Hur definierar du journalistik?

I diskussionerna om framtidens journalistroll som pågår just nu (se #journalistroll på Twitter och dagens webbföreläsning med Anders Mildner till exempel) finns mängder av intressanta spår. Diskussionen på Twitter blir lätt splittrad och svårt att följa, och begränsningen till korta meddelanden begränsar ibland.

En av sakerna som komplicerar diskussionerna är lurigheten i att ens definiera vad journalistik är. Men det finns förstås de som försökt:

Nationalencyklopedin säger bland annat så här:

”…det redaktionella innehållet i medierna. Journalistik avser ytterst att skildra verkligheten; den skiljer sig från skönlitteratur genom att inte syssla med fiktion och från vetenskapligt arbete genom krav på aktualitet.”

Den första meningen är närmast ett cirkelresonemang – det som publiceras i medier är journalistik. Den andra är mer intressant, men måste all journalistik vara aktuell? Jag tror inte det.

Michael Karlsson i boken Nätnyheter:

”kommunikation som ger anspråk på att yrkesmässigt sprida sann information”

Boken verkar intressant. Men många informatörer jobbar väl också med att ”yrkesmässigt sprida sann information”?

Jesper Strömbäck, medieprofessor vid Mittuniversitetet skriver i ”Medierna som fjärde statsmakt” (PDF) så här på sidan 15:

”Journalistik är en specifik form av medieinnehåll vars syfte är att så långt som möjligt ta reda på vad som är sant och relevant och rapportera det på ett sätt som möjliggör för medborgarna att fritt och självständigt kunna ta ställning i samhällsfrågor.
För att kunna göra detta krävs det att journalistiken håller tron på objektiva sanningar levande och strävar efter att komma så nära dessa som möjligt både i det egna arbetet och i det journalistiska innehållet – utan att för den skull någonsin tro att det går att lyckas fullt ut. Det går dock att ge mer eller mindre sanningslika journalistiska beskrivningar av verkligheten.”

Nyckeln här är strävan efter objektivitet och sanning, samtidigt som man inser att man aldrig någonsin kommer att nå dit.

Jesper Strömbäcks definition känns rimlig i mina ögon. Objektivitet, i ordets bokstavliga betydelse, är en omöjlighet. Journalister och journalistik kommer alltid att påverkas av vilka vi är, var vi bor, vilken bild av verkligheten vi tar in.

Hur definierar du journalistik?

Läs också:
Paul Ronge, som tycker att konsekvensneutraliteten är det viktiga. Intressant diskussion i kommentarsfältet.

Mer från Accent