dag på kontoret blir splittrad mellan möten, telefonsamtal, folk som kommer förbi och andra distraktioner. Ett par timmar på ett kafé kan vara sjukt effektiva.

Härarbete kräver dock att vi som jobbar ihop klarar att hålla kommunikationen mellan oss på rätt nivå, även när vi träffas mer sällan. Där testar vi oss fortfarande fram på redaktionen. Vi använder Basecamp för den redaktionella planeringen (mest för att lista vilka jobb som ska vara i vilket nummer och vem som gör vad) men förlitar oss också till stor del på mejl och telefon.

IM/chat har inte riktigt slagit igenom hos oss – men jag tror att vi borde göra ett ryck där. Där är det enkelt att signalera vad man gör eller om man inte vill bli störd. Snabbare än mejl men mindre påträngande än telefonen. Bra medelväg liksom.

(Själv ringer jag mindre och mindre, en erfarenhet jag misstänker att jag delar med många. Jag tror att det faktum att jag inte har en aning om var eller i vilket läge mottagaren befinner sig är det som stör mig mest. Ett mejl eller ett chattmeddelande kan de svara på när det passar.)

Kolla in Jason Fried (som råkar vara en av grundarna till 37signals som står bakom Basecamp) när han pratar om varför jobbet inte sker på jobbet. Jag gillar hans tankar. (No talk Thursdays! Cancel that meeting!) Helt klart värt en kvart av din tid.

(Tips från Please Copy Me.)

Mer från Accent